Zašto nas topla hrana privlači i ispunjava više od hladne?

Da li se ikada zapitali šta stoji iza naše sklonosti prema toplim obrocima?
Zašto nas topla hrana privlači i ispunjava više od hladne?
Foto: Pixabay
Iako hladna jela mogu biti jednako ukusna, a često i praktičnija, postoji nešto posebno kod tople hrane što nas teši i ispunjava. 
Veza između ukusa i mirisa
 
Nakon napornog dana svi žudimo za vrućom hranom, čak i kad lako možemo posegnuti za nečim bržim. U takvim trenucima maštamo o vrućoj hrani poput tople supe, velike pice ili omiljene testenine prekrivene rastopljenim sirom.
Naučnici su otkrili više razloga zašto na prazan želudac toliko žudimo za nečim toplim. Osnovno objašnjenje mogla bi biti veza između ukusa i mirisa hrane. Naučnici sa Departmana za biološke nauke Univerziteta u Alabami sugerišu da nas miris više privlači toplim jelima u poređenju s hladnim ili sirovim obrocima.
 
Topla hrana proizvodi više molekula u vazduhu u poređenju s hladnom, a budući da miris igra veliku ulogu u čulu ukusa, topla hrana nam je privlačnija.
 
Upravo je to razlog zašto je miris roštilja toliko primamljiv i podstiče glad. I upravo zato hladne supe nisu tako primamljive kao one vruće. Isto tako, iako i hladna i topla supa mogu biti jednako hranjive, često se osećamo sitije i zadovoljnije nakon tople.
 
Energija, varenje i uspomene
 
Međutim, miris nije jedini razlog koji nas tera da žudimo za toplim obrokom.
 
Kada konzumiramo hranu, ona oslobađa kalorije i hranjive materije. U slučaju sirove hrane, ove hranjive materije nisu jednako dostupne telu kao kod tople hrane. Zato naš mozak, željan kalorija, često gravitira ka konzumiranju toplog obroka koji bi potencijalno mogao pružiti više kalorija, posebno u trenucima kada osećamo jaku glad.
 
Ričard Vrangam, biološki antropolog na Harvardu, ističe da topla hrana verovatno pruža veću količinu iskoristive energije od hladne hrane. Na primer, skrob u toplom hlebu menja svoju strukturu kada se ohladi, što može uticati na to kako se vari. Slično tome, masnoće u hrani koja je bogata lipidima lakše se vare kada su blizu svoje tačke topljenja.
Istraživači na Univerzitetu u Alabami ističu da žudimo za toplim obrokom jer ga je lakše svariti pa je iz njega lakše iskoristiti kalorije. Ipak, ističu da topla hrana ne mora nužno pružati više hranjivih materija u poređenju s hladnom.
 
Tako naša sklonost prema toplim jelima verovatno potiče iz prijatnih uspomena povezanih s mirisom i ukusom toplih obroka, a koje smo podelili sa porodicom i prijateljima.
  • Druže

    20.08.2023 18:10
    Aj neka neko
    Pojede hladnu sarmu, ali iz frižidera, a ne ono kao, stoji na stolu 3 dana pa se ohladila... Ma da.... Završila bi u kanti brže nego Mijatovićeva lopta do prečke Van Der Sara.
  • Jaa

    20.08.2023 16:44
    volim kuvanje, sto bi rekli paprikas bi mogao svaki dan al najsladje se najedem hladnog, sunke, slanine, sira, luka, paradajza, domaceg hleba, lepinje, masti, cvaraka i mleka
    p.s. preradjevine samo iz domace radinosti a za novcem nek trce drugi

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće