"Turdaken": Pile u patki u ćurki
U većini američkih država novembar i decembar su meseci kada se pojede najviše ćuretine.
Udruženje za meso i jaja objavilo je da se svakog Dana zahvalnosti pojede 46 miliona ćurki, a 22 miliona se pojede za Božić.
Ali, u državi Luizijani na jugu SAD, koja je poznata po dekadentnoj i kreativnoj kuhinji, ćurka ima konkurenciju. Stanovnici Nju Orleansa, Baton Ruža i Lafajeta jedu nešto drugo - takozvani "turdaken".
"Turdaken je pile u patki, i sve to zajedno u ćurki", kaže Elis Lano, direktor Langstajna, najstarije prodavnice u Nju Orleansu otvorene 1922.
"To je deo jedinstvene kulinarske kulture koju imamo ovde. Na drugim mestima u Americi nema takve hrane, i naša trpeza za Dan zahvalnosti je jedinstvena. Uz standardna jela kao što su pire krompir i boranija, možete naći i grilovane ostrige, proju i punjenog soma i - ako imate sreće - pile u patki u ćurki", kaže Lano.
Kada se seče, ta kombinacija izgleda kao francuski rolat sa mesom.
"Konzumiranje turdakena, kao i priprema tog jela, nije za nedovoljno hrabre", kaže kroz smeh vlasnica restorana Brenda Prudom. "Potrebna je večnost da se spremi, treba da spremite preliv, pa onda živinu, da je očistite od kostiju, začinite, i onda treba da postanete krojač i da ih praktično ušijete. Nije lako, ali donosi mnogo radosti i zato je pravimo".
Duga tradicija
Turdaken je deo starije tradicije da se jedna životinja puni drugom.
"Ta tradicija potiče još iz srednjeg veka, ima čak korene i u starom Rimu", kaže Liz Vilijams, osnivačica Muzeja južnjačke hrane i pića u Nju Orleansu. "To je jelo koje bi se spremalo za kraljevske gozbe i u kojem su uživali bogati".
Famozni "Trojanski vepar" iz doba Rimskog carstva je, na primer, bila svinja od 450 kilograma punjena pticama i drugim malim životinjama.
"Pečenje bez premca" je jelo iz 19. veka koje je napravio francuski gastronom Aleksandar Baltazar Loren Grimo dela Renijer, i podrazumevalo je 17 punjenih ptica.
Iako je turdaken mnogo skromnije jelo, Lenor Njuman, autorka knjige "Izgubljena gozba: Izumiranje kulinarstva i budućnost hrane", kaže da ovo jelo u Luizijani potiče iz slične tradicije.
"Jelo čiji je cilj da impresionira", kaže ona.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Recepti
Italijansko jelo od samo tri sastojka koja već imate kod kuće
18.08.2024.•
0
Ovo je jelo kojem ćete se, jednom kad ga probate, često vraćati.
VIDEO: Možda nije zdravo, ali je veoma ukusno - Pomfrit korpice sa šunkom i sirom
11.08.2024.•
0
Ukoliko želite da igrate na sigurno, ali opet da napravite nešto drugačije, korpice sa šunkom i sirom su idealan izbor za vas.
Brzo i lako, a fino: Salata s lubenicom i fetom
29.07.2024.•
0
Toplije vreme zahteva jela koja se ne spremaju dugo, a umeju da osveže.
Jednostavan recept za burek sa sirom: Korak po korak do najlepšeg obroka
04.05.2024.•
1
Burek, tvrde naše komšije iz Bosne, može samo od mesa, a sve ostalo su pite.
Ideja za ručak: Kako napraviti tradicionalnu karbonara pastu kao u Italiji?
07.04.2024.•
1
Karbonara je italijansko jelo toliko značajno da se svakog 6. aprila u ovoj zemlji slavi Nacionalni dan karbonare.
Austrijski gulaš od krompira s kobasicama
01.04.2024.•
0
Ako ga niste probali, sigurni smo da će vas ovo jelo oduševiti raskošnim ukusom koji daju tako obične namirnice i malo začina.
Testenina inspirisana poznatim koktelom senzacija na internetu
24.03.2024.•
0
Ovih dana na internetu je hit testenina inspirisana koktelom prljavi martini, a već ga je dosta ljudi isprobalo.
Kako se pravilno kuva testenina i zašto ne treba dodavati ulje u vodu
16.03.2024.•
5
Kuvanje testenine treba da bude lako, međutim, neko je prekuva, a nekom, pak, ispadne sirova.
Recept za supu za koju na Sardiniji tvrde da zbog nje žive duže od 100 godina
11.02.2024.•
0
Uz Okinavu, Ikariju, Nikoju i grad Loma Linda, italijansko ostrvo Sardinija naziva se plavom zonom.
VIDEO: Ovo je tajna najboljeg bolonjez sosa
20.01.2024.•
0
Špagete bolonjeze su jedno od najpopularnijih jela italijanske kuhinje, koje se takođe često nalazi na našem meniju.
Savršena za svaku priliku: Napravite filom bogatu, ukusnu Vasinu tortu
06.01.2024.•
2
Ukoliko ste u potrazi za raskošnom tortom punom bogatog fila, onda ne tražite dalje.
Šta je sve u originalnom receptu za rusku salatu
05.01.2024.•
1
Sezona je praznika, a to znači samo jedno - kašike i kašike ruske salate.
Jeste li probali gurabiju? Mnogima se nije dopala
04.01.2024.•
2
Tradicionalna bosanskohercegovačka poslastica, gurabija, našla se na popisu 100 najlošije ocenjenih jela u svetu, zauzevši 90. mesto s ocenom 2,8.
VIDEO: Kako napraviti kajganu bez jaja?
03.01.2024.•
3
Kajganu je moguće napraviti i bez namirnica životinjskog porekla.
Ovo je najbolji napitak protiv mamurluka: Ublažava mučninu i hidrira telo
01.01.2024.•
9
Dan posle novogodišnje zabave je sinonim za mamurluk, kojeg na sve načine pokušavamo da se rešimo.
VIDEO Ako pravite jaja "na oko": Dodajte malo vode prilikom prženja
31.12.2023.•
3
Kako biste spremili savršeno pržena jaja "na oko", može vam pomoći trik podeljen na Tiktoku.
VIDEO Ovako se prave najukusnije princes krofne: Jednostavan recept za kremastu poslasticu
30.12.2023.•
0
Novogodišnji i božićni praznici su tu, ali i recept za najlepše princes krofne.
Mala caka da vam krompir iz rerne uvek bude hrskav
27.12.2023.•
0
Krompir je gotovo svima omiljena namirnica i uživamo u njemu spremajući ga na bezbroj načina. Jedan od načina je pripremanje u rerni, međutim, često ne ispadne hrskav koliko bismo želeli.
Kuglice sa smokvama punjene orasima - ukusna poslastica za praznike
24.12.2023.•
0
Novogodišnji i božićni praznici se bliže, pa tako i vreme kada isprobavamo brojne recepte.
VIDEO Praznični hit na društvenim mrežama: Jelka od lisnatog testa sa sirom i belim lukom
23.12.2023.•
0
Društvene mreže su nepresušni izvor inspiracije kada su u pitanju hrana i recepti. Jedan od hitova na Tiktoku je trenutno recept za jelkicu od lisnatog testa.
Zlatno mleko: Zdravo, a pravi se za 10 minuta
17.12.2023.•
1
Zlatno mleko je napitak poznat od davnina, koji ima brojne blagodeti.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar