Ponekad je teško znati da li su namirnice koje ste dugo držali u špajzu još upotrebljive.
Med
Iako na pakovanju meda može stajati datum, zapravo se radi o oznaci "najbolje upotrebiti do" što ne znači da tad medu ističe rok trajanja.
Med koji je zatvoren i čuvan na sobnoj ili nižoj temperaturi, može bukvalno trajati vekovima, prema Nacionalnom odboru za med.
To je zato što se sastoji od šećera i ne sadrži vodu, a bez vlage bakterije ne mogu da se razmnožavaju (isto važi i za javorov sirup).
Morska so
Prirodna so, gruba sorta prikupljena iz minerala u tragovima koji su ostali nakon isparavanja jezera i okeana, traje večno.
Kuhinjskoj soli, s druge strane, ističe rok trajanja za otprilike pet godina jer je obogaćena hemikalijama poput joda koje štitnu žlezdu drže pod kontrolom.
Pirinač
Nekuvani beli, divlji i basmati pirinač koji se čuva u ambarima bez kiseonika (zatvorenim kesama, ne kutijama) može trajati neverovatnih 30 godina - ne zauvek, ali dovoljno dugo.
Pirinač treba čuvati na temperaturi od četiri stepena Celzijusa ili nižoj, a većina ambara je toplija. Zbog toga, ako želite da napravite zalihe, napravite malo mesta u frižideru.
Ekstrakt vanile
Postoji razlog zašto se votka može čuvati u zamrzivaču bez zamrzavanja: čisti alkohol ne sadrži vodu. Ovaj nedostatak vode je isti razlog zašto alkohol nikada ne pokvari - bakterije nemaju gde da rastu.
Takvi aromatizovani ekstrakti, poput vanile, badema i nane, koji imaju čistu alkoholnu bazu, nikada neće isteći.
Međutim, alkohol može da ispari ostavljajući aromatizovani ekstrakt još intenzivnijim nego što već jeste. Ako ste u nedoumici, bolje je kupiti novu bočicu ekstrakta.
Soja sos
Teoretski, rok trajanja soja sosa nikada ne ističe, ali neka pravila treba uzeti u obzir. Ako je stariji od tri godine, i dalje je savršeno siguran u slučaju da nemate izbora. Nećete se razboleti od toga, ali može vremenom izgubiti svoj ukus.
Belo sirće
Sirće je ključni sastojak za očuvanje hrane, pa je logično da samo sirće traje neograničeno. Belo destilovano sirće se nikada ne menja.
Druge vrste sirćeta, kao što su vinsko i balzamiko, mogu promeniti boju ili razviti sediment - ovo može promeniti ukus salate, ali će i dalje biti savršeno bezbedno za jelo.
Mleko u prahu
Zamene za mleko su među najčešće prodavanim namirnicama, a mleko u prahu je jedna od onih staromodnih zamena. Usled nedostatka vode i kiseonika, mleko u prahu će trajati dugo - samo ne zauvek.
Ministarstvo poljoprivrede SAD tvrdi da mleko u prahu može da se čuva neograničeno, ali prema nekim drugim stručnjacima, 10 godina je realniji rok. Nakon toga će samo izgubiti ukus i hranljive vrednosti. Ukratko, ako je grudvasto, bacite ga.
Instant kafa
Tipična mlevena kafa može da se pokvari za nekoliko meseci, ali instant kafa može da izdrži i do 20 godina u ostavi - i neograničeno u zamrzivaču, piše "Insajder".
Ako žudite za udobnošću instant kafe i ukusom turske, investirajte u mlin za kafu. Cela zrna kafe mogu da izdrže šest meseci u ostavi i dve godine u frižideru.
Komentari 4
...
Koje godine si ti bio u vojsci - i gde?
Ja sam bio u JNA (90/91, Prizren), i dobijali smo konzerve bez etiketa proizvodjaca. Mozda ih je bilo na kutijama? Secam se samo da je na samu konzervu bilo utisnuto par slova - naziv vrste jela tj. skracenica, npr. KKM za kiseli kupus sa mesom.
@ Mirko
Nikada na konzervama koje su se koristile u JNA nije pisalo SFRJ JNA.
Sve konzerve sa hranom u JNA su nosile originalne etikete proizvođača Carnex, Kulpin, 29. Novembar, Gavrilović, Neoplanta, Mirna Rovinj, Lovćen, Titeljanka, . . . identične etiketama i za civilno stanovništvo za prodaju samoposlugama i marketima u kojima su se snabdevali i svi građani na teritoriji cele SFRJ.
Nisu postojale posebne konzerve za vojsku pa samim tim nisu posebno ni obeležavane oznakama SFRJ JNA.
Znači, izmislio si da si u šupi pronašao konzervuiz 1967.
Da si ikada služio vojsku to bi znao jer bi se sa konzervama susretao bukvalno svakodnevno čitavih 12 meseci.
Mirko
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar