
Koliko dugo vino može da stoji nakon otvaranja? A evo i kako da ga "spasite" od propadanja
Svi smo nekada doživeli da od prijatelja na poklon dobijemo razna fina vina koja smo jednostavno morali odmah da isprobamo.

Foto: Pixabay
Boce su imale lepe dizajnerske etikete i izgledale su luksuzno. Preostalo vino ostalo je da stoji na vašem pultu napola prazno, a do trenutka kad ste odlučili da ga upotrebite za nešto, prošlo je već više od nedelju dana.
Onda već počnete da se pitate koliko je dana tačno prošlo i da li je vino, koje je još nedavno bilo zvezda večeri, još uvek upotrebivo, piše Index.hr.
Svako vino ima rok trajanja
Sve je povezano s oksidacijom, hemijskom reakcijom koja zbog izloženosti vazduhu etanol pretvara u acetaldehid.
Acetaldehid ima svojstva koja se razlikuju od etanola, uključujući i specifičan miris i ukus.
To je bitan deo proizvodnje vina. Oksidacija se može dogoditi tokom proizvodnje vina, fermentacije, sazrevanja u buretu ili pri čepiranju i sasvim je normalna pojava.
Izlaganje određenih vina vazduhu uobičajena je praksa kako bi "prodisala". Na taj se način vino osvežava i otpušta arome.
Međutim, svako vino ima rok trajanja, osim ako ga ne planirate pretvoriti u sirće.
Oksidacija može značajno uticati na karakteristike vina i povećati nivoe sirćetne kiseline. Kao rezultat, ukus vina može postati ustajao.
Mnogi vinari koriste konzervanse na bazi sumpora kako bi zaštitili vino od oksidacije, pa vina s manje sumpora brže počinju da podsećaju na sirće.
Bakterije takođe mogu reagovati s otvorenom bocom vina, uzrokovati kvarenje, kao i promene ukusa i gustine.
Koliko dugo vino traje nakon otvaranja?
Otvorena boca rozea, crnog ili belog vina može, u zavisnosti od količine sumpora i ispravnom skladištenju, trajati između tri i pet dana.
Crna vina se uglavnom ne čuvaju u frižideru, što može ubrzati njihovo kiseljenje.
Penušava vina su osetljivija, te traju samo jedan do tri dana pre nego što izgube svoje karakteristike. Duže skladištenje penušavog vina može da dovede do gubitka karbonizacije.
Pre nego što odlučite da bacite vino, preporučuje se da ga natočite u čašu i procenite boju i miris.
Promene u svežini mogu ukazivati na to da vino više nije dobro za konzumaciju.
Ako je postalo mutno ili neprozirno, preporučuje se da ga izlijete u odvod. Nepoželjni mirisi poput sirćeta, mokre kartonske kutije ili čak mokrog psa ukazuju na prekomernu oksidaciju ili razvoj bakterija i uglavnom je takvo vino najbolje da bacite.
Kako ga čuvati nakon otvaranja?
Nakon što smo saznali koliko vino može trajati, vreme je za raspravu o pravilnom skladištenju.
Sva otvorena vina treba ponovno zatvoriti i staviti u frižider.
Bez obzira na vrstu vina, najbolje ga je da ga čuvate na hladnom i tamnom mestu jer će to usporiti degradaciju i smanjiti njegovu izloženost kiseoniku, toplini i svetlu.
Važno je napomenuti da crna vina treba vratiti na sobnu temperaturu pre konzumacije.
Ponekad je teško vratiti čep u otvorenu bocu vina jer to može zarobiti vazduh unutra. Zato vinari preporučuju korišćenje posebnih alata, poput vakuumskog čepa za vino.
Postoji i zanimljiv proizvod za zaštitu vina koji izgleda poput kondoma, pa su majka i sin koji su ga izumeli odlučili zadržati ime i proizvod plasirati na tržište pod imenom "vinski kondom".
Sve što treba da učinite je da ga izvadite iz pakovanja i nataknete na vrh otvorene boce.
Ovaj alat ne uklanja vazduh iz boce, ali sprečava ulazak novog vazduha. U svakom slučaju, može biti zanimljiv poklon.
Ako nemate pri ruci čep za vino ili ovu zanimljivu zaštitu, prozirna folija i gumica mogu isto tako poslužiti. To nije idealno rešenje, ali može pomoći u usporavanju oksidaciju.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Napravite domaće tortilje - mnogo ukusnije od kupovnih, a lake za pripremu
23.02.2025.•
0
Domaće tortilje su mnogo ukusnija varijanta od onih kupovnih. Zato, ukoliko niste ljubitelji gotovih tortilja iz marketa, svakako isprobajte ovaj recept.
VIDEO: Zašto je slovo "N" u logotipu Nutele crno, a ostatak crven?
23.02.2025.•
0
Ranije ovog meseca potvrđeno je da je tvorac Nutele Frančesko Rivela preminuo u 97. godini.
VIDEO: Čokoladni kolač koji ima jedan neobičan sastojak - kiseli kupus
23.02.2025.•
1
Iako na prvi pogled možda deluje kao nespojiva kombinacija, čokoladni kolač s kiselim kupusom postao je pravi hit među ljubiteljima neobičnih poslastica.
Da li jedete i bele niti banane? Evo čemu služe i koliko su zdrave
23.02.2025.•
0
Bele niti banana su bogate vlaknima, koja pomažu u regulisanju varenja i održavaju osećaj sitosti.
Ovo su najčešće greške kada se kuva testenina
23.02.2025.•
0
Kada je reč o pripremi jednostavnih jela od nekoliko sastojaka - poput onih s testeninom - svaki detalj je važan, posebno način na koji ih kuvate.
VIDEO Fermentisano meso ajkule, oplođeno jaje patke: Pet najbizarnijih popularnih jela
23.02.2025.•
1
Svet je pun neverovatnih i često neobičnih jela koja izazivaju različite reakcije - od oduševljenja i čuđenja pa sve do straha.
Ulje ili svinjska mast: Evo šta je bolje za prženje ili pohovanje
16.02.2025.•
7
Prženje namirnica svakodnevna je radnja o kojoj ne razmišljamo previše. Većina nas kod kuće ima nekoliko opcija za to - suncokretovo ulje, maslinovo ulje, svinjsku mast ili još pokoju opciju.
Da li boja ljuske jajeta utiče na nutritivnu vrednost i ukus?
16.02.2025.•
0
Mnogo je informacija koje se mogu pronaći na etiketama kutija za jaja, ali retko kad postoji objašnjenje zašto su neka jaja smeđe, bele ili neke druge boje.
Za najbolji pomfrit važna su dva koraka u pripremi
16.02.2025.•
3
Krompir je jedna od često korišćenih namirnica jer se može pripremiti na razne načine, a jedan od omiljenih je upravo pomfrit.
Uhapšena jer je gnječila pecivo u prodavnici i nije ga kupila
16.02.2025.•
5
Žena iz Japana uhapšena je zbog navodnog gnječenja peciva u prodavnici koje na kraju nije ni kupila.
EU dozvolila upotrebu brašna od crva: Postoje li zdravstveni rizici?
16.02.2025.•
2
EU je prvi put odobrila upotrebu brašna od larve crva brašnara.
A već su cene skočile: Očekuje se poskupljenje čokolade u susret Danu zaljubljenih
12.02.2025.•
2
Očekuje se da oko predstojećeg Dana zaljubljenih cene čokoladnih poslastica porastu za oko 10 do 20 odsto u odnosu na prošlu godinu.
Taste Atlas odabrao 10 najboljih pilećih supa na svetu: Na četvrtom mestu i bela čorba iz Srbije
10.02.2025.•
5
Poznati gastro portal Taste Atlas sačinio je istu najboljh pilećih supa na svetu, a na spisku se našla jedna supa iz srpske kuhinje.
Američki uvoznici prave zalihe italijanskog vina u strahu od Trampovih carina
09.02.2025.•
0
Američki uvoznici prave zalihe italijanskog vina proseko u strahu od mogućih carina Donalda Trampa, pokazuju podaci iz vinske industrije.
Naučnici utvrdili kako napraviti savršeno kuvana jaja - metoda zahteva strpljenje
09.02.2025.•
1
Naučnici su otkrili savršen način da se skuva jaje. Ono što iznenađuje je činjenica da je za to potrebno pola sata.
Jedan sastojak će sprečiti da vam se krompir raspadne pri kuvanju
09.02.2025.•
0
Kuvanje krompira može biti pravi izazov, pogotovo kada želite da krompir zadrži svoj oblik i da ne postane kašast.
Pivo postojalo i pre 13 hiljada godina: Evo kada su ljudi počeli da piju alkoholna pića
08.02.2025.•
1
Kroz istoriju, ljudi su konzumirali alkohol kao deo verskih rituala, za socijalno povezivanje, u medicinske svrhe, i na kraju krajeva radi uživanja a naučnici otkrivaju kada je sve počelo.
Tajna bavarskih pereca (peciva generalno): Šta im daje hrskavost i tamnu boju?
02.02.2025.•
2
Bavarske perece (brezn na bavarskom dijalektu, a brezel na nemačkom) su tradicionalno pecivo karakteristično za Bavarsku i južnu Nemačku.
Hleb poskupeo u evropskim zemljama: Evo gde najmanje, gde najviše, a gde je tu Srbija
02.02.2025.•
5
Prema podacima Eurostata, cene hleba u evropskim zemljama značajno su porasle tokom poslednjih pet godina.
Marinada, čekić, puter: Par kuvarskih trikova da žilavo meso bude mekanije
27.01.2025.•
0
Jeftiniji komadi crvenog mesa obično su veoma žilavi i potrebno ih je pripremiti sa puno ljubavi i umeća da biste ih pretvorili u nežan zalogaj.
Važno je znati: Koju hranu ne treba da zamrzavate?
26.01.2025.•
0
Iako zamrzavanje može produžiti rok trajanja mnogih namirnica, važno je znati koje od njih ne podnose dobro ovaj proces.
Komentari 1
Dekii23
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar