Objavljena lista 100 najpopularnijih veganskih jela - tri su iz bivše Jugoslavije
Poznati sajt specijalizovan za hranu Taste Atlas izbacio je listu najpopularnijih veganskih jela za 2023. godinu.
Foto: Pixabay
Prema mišljenju ovog sajta, najbolje jelo bez sastojaka životinjskog porekla dolazi iz Libana. U pitanju je humus, međunarodno popularan namaz bež boje koji se tradicionalno pravi od pirea slanutka, tahini susamove paste, limunovog soka i belog luka. Ljudi širom sveta vole humus zbog njegovog oštrog ukusa i činjenice da je bogat hranljivim materijama.
Kada se servira, obično se preliva sa malo maslinovog ulja, a zatim se koristi kao umak za povrće ili ukusno punjenje za somunske hlebove kao što je pita. Ni danas se ne zna mnogo o njegovom poreklu, iako najranije pominjanje humusa datira iz Egipta iz 13. veka, navodi se na sajtu.
U prvih deset jela nalaze se i meksičke gvakamole japanska miso supa, izraelski falafel i ratatuj iz Francuske. Pored njih tu su i italijanska pica margarita, tost od avokada iz SAD-a, španski gaspačo, libanska fatuš salata, kao i taboleh salata iz Libana.
Što se tiče jela sa prostora bivše Jugoslavije, na listi se nalaze tri specijaliteta, od kojih dva dolaze iz Srbije, a jedno iz Hrvatske.
Srpski prebranac nalazi se na 64. mestu najpopularnijih jela za vegane. Sajt Taste Atlas ovaj srpski specijalitet opisuje kao jelo koje se sastoji od pasulja pečenog sa lukom i paprikama, uz ulje i vodu. Kako se navodi, gotovo jelo treba da bude blago suvo uz određenu dozu kremaste teksture.
Danas se jelo tradicionalno služi kao prilog uz glavna jela, ali se može konzumirati i samostalno, po mogućstvu uz krišku hrskavog hleba, navodi se na ovom sajtu.
Na 42. mestu nalaze se nezaobilazne belolučene paprike koje se opisuju kao zdrava srpska salata koja se sastoji od pečene paprike, belog luka, sirćeta, soli, ulja i peršuna. Kako se navodi, potrebno je samo jednostavno promešati sve sastojke i ostaviti salatu da se dobro ohladi pre konzumacije.
Leti se salata sprema od sveže pečenih paprika, a zimi se najčešće sprema sa konzervisanim i kiselim paprikama. Belolučenim paprikama se može dodati i pečeni patlidžan. Salata se služi kao predjelo ili prilog. Može se konzumirati i kao glavno jelo kada se služi sa belim sirom i nekoliko kriški hleba koje se obično potapaju u sokove od salate, navodi se na sajtu.
Najbolje plasirano vegansko jelo iz bivše Jugoslavije dolazi iz Hrvatske, tačnije iz mesta Poljice koje se nalaze na oko 40 kilometara od Splita. Poljički soparnik nalazi se na 29. mestu ove liste, a opisuje se kao jednostavna pita punjena povrćem. Tradicionalno se pravi u Poljičkom kraju u Dalmaciji od najjednostavnijeg mogućeg testa od brašna, soli i vode. Fil za ovu pitu se pravi od blitve i crvenog luka, raspoređenih između dva lista tanko razvučenog testa.
Najzanimljivija činjenica o soparniku je način na koji se peče: u podlozi od vrelog uglja pokrivenog pepelom, nekoliko puta probušen da pusti paru i kratko vreme kuvan. Nakon što je pečena, pepeo se pomete, a pita se premaže maslinovim uljem i izgnječenim ili sitno iseckanim belim lukom, navodi se na sajtu.
Spisak svih 100 najboljih veganskih jela možete pogledati OVDE.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Lanac brze hrane "Taco Bell" stiže u Srbiju: Ljubiteljima košarke poznat i zbog Nikole Jokića
03.11.2024.•
1
Američki lanac brze hrane inspirisan meksičkom kuhinjom "Taco Bell" uskoro stiže u Srbiju.
"Koka-kola" dostupnija i jeftinija od vode u Meksiku: Tretira se kao božanstvo, piju je čak i bebe
03.11.2024.•
4
Stanovnik meksičke države Čijapas pije neverovatnih 821,2 litara koka-kole godišnje, što je otprilike 32 puta više od svetskog proseka.
"Chef" iz Novog Sada vam predstavlja smesu od rena za jačanje organizma ove zime
31.10.2024.•
2
Treba brinuti o zdravlju svakog dana, a uslugu svom organizmu možete da učinite tako što ćete jesti posebnu smesu od rena.
VIDEO: Jedna od najčešćih grešaka koju većina ljudi pravi kad prži hranu
31.10.2024.•
0
Znamo, pržena hrana nije najzdravija, ali s vremena na vreme joj ne možemo odoleti.
Taste Atlas: Svrljiški belmuž - "pastirsko" jelo sa sirom među najboljima na svetu
29.10.2024.•
4
Gastronomski sajt "Taste Atlas" uvrstio je svrljiški belmuž među najbolja jela sa sirom.
VIDEO: Mali, ali koristan savet - kako da u pet sekundi skinete koru sa kuvanog krompira
29.10.2024.•
1
Bilo da pravite pire krompir, kuvani krompir, knedle ili njoke, nema razloga da gulite jedan po jedan krompir, a zatim da ih stavljate da se kuvaju. Postoji znatno lakši i brži način.
Gazirana voda ne oštećuje zubnu gleđ
28.10.2024.•
0
Svi oni koji su do sada bili u dilemi da li je gazirana mineralna voda zdrava i ima li rizika od njenog konzumiranja, mogu da odahnu.
VIDEO: Italijani tvrde da je ovo jedini pravi način da se jedu špagete
28.10.2024.•
5
Špagete su mnogima omiljena testenina - a ako kojim slučajem niste iz Italije, velika je verovatnoća da ste ih do sada jeli na pogrešan način.
Klasični kolač na malo drugačiji način: Čupavci punjeni džemom od jagoda
27.10.2024.•
2
Ako želite da isprobate neki novi recept, a opet ne želite mnogo da rizikujete s različitim ukusima, svakako bi trebalo da isprobate čupavce punjene džemom od jagode.
Piletina, riba, povrće - evo koliko treba da traje mariniranje za najbolji ukus
27.10.2024.•
0
Mariniranje mesa, ribe ili povrća je neizostavan korak u pripremi jela koji donosi bogatstvo ukusa i sočnost.
Ukraden sir vredan 300.000 funti: Džejmi Oliver ima molbu za svoje pratioce
27.10.2024.•
0
Kuvar Džejmi Oliver pozvao je ljubitelje sira da pomognu policiji da uhvati osobe koje su prevarile jednu londonsku mlekaru za poznati engleski i velški čedar u vrednosti od više od 300.000 funti.
Koka-kola: Sokovi na tržištu Srbije se ne povlače, bezbedni su
26.10.2024.•
6
Proizvodi koje proizvodi, distribuira i prodaje kompanija Koka-kola HBC Srbija i Crna Gora su bezbedni za konzumiranje i ne povlače se sa tržišta, rečeno je u toj kompaniji.
Sarajevski ćevap i nevesinjski krompir: Bosna i Hercegovina zaštitila 20 regionalnih proizvoda
26.10.2024.•
3
Među 20 prehrambenih proizvoda koji su zaštićeni kroz program geografskih oznaka Bosne i Hercegovine našli su se i sarajevski ćevap, ekstra devičansko maslinovo ulje Hercegovine i nevesinjski krompir.
Obeležava se dan testenine, simbola italijanske kuhinje
25.10.2024.•
0
Širom planete danas se obeležava Svetski dan testenine, a Italija je neprikosnoveno na prvom mestu po proizvodnji, izvozu i konzumaciji paste, koja je simbol njene kulinarske tradicije.
"Chef" iz Novog Sada: Sok za jačanje imuniteta - brzo, jednostavno i zdravo
25.10.2024.•
1
Očekuje nas zima, a sa zimom dolaze i virusi pa je neophodno da ojačamo svoj imunitet, a ne postoji mnogo lakših i efikasnijih načina za to od svežeg, domaćeg soka.
Ipak će biti "Čvarkijade": Ukinuta vanredna situacija u Valjevu zbog afričke kuge svinja
22.10.2024.•
0
Štab za vanredne situacije grada Valjeva doneo je odluku da se ukine vanredna situacija, koja je uvedena sredinom leta zbog prisustva afričke kuge svinja.
Nemačka picerija prodavala picu sa kokainom
22.10.2024.•
4
Nesvakidašnja situacija otkrivena je u pizeriji u Diseldorfu gde je vlasnik prodavao kokain kao jedan od priloga.
Da li su Evropljani opsednuti kafom: Prošle godine svaki građanin popio pet kilograma
21.10.2024.•
1
Proizvodnja kafe u Evropskoj uniji porasla je za 15 odsto u poslednjoj deceniji a svaki Evropljanin je 2023. godine konzumirao oko pet kilograma ovog napitka, objavio je Eurostat.
SZO: Upakovana hrana i pića treba da imaju lako čitljive nutritivne informacije
20.10.2024.•
1
Upakovana hrana i piće treba da imaju lako čitljive nutritivne informacije na prednjoj strani proizvoda kako bi pomogli potrošačima da donesu zdraviji izbor.
Volite Nutelu? Ona u početku uopšte nije bila tečni namaz
20.10.2024.•
0
Retki su oni koji ne vole Nutelu, a tako je tako još od šezdesetih godina prošlog veka.
Taste Atlas ima listu najboljih jela Srbije: Na prvom mestu specijalitet iz Novog Pazara
20.10.2024.•
4
Popularni gastronomski portal "Taste Atlas" objavio je novu listu najboljih jela Srbije.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar