Koliko dugo vino može da stoji nakon otvaranja? A evo i kako da ga "spasite" od propadanja
Svi smo nekada doživeli da od prijatelja na poklon dobijemo razna fina vina koja smo jednostavno morali odmah da isprobamo.
Foto: Pixabay
Boce su imale lepe dizajnerske etikete i izgledale su luksuzno. Preostalo vino ostalo je da stoji na vašem pultu napola prazno, a do trenutka kad ste odlučili da ga upotrebite za nešto, prošlo je već više od nedelju dana.
Onda već počnete da se pitate koliko je dana tačno prošlo i da li je vino, koje je još nedavno bilo zvezda večeri, još uvek upotrebivo, piše Index.hr.
Svako vino ima rok trajanja
Sve je povezano s oksidacijom, hemijskom reakcijom koja zbog izloženosti vazduhu etanol pretvara u acetaldehid.
Acetaldehid ima svojstva koja se razlikuju od etanola, uključujući i specifičan miris i ukus.
To je bitan deo proizvodnje vina. Oksidacija se može dogoditi tokom proizvodnje vina, fermentacije, sazrevanja u buretu ili pri čepiranju i sasvim je normalna pojava.
Izlaganje određenih vina vazduhu uobičajena je praksa kako bi "prodisala". Na taj se način vino osvežava i otpušta arome.
Međutim, svako vino ima rok trajanja, osim ako ga ne planirate pretvoriti u sirće.
Oksidacija može značajno uticati na karakteristike vina i povećati nivoe sirćetne kiseline. Kao rezultat, ukus vina može postati ustajao.
Mnogi vinari koriste konzervanse na bazi sumpora kako bi zaštitili vino od oksidacije, pa vina s manje sumpora brže počinju da podsećaju na sirće.
Bakterije takođe mogu reagovati s otvorenom bocom vina, uzrokovati kvarenje, kao i promene ukusa i gustine.
Koliko dugo vino traje nakon otvaranja?
Otvorena boca rozea, crnog ili belog vina može, u zavisnosti od količine sumpora i ispravnom skladištenju, trajati između tri i pet dana.
Crna vina se uglavnom ne čuvaju u frižideru, što može ubrzati njihovo kiseljenje.
Penušava vina su osetljivija, te traju samo jedan do tri dana pre nego što izgube svoje karakteristike. Duže skladištenje penušavog vina može da dovede do gubitka karbonizacije.
Pre nego što odlučite da bacite vino, preporučuje se da ga natočite u čašu i procenite boju i miris.
Promene u svežini mogu ukazivati na to da vino više nije dobro za konzumaciju.
Ako je postalo mutno ili neprozirno, preporučuje se da ga izlijete u odvod. Nepoželjni mirisi poput sirćeta, mokre kartonske kutije ili čak mokrog psa ukazuju na prekomernu oksidaciju ili razvoj bakterija i uglavnom je takvo vino najbolje da bacite.
Kako ga čuvati nakon otvaranja?
Nakon što smo saznali koliko vino može trajati, vreme je za raspravu o pravilnom skladištenju.
Sva otvorena vina treba ponovno zatvoriti i staviti u frižider.
Bez obzira na vrstu vina, najbolje ga je da ga čuvate na hladnom i tamnom mestu jer će to usporiti degradaciju i smanjiti njegovu izloženost kiseoniku, toplini i svetlu.
Važno je napomenuti da crna vina treba vratiti na sobnu temperaturu pre konzumacije.
Ponekad je teško vratiti čep u otvorenu bocu vina jer to može zarobiti vazduh unutra. Zato vinari preporučuju korišćenje posebnih alata, poput vakuumskog čepa za vino.
Postoji i zanimljiv proizvod za zaštitu vina koji izgleda poput kondoma, pa su majka i sin koji su ga izumeli odlučili zadržati ime i proizvod plasirati na tržište pod imenom "vinski kondom".
Sve što treba da učinite je da ga izvadite iz pakovanja i nataknete na vrh otvorene boce.
Ovaj alat ne uklanja vazduh iz boce, ali sprečava ulazak novog vazduha. U svakom slučaju, može biti zanimljiv poklon.
Ako nemate pri ruci čep za vino ili ovu zanimljivu zaštitu, prozirna folija i gumica mogu isto tako poslužiti. To nije idealno rešenje, ali može pomoći u usporavanju oksidaciju.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Sezona gripa i prehlada u jeku: Evo kako da napravite ukusan smuti za jačanje imuniteta
20.01.2025.•
0
Smuti je odličan izbor napitka u bilo koje doba godine, a ukoliko ga pijete zimi, to može, između ostalog, pozitivno da utiče i na vaš imunitet.
Savet za kuvanje povrća: Prvo ga prokuvati pa u ledenu vodu - da odmori
19.01.2025.•
0
Iako su salate sa sirovim povrćem veoma zdrave, povrće je jednako dobro u toplom obroku, ali je važno znati kako da ga pravilno skuvamo kako ne bi izgubio hranljive materije.
Tri promene na krompiru koje znače - nije siguran za jelo
19.01.2025.•
0
Krompir je nezaobilazna namirnica u mnogim kuhinjama širom sveta zbog svoje svestranosti i ukusa. Međutim, ponekad se dogodi da krompir koji smo zaboravili u ostavi počne da klija ili postane zelen.
Namaz od čvaraka za koji vam treba samo pet minuta
19.01.2025.•
0
Zimi su čvarci (za one koji ih vole) najbolja domaća grickalica.
Fizičari razvili savršen recept za poznato italijansko jelo s testeninom
19.01.2025.•
0
Mali tim fizičara sa Instituta Maks Plank, zajedno s kolegom sa Univerziteta u Barseloni i još jednim s austrijskog Instituta za nauke i tehnologiju, razvio je "nepogrešiv" recept za cacio e pepe.
I jaja se mogu zamrznuti - evo kako
19.01.2025.•
0
Mnogi biraju jaja za doručak ili neki drugi hranjivi obrok u danu, a znamo da ih u frižideru možemo držati i nekoliko nedelja. Međutim, da li ste znali da se jaja mogu zamrznuti?
VIDEO: Objavljena lista najgore ocenjenih jela na svetu
19.01.2025.•
0
Taste Atlas objavio je listu 100 najgore ocenjenih jela na svetu. Lista je sastavljena na osnovu oko 600.000 ocena čitalaca.
Italijani dnevno naruče 14.000 kilograma pice
15.01.2025.•
1
Italija ima 40.000 picerija, od kojih je deset odsto njih u pokrajini Kampanija čiji je glavni grad Napulj, i još 15.000 restorana brze hrane u kojima se sprema pica za poneti.
VIDEO Odgajane isto a imaju različito meso: Jedna svinja jela koncentrat, druga prirodnu hranu
14.01.2025.•
0
Jedan profesor uzgojio je dve svinje u istim uslovima na farmi a razlika u ishrani koncentratom i prirodnim elementima bila je očigledna i u kvalitetu i količini masnoće na mesu.
Naplaćuju picu sa ananasom 120 evra da je niko ne bi naručivao
14.01.2025.•
3
Picerija "Lupa" u Norviču u Engleskoj naplaćuje havajsku picu sa šunkom i ananasom oko 120 evra (100 funti) sa ciljem da odvrati kupce da naruče tu vrstu pice.
Nemački sud: Dubai čokolada mora biti proizvedena u Dubaiju
14.01.2025.•
4
Sud u Kelnu presudio je da se samo proizvodi koji su zaista proizvedeni u Dubaiju mogu reklamirati kao Dubai čokolada.
FOTO: Vodu u kojoj su se kuvale kobasice prodaju za dva i po evra
14.01.2025.•
6
Norveški prvoligaš Bodo/Glimt u poslednjih nekoliko sezona etablirao se kao klub koji redovno učestvuje u evropskim takmičenjima.
Kajgana u hotelima se razlikuje od one koju pravite kod kuće: Evo u čemu je caka
13.01.2025.•
1
Jedan od omiljenih segmenata svakog putovanja, bez obzira na destinaciju, jeste hotelski doručak. U obilju hrane na švedskom stolu, većina gostiju prvo poseže za jajima, i to najčešće kajganom.
Njujork: Plan da svi učenici imaju besplatne obroke
12.01.2025.•
0
Svaki učenik u Njujorku mogao bi da dobije besplatan doručak i ručak u školi prema predlogu koji je objavila guvernerka Keti Hočul.
Pica ne mora uvek da bude nezdrava: Zdravija i veoma ukusna verzija
12.01.2025.•
3
Pravo je vreme za iskorišćavanje svestranog zimskog povrća, a jedno takvo je i karfiol.
VIDEO: Jedu vam se palačinke ali ne stoji kraj šporeta? Probajte one iz rerne
12.01.2025.•
3
Mnogi ljudi vole palačinke, ali sama pomisao da moraju stajati pored šporeta da bi ih napravili, odbija ih i radije posežu za nekim drugim desertom.
Žumance može biti različitih nijansi - evo šta to govori o kvalitetu jaja
12.01.2025.•
0
Jaja su mnogima omiljeni doručak i sigurno svi znamo da boja žumanceta nije uvek ista.
O New York Cookies svi pričaju: Donosimo vam recept za njih
10.01.2025.•
0
Ako volite poslastice i stalno ste u potrazi za novim receptima, a još ste i aktivni na društvenim mrežama, onda ste sigurno čuli za trenutno najpopularnije keksiće o kojima bruji ceo internet.
Naučnici utvrdili u koje doba dana je najbolje piti kafu
09.01.2025.•
4
Jutarnje ispijanje kafe moglo bi imati više zdravstvenih koristi od konzumacije napitka tokom dana, prema novom istraživanju, prenosi nemačka agencija dpa.
Kuvano vino: Kako ga napraviti i koja vina izbegavati?
07.01.2025.•
0
Praznični dani idealni su za zimske đakonije i napitke kao što je kuvano vino.
Vino više nije omiljeno među Francuzima - preferiraju pivo
07.01.2025.•
1
Potrošnja vina u Francuskoj sve više opada, a popularnost piva ubrzano raste.
Komentari 1
Dekii23
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar