U nekim krajevima se naziva asteško voće, peruanska trešnja, kineska lanterna, ljubav u kavezu ili zlatna bobica, dok je kod nas poznato pod nazivom peruanska jagoda.
Ovi mali, okrugli plodovi potiču iz Južne Amerike, tačnije s područja Čilea i Perua. Na prvi pogled izgledaju prilično čudno s obzirom na to da su skriveni unutar opne koja podseća na mrežasti lampion. Osim što je vizuelno zanimljiva, ova opna štiti plod i pomaže mu da sačuva teksturu i ukus.
Kad se zaštitna opna osuši i počne da se raspada znači da su peruanske jagode potpuno zrele i spremne za jelo. Važno je napomenuti da se preporučuje konzumiranje samo zrelih plodova jer postoji verovanje da su nezreli plodovi, kao i ostali delovi biljke, potencijalno toksični za ljude jer sadrže alkaloid.
Ističu se svetlonarandžastom bojom i glatkom sjajnom površinom, a veličinom su slične čeri paradajzu. Blagog su slatko-kiselog ukusa, često se jedu sirove, a u kulinarstvu se koriste i u slanim i u slatkim jelima.
Od sladoleda do patke
Upotreba peruanskih jagoda u kulinarstvu iznenađujuće je raznolika, što ih čini sve omiljenijima na kulinarskoj sceni.
Mogu se jesti ukiseljene, fermentisane, kuvane, pečene, sušene ili sirove.
Koriste se za pripremu kolača, džemova, želea, sirupa i slatkih priva. Sušene se često koriste kao dodatak žitaricama, jogurtima ili kao sastojak u mešavinama suvog voća.
Amerikanci ih rado koriste u svojim pitama zbog visokog sadržaja pektina koji utiče na konzistenciju nadeva. Odlično se kombinuju s čokoladom, a mogu se iskoristiti i za pripremu osvežavajućih sorbea.
Nisu samo izvrsne u slatkim kombinacijama već i kao svestran dodatak slanim jelima. Dodaju se u salate ili kombinuju s avokadom, paradajzom i korijanderom za stvaranje popularne verzije salse.
U tradicionalnim jelima često postaju deo sosa koji prati pečeno meso jer njihova blaga slatkoća i kiselost odlično nadopunjuju jače ukuse. Zbog toga se poslužuju kao prilog uz patku, masnije delove svinjetine ili sočne odreske tune.
Osim toga, peruanske jagode su sve traženije u svetu koktela, često kao dekorativni element, dok se u Južnoj Americi redovno koriste kao dodatak limunadi.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar