Medicinski stručnjaci pokušavaju da objasne zašto se to može dogoditi.
Lekar hitne medicine, koji se predstavljao kao dr Džo, objasnio je da je reč o vrsti trovanja hranom uzrokovanoj bakterijom Bacillus cereus.
"Ova bakterija se obično nalazi u hrani koja je duže vreme stajala na sobnoj temperaturi. U jelima poput pirinča bakterije mogu proizvesti toksine dok se hrana hladi, što dovodi do simptoma poput povraćanja, proliva i stomačnih grčeva", rekao je za BuzzFeed.
Simptomi se mogu pojaviti nekoliko sati nakon konzumacije pokvarenog pirinča i potrebno je odmah potražiti pomoć lekara. Iako je smrt retka posledica, nije isključena.
"Bacillus cereus može da se razvije u raznim namirnicama sa skrobom, ne samo u pirinču. To podrazumeva testeninu koja je nepropisno čuvana", napominje lekar.
Kako biste sprečili trovanje, izbegavajte hranu koja je kuvana stajala na sobnoj temperaturi duže od dva sata. Bakterija Bacillus cereus najbolje raste u temperaturnom rasponu od 4 do 48 stepeni Celzijusa.
"Kao opšte pravilo, sve kvarljive namirnice ne bi trebalo da stoje na sobnoj temperaturi duže od dva sata. Po vrućem vremenu taj period se smanjuje na samo jedan sat", zaključio je dr Džo.
Suve proizvode takođe uvek čuvajte na hladnom i suvom mestu kako biste sprečili razvoj bakterija na nepripremljenoj hrani.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju -
LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar