
Koliko dugo vino može da stoji nakon otvaranja? A evo i kako da ga "spasite" od propadanja
Svi smo nekada doživeli da od prijatelja na poklon dobijemo razna fina vina koja smo jednostavno morali odmah da isprobamo.

Foto: Pixabay
Boce su imale lepe dizajnerske etikete i izgledale su luksuzno. Preostalo vino ostalo je da stoji na vašem pultu napola prazno, a do trenutka kad ste odlučili da ga upotrebite za nešto, prošlo je već više od nedelju dana.
Onda već počnete da se pitate koliko je dana tačno prošlo i da li je vino, koje je još nedavno bilo zvezda večeri, još uvek upotrebivo, piše Index.hr.
Svako vino ima rok trajanja
Sve je povezano s oksidacijom, hemijskom reakcijom koja zbog izloženosti vazduhu etanol pretvara u acetaldehid.
Acetaldehid ima svojstva koja se razlikuju od etanola, uključujući i specifičan miris i ukus.
To je bitan deo proizvodnje vina. Oksidacija se može dogoditi tokom proizvodnje vina, fermentacije, sazrevanja u buretu ili pri čepiranju i sasvim je normalna pojava.
Izlaganje određenih vina vazduhu uobičajena je praksa kako bi "prodisala". Na taj se način vino osvežava i otpušta arome.
Međutim, svako vino ima rok trajanja, osim ako ga ne planirate pretvoriti u sirće.
Oksidacija može značajno uticati na karakteristike vina i povećati nivoe sirćetne kiseline. Kao rezultat, ukus vina može postati ustajao.
Mnogi vinari koriste konzervanse na bazi sumpora kako bi zaštitili vino od oksidacije, pa vina s manje sumpora brže počinju da podsećaju na sirće.
Bakterije takođe mogu reagovati s otvorenom bocom vina, uzrokovati kvarenje, kao i promene ukusa i gustine.
Koliko dugo vino traje nakon otvaranja?
Otvorena boca rozea, crnog ili belog vina može, u zavisnosti od količine sumpora i ispravnom skladištenju, trajati između tri i pet dana.
Crna vina se uglavnom ne čuvaju u frižideru, što može ubrzati njihovo kiseljenje.
Penušava vina su osetljivija, te traju samo jedan do tri dana pre nego što izgube svoje karakteristike. Duže skladištenje penušavog vina može da dovede do gubitka karbonizacije.
Pre nego što odlučite da bacite vino, preporučuje se da ga natočite u čašu i procenite boju i miris.
Promene u svežini mogu ukazivati na to da vino više nije dobro za konzumaciju.
Ako je postalo mutno ili neprozirno, preporučuje se da ga izlijete u odvod. Nepoželjni mirisi poput sirćeta, mokre kartonske kutije ili čak mokrog psa ukazuju na prekomernu oksidaciju ili razvoj bakterija i uglavnom je takvo vino najbolje da bacite.
Kako ga čuvati nakon otvaranja?
Nakon što smo saznali koliko vino može trajati, vreme je za raspravu o pravilnom skladištenju.
Sva otvorena vina treba ponovno zatvoriti i staviti u frižider.
Bez obzira na vrstu vina, najbolje ga je da ga čuvate na hladnom i tamnom mestu jer će to usporiti degradaciju i smanjiti njegovu izloženost kiseoniku, toplini i svetlu.
Važno je napomenuti da crna vina treba vratiti na sobnu temperaturu pre konzumacije.
Ponekad je teško vratiti čep u otvorenu bocu vina jer to može zarobiti vazduh unutra. Zato vinari preporučuju korišćenje posebnih alata, poput vakuumskog čepa za vino.
Postoji i zanimljiv proizvod za zaštitu vina koji izgleda poput kondoma, pa su majka i sin koji su ga izumeli odlučili zadržati ime i proizvod plasirati na tržište pod imenom "vinski kondom".
Sve što treba da učinite je da ga izvadite iz pakovanja i nataknete na vrh otvorene boce.
Ovaj alat ne uklanja vazduh iz boce, ali sprečava ulazak novog vazduha. U svakom slučaju, može biti zanimljiv poklon.
Ako nemate pri ruci čep za vino ili ovu zanimljivu zaštitu, prozirna folija i gumica mogu isto tako poslužiti. To nije idealno rešenje, ali može pomoći u usporavanju oksidaciju.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Dobro je znati: Kako da čuvate uskršnja jaja posle praznika
21.04.2025.•
3
Nakon Uskrsa, ostaci praznične hrane često se vade iz frižidera. Umesto da ih bacate, bilo bi pametno da ih iskoristite narednih dana – uključujući i kuvana jaja.
Globalna potrošnja vina pala na najniži nivo u poslednjih 60 godina
20.04.2025.•
3
Svetska potrošnja vina u 2024. godini pala je na najniži nivo za više od šest decenija, saopštila je Međunarodna organizacija za vinovu lozu i vino (OIV).
Bobičasto voće ne bi trebalo da jedete svaki dan: Ovo su razlozi
20.04.2025.•
1
Bobičasto voće, poput jagoda, borovnica, malina i kupina, zasluženo je jedno od najzdravijih voća koje možemo uključiti u ishranu.
Zbog pomame za Dubai čokoladom - nestašica pistaća u svetu
20.04.2025.•
1
Promocija proizvoda na društvenoj mreži Tiktok je sada dovoljno moćna da utiče na poljoprivrede velikih država, kao što su Sjedinjene Američke Države i Iran.
Mača sve popularnije piće: Da li je zdravija od kafe?
20.04.2025.•
6
Iako je kafa vekovima nezaobilazan jutarnji ritual u gotovo svakom delu sveta, u poslednjih nekoliko godina mača preuzima pažnju ljubitelja zdravog života.
Prestaje proizvodnja Toblerone čokolade koja se pravila 56 godina
20.04.2025.•
6
Švajcarska čokolada Toblerone s tamnom čokoladom u pakovanju od 360 grama se ukida, što je rastužilo one koji vole ovu vrstu slatkiša.
Šta uraditi sa čuvarkućom od prošle godine?
19.04.2025.•
6
Na Veliki petak, tradicionalno se farbaju jaja za Vaskrs, a posebno mesto zauzima prvo ofarbano jaje - uvek crvene boje - koje se naziva čuvarkuća.
Još korisnih saveta: Kako skuvati jaja da ne ispucaju?
18.04.2025.•
1
Ako vam jaja tokom kuvanja redovno pucaju, ne brinite jer uz nekoliko jednostavnih trikova možete ih savršeno skuvati.
Najčešće greške prilikom pravljenja pice kod kuće
13.04.2025.•
3
Pica koju pravite kod kuće možda neće biti identična onoj iz restorana, ali to ne znači da je ne možete učiniti boljom i ukusnijom.
FOTO: Jedna kugla ovog sladoleda košta 7.000 dolara
13.04.2025.•
0
Japanska kompanija za proizvodnju sladoleda prikupila je neke od najređih sastojaka na svetu kako bi napravila sladoled koji košta skoro 7.000 dolara po kugli, dok cela porcija košta 15.000 dolara.
Limun je nastao ukrštanjem dve voćke
13.04.2025.•
1
Limun je namirnica koju gotovo svi koristimo, a najpoznatiji je kao izvor vitamina C.
Mali saveti: Kako da jaja ne puknu dok ih kuvate
13.04.2025.•
0
Verovatno ste se barem jednom susreli s problemom pucanja ljuske jaja tokom kuvanja.
Širataki testenina - rezanci koji skoro da ne sadrže kalorije
06.04.2025.•
0
Ljubitelji testenine znaju da ne smeju da preteruju s unosom testenine ukoliko ne žele da se ugoje previše.
Krompir se može pripremati na razne načine, ali jedan je najzdraviji
06.04.2025.•
2
Krompir je jedno od najpopularnijih povrća na svetu, bogat je vitaminima, vlaknima i mineralima koji su važni za održavanje zdravlja.
VIDEO Veliko uskršnje jaje od čokolade postavljeno u Napulju: Biće prodato za 12.000 evra
06.04.2025.•
0
U čast Napulju, poznata gradska fabrika čokolade "Gay-Odin" predstavila je uskršnje jaje od čokolade u sklopu kulturnog projekta Napoli Millenaria kojim se obeležava 2.500 godina postojanja tog grada.
Rupa na američkoj krofni nije slučajna
30.03.2025.•
2
Američke krofne su jedno od najprepoznatljivijih peciva na svetu. Za razliku od krofni na našim područjima, imaju nešto drugačiji izgled.
Ne preporučuje se pranje sirovih jaja vodom: Ovo je razlog
30.03.2025.•
0
Jaja se smatraju delikatnom namirnicom koja se brzo kvari pa s njima treba rukovati izuzetno pažljivo.
EU će dati nova imena bezalkoholnim vinima da ih učini privlačnijim
30.03.2025.•
2
Evropska komisija želi da bezalkoholnim vinima ili vinima sa niskim procentom alkohola nadene nova imena kako bi ih učinila privlačnijim i poznatijim.
Evo kako da vam beli luk traje i do šest meseci
29.03.2025.•
0
Stručnjaci otkrivaju jednostavan, ali efikasan način pravilnog skladištenja belog luka, koji će produžiti njegovu svežinu i sprečiti da se brzo osuši ili pokvari.
FOTO: Everton toliko ne voli gradskog rivala Liverpul da umesto crvenog kečapa služi plavi
27.03.2025.•
0
Everton bi uskoro trebalo da se preseli sa Goodison Parka na svoj novi stadion, koji će se zvati "Everton Stadium".
Komentari 1
Dekii23
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar