Američki istraživači saopštili su da glavobolju uzrokuju fenolni flavonoidi, jedinjenja koja se nalaze u semenkama i opni zrna grožđa i koja daju boju i ukus crnom vinu. Nivoi flavonoida mogu da budu deset odsto veći kod crnih vina nego belih, otkriva istraživanje.
Kada se pije vino, alkohol se metaboliše u dva koraka - prvi predstavlja promenu alkohola u formi etanola u acetaldehid, dok drugi pretvara acetaldehid u acetat.
Jedan od istraživača, profesor Endru Voterhaus, radio je laboratorijsko ispitivanje nekoliko jedinjenja koja se nalaze u crnom vinu.
Jedno od njih je flanavol kvercetin, koji se nalazi isključivo u crnom vinu. On se u telu pretvara u kvercetin glukoronid (glikozidno jedinjenje glukuronske kiseline) koji je odgovoran za skupljanje toksičnog acetaldehida u organizmu i stvara glavobolju, mučninu i znojenje.
Naučnici se nadaju da će uskoro moći da testiraju teoriju u kliničkom istraživanju fokusiranom na to kako crna vina s drugačijim nivoima kvercetina utiču na pojavu glavobolja, ili kod osetljivijih osoba, migrena.
Sunčevi zraci, veruju istraživači, podstiču nivoe kvercetina u grožđu, te plodovi koji rastu izloženi suncu imaju pet puta veći nivo supstance u odnosu na ostalo grožđe.
"Moglo bi da bude od velike pomoći za ljude koji konzumiraju crno vino da budu u mogućnosti da izaberu vino koje ne izaziva glavobolje. Takođe, naše istraživanje može biti korisno vinarima pri smanjivanju kvercetina u svom grožđu", rekao je Moris Levin, direktor centra.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju -
LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
Komentari 4
...
Пера Буљави
Steva
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar