Stručnjaci: Nemojte jesti zagoreli tost

Ako volite reš pečenu hranu, niste jedini. Mnogi vole da pojedu zagoreli komad tosta, ali stručnjaci upozoravaju da je to opasno.
Stručnjaci: Nemojte jesti zagoreli tost
Foto: Pixabay
Zašto? Problem je u Majarovoj reakciji, koja se odvija na temperaturama od oko 120°C.
 
Problem s ovom reakcijom dolazi zbog aminokiseline poznate kao asparagin, koja je prisutna u krompirima, hlebu, žitaricama, kolačićima i kafi. U studiji koju su sproveli naučnici u Švedskoj 2002. godine otkriveno je da Majarova reakcija koristi asparagin i proizvodi materiju poznatu kao akrilamid. Baš ta materija, koja nastaje kad nam tost zagori, označena je kao vrlo otrovna, prema CAMEO Chemicalsu.
Akrilamid uzrokuje potencijalna oštećenja nervnog sistema, a dugotrajna izloženost može čak da poveća rizik od razvoja demencije.
 
"Akrilamid prolazi kroz sva tkiva, uključujući placentu, jer ima malu molekularnu težinu i topiv je u vodi", rekla je Federika Laguci sa Karolinska instituta u Švedskoj.
Postoje i nagađanja da visok nivo akrilamida povećava rizik od raka, ali Rašmi Sinha iz Nacionalnog instituta za rak poručuje: "Da biste zaista mogli da kažete da nešto uzrokuje rak, morate sprovesti klinička ispitivanja. Ali ne sprovodite klinička ispitivanja sa stvarima koje su možda kancerogene."
 
Ipak, za svaki slučaj izbegavajte zagoreli tost.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
  • Andrija Šrek

    07.12.2023 11:31
    ...
    A ja baš primetio da se u poslednje vreme sve teže setim nekih stvari...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Espresino - kafa u kombinaciji sa čokoladom

Ukoliko ste ljubitelj kafe, onda ste možda u poslednje vreme čuli za sve popularniji espresino - kafu sa čokoladom koja se pije širom Italije, a najbolja je u Rimu, Torinu i na samom jugu ove zemlje.