
Italijani prednjače po potrošnji testenine, a evo gde je Srbija
Italijani su tradicionalno poznati kao ljubitelji špageta i drugih vrsta testenina, pa ne iznenađuje podatak da ta zemlja ubedljivo prednjači u Evropi po potrošnji testenina po stanovniku.

Foto: Pixabay
U Italiji se godišnje po stanovniku proda 39,7 kilograma testenina, u čemu je daleko ispred svih evropskih zemalja, piše nemački statistički portal Statista povodom Svetskog dana paste, 25. oktobra.
U Evropi je po prodaji špageta, makarona, fusila i sličnih testenina na drugom mestu Francuska, ali sa "samo" 29,4 kilograma zaostaje više od deset kilograma za Italijom. U statistiku nisu uključena gotova jela, ni punjene testenine, poput raviola.
Prema najnovijim podacima evropske statističke agencije Eurostat, u Evropskoj uniji je 2022. godine proizvedeno ukupno 6,1 miliona tona testenina, što je 20 odsto više nego pre pet godina.
I u tome je sa udelom od 4,2 miliona tona ubedljivo prednjačila Italija, koja je ujedno i najveći izvoznik te namirnice. Ta zemlja je 2022. godine izvezla 2,1 miliona tona što je 77 odsto ukupnog evropskog izvoza.
Po mapi objavljenoj na portalu Statista, Srbija je kao i većina zemalja Balkana, ali i Nemačka i Poljska i Rusija, u grupi država u kojima se godišnje po stanovniku konzumira između pet i 9,9 kilograma različitih testenina.
Među zemljama u kojima je potrošnja između deset i 19,9 kilograma su Portugal, Švajcarska, Turska, ali i Češka, Švedska, Finska i Litvanija.
Najmanje omiljene, sa prodajom koja ne premašuje pet kilograma godišnje, testenine su prema istom grafikonu u Austriji, Sloveniji, Velikoj Britaniji i Irskoj.
U Velikoj Britaniji se godišnje proda manje od dva kilograma testenina po stanovniku, što je i najmanje u Evropi.
Prema proceni analitičara Statiste, u Evropi je 2023. godine prodato špageta i sličnih sirovih testenina u vrednosti od oko 23,45 milijardi evra, a po jedna petina te sume, ukupno nešto više od deset milijardi evra, otpada na Italiju i Francusku.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Šta uraditi sa čuvarkućom od prošle godine?
19.04.2025.•
0
Na Veliki petak, tradicionalno se farbaju jaja za Vaskrs, a posebno mesto zauzima prvo ofarbano jaje - uvek crvene boje - koje se naziva čuvarkuća.
Još korisnih saveta: Kako skuvati jaja da ne ispucaju?
18.04.2025.•
1
Ako vam jaja tokom kuvanja redovno pucaju, ne brinite jer uz nekoliko jednostavnih trikova možete ih savršeno skuvati.
Najčešće greške prilikom pravljenja pice kod kuće
13.04.2025.•
3
Pica koju pravite kod kuće možda neće biti identična onoj iz restorana, ali to ne znači da je ne možete učiniti boljom i ukusnijom.
FOTO: Jedna kugla ovog sladoleda košta 7.000 dolara
13.04.2025.•
0
Japanska kompanija za proizvodnju sladoleda prikupila je neke od najređih sastojaka na svetu kako bi napravila sladoled koji košta skoro 7.000 dolara po kugli, dok cela porcija košta 15.000 dolara.
Limun je nastao ukrštanjem dve voćke
13.04.2025.•
1
Limun je namirnica koju gotovo svi koristimo, a najpoznatiji je kao izvor vitamina C.
Mali saveti: Kako da jaja ne puknu dok ih kuvate
13.04.2025.•
0
Verovatno ste se barem jednom susreli s problemom pucanja ljuske jaja tokom kuvanja.
Širataki testenina - rezanci koji skoro da ne sadrže kalorije
06.04.2025.•
0
Ljubitelji testenine znaju da ne smeju da preteruju s unosom testenine ukoliko ne žele da se ugoje previše.
Krompir se može pripremati na razne načine, ali jedan je najzdraviji
06.04.2025.•
2
Krompir je jedno od najpopularnijih povrća na svetu, bogat je vitaminima, vlaknima i mineralima koji su važni za održavanje zdravlja.
VIDEO Veliko uskršnje jaje od čokolade postavljeno u Napulju: Biće prodato za 12.000 evra
06.04.2025.•
0
U čast Napulju, poznata gradska fabrika čokolade "Gay-Odin" predstavila je uskršnje jaje od čokolade u sklopu kulturnog projekta Napoli Millenaria kojim se obeležava 2.500 godina postojanja tog grada.
Rupa na američkoj krofni nije slučajna
30.03.2025.•
1
Američke krofne su jedno od najprepoznatljivijih peciva na svetu. Za razliku od krofni na našim područjima, imaju nešto drugačiji izgled.
Ne preporučuje se pranje sirovih jaja vodom: Ovo je razlog
30.03.2025.•
0
Jaja se smatraju delikatnom namirnicom koja se brzo kvari pa s njima treba rukovati izuzetno pažljivo.
EU će dati nova imena bezalkoholnim vinima da ih učini privlačnijim
30.03.2025.•
2
Evropska komisija želi da bezalkoholnim vinima ili vinima sa niskim procentom alkohola nadene nova imena kako bi ih učinila privlačnijim i poznatijim.
Evo kako da vam beli luk traje i do šest meseci
29.03.2025.•
0
Stručnjaci otkrivaju jednostavan, ali efikasan način pravilnog skladištenja belog luka, koji će produžiti njegovu svežinu i sprečiti da se brzo osuši ili pokvari.
FOTO: Everton toliko ne voli gradskog rivala Liverpul da umesto crvenog kečapa služi plavi
27.03.2025.•
0
Everton bi uskoro trebalo da se preseli sa Goodison Parka na svoj novi stadion, koji će se zvati "Everton Stadium".
Lopovi ukrali više od tone sira u Holandiji
25.03.2025.•
0
Lopovi su ukrali više od tone sira iz privatne prodavnice u Knegselu, selu na jugu Holandije.
Kečap - nekada se pravio od ribe i prodavao kao lek
23.03.2025.•
0
Kečap je danas nezaobilazan dodatak mnogim jelima - od pomfrita i hamburgera do mesa i sendviča.
VIDEO: Uz ovaj trik jaje će samo izaći iz ljuske
23.03.2025.•
1
Ljuštenje jaja je jednostavan zadatak, sve dok se komad jaja ne otkine zajedno s ljuskom.
Jaja u SAD toliko skupa da ih građani švercuju iz drugih zemalja
19.03.2025.•
8
Oko 29 kilograma metamfetamina, skrivenog u sedištima i rezervnom točku kamioneta, privuklo je pažnju graničnih policajaca u teksaškom gradu El Pasu, koji su zaplenili drogu prošlog meseca.
Najgore navike u kuhinji - neke mogu biti i opasne
16.03.2025.•
0
Mnogima je kuhinja centar zbivanja, pa je teško zamisliti da se povremeno u njoj ne događaju i neke greške.
Dobro je znati koje su neke uobičajene greške i ispraviti ih na vreme.
Najbolji načini za bezbedno odmrzavanje mesa
12.03.2025.•
0
Odmrzavanje mesa je svakodnevna radnja u kuhinji, ali način na koji to radimo može imati veliki uticaj na sigurnost hrane i kvalitet obroka.
Komentari 2
lulu
Po tvojoj logici, trebalo bi Barilla da uradi istraživanje o prodaji sopstvenih proizvoda.
A što se tiče ukusa, svako ima svoj ukus. Neko voli Barillu, neko voli srpske proizvođače, neko poljske, neko domaću testeninu. Mnogi ljubitelji testenine u Italiji ne bi ni primirisali Barillu, već kupuju domaću testeninu po malim prodavnicama. Razgrabi se dok si reko keks. Isto je s restoranima koji su poznati po specijalitetima s testeninom.
A kod nas takođe postoji tradicija specijaliteta s testeninom. Nasuvo se pravi odavno. Drugačije su testenine od italijanskih, ali to ne znači da su lošije.
pitanje
Barilla koja se uvozi ili ono iz vuciceve korpe sto se pri kuvanju raspadne pa lici vise na pire krompir?
Sveobuhvatna statistika nema smisla jer neko zaista jede testeninu a neko jede testeninu koja samo lici na testeninu pre nego sto se skuva
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar