Objavljena lista 100 najpopularnijih veganskih jela - tri su iz bivše Jugoslavije
Poznati sajt specijalizovan za hranu Taste Atlas izbacio je listu najpopularnijih veganskih jela za 2023. godinu.
Foto: Pixabay
Prema mišljenju ovog sajta, najbolje jelo bez sastojaka životinjskog porekla dolazi iz Libana. U pitanju je humus, međunarodno popularan namaz bež boje koji se tradicionalno pravi od pirea slanutka, tahini susamove paste, limunovog soka i belog luka. Ljudi širom sveta vole humus zbog njegovog oštrog ukusa i činjenice da je bogat hranljivim materijama.
Kada se servira, obično se preliva sa malo maslinovog ulja, a zatim se koristi kao umak za povrće ili ukusno punjenje za somunske hlebove kao što je pita. Ni danas se ne zna mnogo o njegovom poreklu, iako najranije pominjanje humusa datira iz Egipta iz 13. veka, navodi se na sajtu.
U prvih deset jela nalaze se i meksičke gvakamole japanska miso supa, izraelski falafel i ratatuj iz Francuske. Pored njih tu su i italijanska pica margarita, tost od avokada iz SAD-a, španski gaspačo, libanska fatuš salata, kao i taboleh salata iz Libana.
Što se tiče jela sa prostora bivše Jugoslavije, na listi se nalaze tri specijaliteta, od kojih dva dolaze iz Srbije, a jedno iz Hrvatske.
Srpski prebranac nalazi se na 64. mestu najpopularnijih jela za vegane. Sajt Taste Atlas ovaj srpski specijalitet opisuje kao jelo koje se sastoji od pasulja pečenog sa lukom i paprikama, uz ulje i vodu. Kako se navodi, gotovo jelo treba da bude blago suvo uz određenu dozu kremaste teksture.
Danas se jelo tradicionalno služi kao prilog uz glavna jela, ali se može konzumirati i samostalno, po mogućstvu uz krišku hrskavog hleba, navodi se na ovom sajtu.
Na 42. mestu nalaze se nezaobilazne belolučene paprike koje se opisuju kao zdrava srpska salata koja se sastoji od pečene paprike, belog luka, sirćeta, soli, ulja i peršuna. Kako se navodi, potrebno je samo jednostavno promešati sve sastojke i ostaviti salatu da se dobro ohladi pre konzumacije.
Leti se salata sprema od sveže pečenih paprika, a zimi se najčešće sprema sa konzervisanim i kiselim paprikama. Belolučenim paprikama se može dodati i pečeni patlidžan. Salata se služi kao predjelo ili prilog. Može se konzumirati i kao glavno jelo kada se služi sa belim sirom i nekoliko kriški hleba koje se obično potapaju u sokove od salate, navodi se na sajtu.
Najbolje plasirano vegansko jelo iz bivše Jugoslavije dolazi iz Hrvatske, tačnije iz mesta Poljice koje se nalaze na oko 40 kilometara od Splita. Poljički soparnik nalazi se na 29. mestu ove liste, a opisuje se kao jednostavna pita punjena povrćem. Tradicionalno se pravi u Poljičkom kraju u Dalmaciji od najjednostavnijeg mogućeg testa od brašna, soli i vode. Fil za ovu pitu se pravi od blitve i crvenog luka, raspoređenih između dva lista tanko razvučenog testa.
Najzanimljivija činjenica o soparniku je način na koji se peče: u podlozi od vrelog uglja pokrivenog pepelom, nekoliko puta probušen da pusti paru i kratko vreme kuvan. Nakon što je pečena, pepeo se pomete, a pita se premaže maslinovim uljem i izgnječenim ili sitno iseckanim belim lukom, navodi se na sajtu.
Spisak svih 100 najboljih veganskih jela možete pogledati OVDE.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
O New York Cookies svi pričaju: Donosimo vam recept za njih
10.01.2025.•
0
Ako volite poslastice i stalno ste u potrazi za novim receptima, a još ste i aktivni na društvenim mrežama, onda ste sigurno čuli za trenutno najpopularnije keksiće o kojima bruji ceo internet.
Naučnici utvrdili u koje doba dana je najbolje piti kafu
09.01.2025.•
4
Jutarnje ispijanje kafe moglo bi imati više zdravstvenih koristi od konzumacije napitka tokom dana, prema novom istraživanju, prenosi nemačka agencija dpa.
Kuvano vino: Kako ga napraviti i koja vina izbegavati?
07.01.2025.•
0
Praznični dani idealni su za zimske đakonije i napitke kao što je kuvano vino.
Vino više nije omiljeno među Francuzima - preferiraju pivo
07.01.2025.•
1
Potrošnja vina u Francuskoj sve više opada, a popularnost piva ubrzano raste.
Kako da sami napravite Ferero Roše kuglice - ovo je recept
07.01.2025.•
2
Jedan od najpoznatijih slatkiša na svetu definitivno su Ferero kuglice, poznate po svojoj teksturi i bogatom ukusu lešnika i čokolade.
Evo koliko dugo ruska salata može stajati u frižideru
07.01.2025.•
5
Ruska salata se priprema od povrća, majoneza, salame i jaja, što je čini vrlo osetljivom na kvarenje.
Crno vino - da li je zapravo toliko zdravo kao što se misli?
06.01.2025.•
1
Crno vino, kao jedna od osnovnih namirnica koje stručnjaci preporučuju kada je u pitanju zdrava mediteranska ishrana, moglo bi da ostane prošlost.
Posna trpeza za Badnji dan: Ovo je šest ukusnih predloga
05.01.2025.•
1
Donosimo vam recepte za šest posnih jela koja možete poslužiti ukućanima i gostima na Badnji dan.
Nastavnica srpskog iz Aleksinca svojim tortama pobeđuje na takmičenjima širom zemlje
05.01.2025.•
0
Profesorka srpskog jezika iz Aleksinca Branka Videnović poznata je i po svojim tortama.
Kokos štanglice sa četiri sastojka: Evo kako da napravite ukusan i zdrav desert
03.01.2025.•
1
Ako volite slatkiše, ali istovremeno se želite i da se zdravije hranite, svakako bi trebalo da isprobate jednostavni desert od kokosa.
Objavljena lista od 100 najnezdravijih namirnica: U vrhu je grickalica koju mnogi često jedu
30.12.2024.•
5
Magazin Eat This, Not That kreirao je listu najnezdravijih namirnica na svetu koja uključuje brojne grickalice koje rado konzumiramo, a uz to su i objasnili zašto ih treba izbegavati.
Hleb (kao i sva druga hrana) može uticati na kvalitet vašeg sna
29.12.2024.•
0
Ukoliko se mučite sa snom - ishrana može biti ključna kako biste rešili ovaj problem, a u tome vam može pomoći redovno konzumiranje hleba od kiselog testa.
Švajcarci sve bliži tome da iz delića zrna kakaa omoguće beskonačnu proizvodnju čokolade
29.12.2024.•
1
Za mnoge je čokolada neizostavan deo praznika, ali i ostalih dana u godini. Međutim, uzgoj klasičnog kakaa ima gorke strane.
Kada je najbolje da se koristi meko, a kada oštro brašno?
29.12.2024.•
1
Podela brašna na meko i oštro možda nam je i najpoznatija od svih. Ta mala podela govori nam o tome na koji se način brašno samlelo u proizvodnji i ključna je kako bi nam recepti uspeli.
Ovaj začin može da pomogne u smanjenju stresa
28.12.2024.•
0
Upravljanje stresom je važno za mentalno i fizičko zdravlje, ali nije uvek lako.
Zaštićen brend leskovačke ljutenice: Neka se spremi i leskovačka mućkalica
25.12.2024.•
0
Tradicionalna zimnica koja je mešavina ljute paprike i paradajza, poznatija kao ljutenica, zaštićena je i registrovana u evidenciji Svetske organizacije za intelektualnu svojinu, preneo je RTS.
Pogledajte koje kombinacije sa kafom treba izbegavati: Alkohol i kafa nisu dobar spoj
25.12.2024.•
0
Kafa je omiljeni napitak mnogih ljudi, a za mnoge je nezamisliv dan bez nje.
Napravite domaće fritule: Recept za savršeno meke i mirisne novogodišnje grickalice
24.12.2024.•
0
Fritule su tradicionalna poslastica poreklom sa jadranske obale, poznata po svojoj jednostavnosti i neodoljivom ukusu.
Poslastičar napravio božićni kolač sa zlatnom folijom i Svarovski kristalima - kilogram 900 evra
24.12.2024.•
1
Poslastičar iz Pijemonta Dario Hartvig napravio je panetone sa Svarovski kristalima za božićne praznike.
Niste sigurni da li je ulje dovoljno zagrejano za prženje: Isprobajte trik sa čačkalicom
23.12.2024.•
0
Prženje hrane, bilo da ste iskusni ili kuvar početnik, ponekad može da postane pravi izazov.
Espresino - kafa u kombinaciji sa čokoladom
22.12.2024.•
0
Ukoliko ste ljubitelj kafe, onda ste možda u poslednje vreme čuli za sve popularniji espresino - kafu sa čokoladom koja se pije širom Italije, a najbolja je u Rimu, Torinu i na samom jugu ove zemlje.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar