Građani Srbije jedu sve manje hleba
Potrošnja hleba, bez peciva, u Srbiji trenutno iznosi 51 kilogram po stanovniku godišnje, što je prema statističkim podacima oko 40 odsto manje nego pre 15 godina kada se trošilo 91,5 kilograma.
Foto: Pixabay
Prema podacima udruženja "Žitounija", a koje prenosi Politika, ukupna potrošnja hleba po regionima je ispod trenutnog proseka u razvijenijim područjima Srbije, a iznad tog nivoa u siromašnijim.
"Procenjujemo da je, za razliku od hleba, potrošnja peciva u razvijenijim regionima veća od procenjenog proseka koji iznosi 10 kilograma po stanovniku godišnje", naveli su za "Politiku" iz "Žitounije".
Kako su precizirali, prema podacima poslednje godišnje ankete o potrošnji domaćinstva, u Beogradu se troši 60,5 kilograma, u Vojvodini 51 kilogram, u Šumadiji i zapadnoj Srbiji 62,8, a u južnoj i istočnoj Srbiji 68,7 kilograma hleba po stanovniku godišnje.
Predstavnik Unije pekara Srbije Zoran Pralica kazao je da se u Srbiji svakoga dana proda 2,5 miliona vekni hleba.
Prema njegovim rečima, manja potrošnja ove namirnice rezultat je trenda u ishrani.
Istovremeno, kako je naglasio, zbog niže cene povećana je prodaja hleba "Sava".
"Potrošnja statistički jeste manja, ali mislim da postoje velike razlike u regionima i manji broj stanovnika. Prosečno, ne konzumiramo manje hleba i to je i dalje dominantna namirnica", rekao je Pralica.
Prema poslednjim podacima, Nemci konzumiraju 57 kilograma hleba godišnje po glavi stanovnika, Francuzi 50 kilograma, Britanci 37 kilograma, Amerikanci 17 kilograma, dok je u Indiji godišnja potrošnja hleba i proizvoda od testa po stanovniku 1,7 kilograma.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
O New York Cookies svi pričaju: Donosimo vam recept za njih
10.01.2025.•
0
Ako volite poslastice i stalno ste u potrazi za novim receptima, a još ste i aktivni na društvenim mrežama, onda ste sigurno čuli za trenutno najpopularnije keksiće o kojima bruji ceo internet.
Naučnici utvrdili u koje doba dana je najbolje piti kafu
09.01.2025.•
4
Jutarnje ispijanje kafe moglo bi imati više zdravstvenih koristi od konzumacije napitka tokom dana, prema novom istraživanju, prenosi nemačka agencija dpa.
Kuvano vino: Kako ga napraviti i koja vina izbegavati?
07.01.2025.•
0
Praznični dani idealni su za zimske đakonije i napitke kao što je kuvano vino.
Vino više nije omiljeno među Francuzima - preferiraju pivo
07.01.2025.•
1
Potrošnja vina u Francuskoj sve više opada, a popularnost piva ubrzano raste.
Kako da sami napravite Ferero Roše kuglice - ovo je recept
07.01.2025.•
2
Jedan od najpoznatijih slatkiša na svetu definitivno su Ferero kuglice, poznate po svojoj teksturi i bogatom ukusu lešnika i čokolade.
Evo koliko dugo ruska salata može stajati u frižideru
07.01.2025.•
5
Ruska salata se priprema od povrća, majoneza, salame i jaja, što je čini vrlo osetljivom na kvarenje.
Crno vino - da li je zapravo toliko zdravo kao što se misli?
06.01.2025.•
1
Crno vino, kao jedna od osnovnih namirnica koje stručnjaci preporučuju kada je u pitanju zdrava mediteranska ishrana, moglo bi da ostane prošlost.
Posna trpeza za Badnji dan: Ovo je šest ukusnih predloga
05.01.2025.•
1
Donosimo vam recepte za šest posnih jela koja možete poslužiti ukućanima i gostima na Badnji dan.
Nastavnica srpskog iz Aleksinca svojim tortama pobeđuje na takmičenjima širom zemlje
05.01.2025.•
0
Profesorka srpskog jezika iz Aleksinca Branka Videnović poznata je i po svojim tortama.
Kokos štanglice sa četiri sastojka: Evo kako da napravite ukusan i zdrav desert
03.01.2025.•
1
Ako volite slatkiše, ali istovremeno se želite i da se zdravije hranite, svakako bi trebalo da isprobate jednostavni desert od kokosa.
Objavljena lista od 100 najnezdravijih namirnica: U vrhu je grickalica koju mnogi često jedu
30.12.2024.•
5
Magazin Eat This, Not That kreirao je listu najnezdravijih namirnica na svetu koja uključuje brojne grickalice koje rado konzumiramo, a uz to su i objasnili zašto ih treba izbegavati.
Hleb (kao i sva druga hrana) može uticati na kvalitet vašeg sna
29.12.2024.•
0
Ukoliko se mučite sa snom - ishrana može biti ključna kako biste rešili ovaj problem, a u tome vam može pomoći redovno konzumiranje hleba od kiselog testa.
Švajcarci sve bliži tome da iz delića zrna kakaa omoguće beskonačnu proizvodnju čokolade
29.12.2024.•
1
Za mnoge je čokolada neizostavan deo praznika, ali i ostalih dana u godini. Međutim, uzgoj klasičnog kakaa ima gorke strane.
Kada je najbolje da se koristi meko, a kada oštro brašno?
29.12.2024.•
1
Podela brašna na meko i oštro možda nam je i najpoznatija od svih. Ta mala podela govori nam o tome na koji se način brašno samlelo u proizvodnji i ključna je kako bi nam recepti uspeli.
Ovaj začin može da pomogne u smanjenju stresa
28.12.2024.•
0
Upravljanje stresom je važno za mentalno i fizičko zdravlje, ali nije uvek lako.
Zaštićen brend leskovačke ljutenice: Neka se spremi i leskovačka mućkalica
25.12.2024.•
0
Tradicionalna zimnica koja je mešavina ljute paprike i paradajza, poznatija kao ljutenica, zaštićena je i registrovana u evidenciji Svetske organizacije za intelektualnu svojinu, preneo je RTS.
Pogledajte koje kombinacije sa kafom treba izbegavati: Alkohol i kafa nisu dobar spoj
25.12.2024.•
0
Kafa je omiljeni napitak mnogih ljudi, a za mnoge je nezamisliv dan bez nje.
Napravite domaće fritule: Recept za savršeno meke i mirisne novogodišnje grickalice
24.12.2024.•
0
Fritule su tradicionalna poslastica poreklom sa jadranske obale, poznata po svojoj jednostavnosti i neodoljivom ukusu.
Poslastičar napravio božićni kolač sa zlatnom folijom i Svarovski kristalima - kilogram 900 evra
24.12.2024.•
1
Poslastičar iz Pijemonta Dario Hartvig napravio je panetone sa Svarovski kristalima za božićne praznike.
Niste sigurni da li je ulje dovoljno zagrejano za prženje: Isprobajte trik sa čačkalicom
23.12.2024.•
0
Prženje hrane, bilo da ste iskusni ili kuvar početnik, ponekad može da postane pravi izazov.
Espresino - kafa u kombinaciji sa čokoladom
22.12.2024.•
0
Ukoliko ste ljubitelj kafe, onda ste možda u poslednje vreme čuli za sve popularniji espresino - kafu sa čokoladom koja se pije širom Italije, a najbolja je u Rimu, Torinu i na samom jugu ove zemlje.
Komentari 12
Dejan
Samo to bi bilo dovoljno da neko visi ali ovde je nastupilo totalno mrtvilo i nestacemo za par decenija.
Kakvi smo,nije neka steta.
Biba
Realista
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar