![Zemlje EU postigle dogovor o ključnim pravilima koja regulišu upotrebu veštačke inteligencije Zemlje EU postigle dogovor o ključnim pravilima koja regulišu upotrebu veštačke inteligencije](/images/e71566c1c1fb586203b6f2d9e2440bdb/300x175_vestacka_inteligencija_pixabay.jpg)
Istraživači obučavaju veštačku inteligenciju da otkriva lažno vino
Prevaranti koji pokušavaju da podvale lažne kopije vrhunskog vina uskoro će morati da se suoče sa veštačkom inteligencijom jer su naučnici stvorili algoritam koji će da prati hemijski sastav vina.
![Istraživači obučavaju veštačku inteligenciju da otkriva lažno vino Istraživači obučavaju veštačku inteligenciju da otkriva lažno vino](https://www.021.rs//images/6ba2bee019d7c50914dcd5f084e18826/vino_casa_pixabay.jpg)
Foto: Pixabay
To će moći da radi tako precizno da će moći da odredi odakle potiče grožđe od koga je napravljeno.
Istraživači su koristili mašinsko učenje kako bi razlikovali vina na osnovu suptilnih razlika u koncentraciji brojnih jedinjenja, što im omogućava da prate poreklo vina ne samo do određenog vinogradarskog regiona, već i do imanja gde je vino napravljeno.
Naučnici ističu da grožđe i zemljište na određenoj lokaciji utiču na koncentraciju jedinjenja koja se nalaze u vinima.
"Postoji mnogo vinskih prevara u kojima ljudi prave neke mešavine u garažama, štampaju etikete i prodaju ih za hiljade dolara. Prvi put pokazujemo da imamo dovoljno osetljive hemijske analize da možemo da uočimo razliku", naglašava profesor Aleksandar Puže sa Univerziteta u Ženevi.
Da bi obučili program, naučnici su se okrenuli gasnoj hromatografiji, koja je korišćena za analizu 80 vina spravljenih tokom 12 godina sa sedam različitih imanja u regionu Bordo u Francuskoj. Ova tehnika se obično koristi u laboratorijama za odvajanje i identifikaciju jedinjenja koja čine smesu.
Umesto da pokušava da pronađe pojedinačna jedinjenja koja razlikuju jedno vino od drugog, algoritam se oslanja na sve hemikalije otkrivene u vinu da bi napravio najpouzdaniji potpis za svako. Program prikazuje svoje rezultate na dvodimenzionalnoj mreži, gde se vina sa sličnim potpisima grupišu zajedno.
"Prva stvar koju smo videli, koja nas je šokirala, jeste da postoje grozdovi koji odgovaraju određenom zamku. To nam je odmah pokazalo da postoji hemijski potpis specifičan za svaki zamak, nezavisno od berbe. To je ukupni obrazac koncentracije mnogih, mnogih molekula koji su specifični za određeni zamak. Svako za sebe je simfonija: ne postoji jedna nota koja ih razlikuje, to je cela melodija", navodi profesor Puže.
Analiza je otkrila još mnogo toga. Zapanjujuće je da su pozicije klastera odražavale lokacije imanja na terenu, sa vinima iz tri zamka severno od reke Dordonje jasno odvojenih od četiri zamka zapadno od reke Garone.
"Kada uradimo ove projekcije sa hromatograma, pravimo novu mapu Bordoa", naglasio je Puže.
"Moć mašinskog učenja za ovu vrstu istraživanja postaje sve očiglednija sa svakom novom primenom u tehnologiji hrane i poljoprivredi", ističe Dejvid Džefri, vanredni profesor enologije na Univerzitetu Adelaida i koautor knjige "Razumevanje hemije vina".
Mnoštvo faktora, od grožđa i zemljišta do mikroklime i procesa proizvodnje vina, utiče na koncentraciju jedinjenja koja se nalaze u vinima u svakom dvorcu. Dok je program pratio vina do pravih zamkova sa tačnošću od 99 odsto, imao je problem da razlikuje godinu berbe, uspevajući da pogodi u oko 50 odsto slučajeva.
Istraživanje, koje bi trebalo da se pojavi u naučnom časopisu "Communications Chemistry", ukazuje na to da bi mašinsko učenje moglo da pomogne kod istraga o prevarama tako što će potvrditi da li vino odgovara etiketi.
U Evropi, vinari godišnje gube tri milijarde evra zbog onih koji prodaju lažno vino. Nedavni slučajevi su istakli veličinu kriminalnih mreža aktivnih u industriji. Ranije ove godine članovi bande osuđeni su zato što su dovozili cisterne sa španskim stonim vinom u Francusku i prodavali ga kao francusko. Prevara se trajala godinama i veruje se da je prodato oko pet miliona boca pod etiketom bordoa.
Iako je otkrivanje prevara najočiglednija primena za program, profesor Puže smatra da bi se ovakav pristup mogao koristiti za praćenje kvaliteta tokom procesa proizvodnje vina i da bi se stvorila dobra mešavina.
"Ovo bismo mogli da iskoristimo da otkrijemo koje mešavine bi nam dale još bolji kvalitet. Mešanje vina je ključni korak u pravljenju odličnog bordoa i šampanjca. Sada to radi nekoliko vinara koji su za svoje umeće plaćeni čitavo bogatstvo. Posedovanje ovakvih alata učinilo bi mnogo jeftinijim pravljenje sjajnih mešavina, što bi svima bilo od koristi."
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Saobraćajni policajac u Nemačkoj sa mesta udesa ukrao 180 kilograma čedar sira i dobio otkaz
03.07.2024.•
11
Jedan nemački policajac je nakon saobraćajne nesreće ukrao iz kontejnera prevrnutog kamiona oko 180 kilograma čedar sira i zbog toga je ostao bez posla.
Uz jedan sastojak pirinač vam se neće lepiti za šerpu ili tiganj (nije ulje)
30.06.2024.•
0
Pirinač je jedna od najpopularnijih namirnica u svetu, koju je vrlo lako prilagoditi različitim jelima. Međutim, neki izbegavaju da je prave jer se često zalepi za tavu ili lonac.
Taste Atlas objavio koji su najbolji začini na svetu: Među njima i mađarske papričice
30.06.2024.•
0
Portal Taste Atlas sastavio je listu 100 najboljih začina i začinskih trava na svetu, a u nastavku donosimo top 10.
Kako da napravite belu čorbu - recept za početnike
29.06.2024.•
0
Bela čorba je starinsko jelo koje se lako pravi.
Kako da vam se palačinke ne lepe: Recept i savet
26.06.2024.•
0
Palačinke su jedna od omiljenih poslastica, ali umeju i da zadaju glavobolju ako se ne pripremaju da dobar način.
U najstarijem pronađenom vinu na svetu bio i pepeo kremiranog čoveka
24.06.2024.•
0
Čovek koji je umro pre 2.000 godina u južnoj Španiji svoj pepeo stavio je u belo vino, verovatno kao deo neke vrste rituala koji je trebalo da mu pomogne na njegovom putovanju kroz zagrobni život.
VIDEO: Luj Viton prodaje svoju verziju Nutele po ceni i do 470 evra
23.06.2024.•
3
Luj Viton ima sopstveni čokoladni namaz, luksuznu verziju omiljene Nutele, koja se pravi od najkvalitetnijih sastojaka poput francuskih lešnik, Réunion vanile i peruanske mlečne čokolade.
Hladna supa koja osvežava bolje od sladoleda
21.06.2024.•
1
Hladna supa od krastavaca inspirisana je španskim gaspaćom - priprema se od svežih krastavaca i ne kuva se.
U Španiji pronađeno najstarije vino: Napravljeno pre 2.000 godina
19.06.2024.•
0
Na jugu Španije u gradu Karmona u pokrajini Andaluziji pronađeno je najstarije vino ikada, napravljeno pre oko 2.000 godina.
Dve namirnice zabranjene na ovogodišnjoj Olimpijadi: Evo zašto
18.06.2024.•
2
Tokom Olimpijskih igara će čak 60 odsto hrane biti bez mesa, a čak 80 procenata svih jela biće proizvedena od lokalnih sastojaka iz Francuske.
Hrana je drugačijeg ukusa ako vas okružuje buka: Evo zašto
16.06.2024.•
0
Ne postoji ništa gore od večere u restoranu u kom je toliko bučno da morate da vičete kako biste razgovarali sa svojim prijateljem.
Za navijače na meču Srbije i Engleske samo pivo sa smanjenim procentom alkohola
16.06.2024.•
5
Nemačka policija je saopštila da će navijači Srbije i Engleske, koji budu na današnjoj utakmici prvog kola Evropskog prvenstva, moći da kupe samo pivo sa smanjenim sadržajem alkohola.
Ideja za desert posle nedeljnog ručka: Ovo je recept za ukusnu "Julišku"
15.06.2024.•
0
Svaki dan je savršen dan da se zasladite tortom, ali posle nedeljnog ručka to može da bude pravi "gušt".
Kojih pet namirnica ne bi trebalo da držite u frižideru?
12.06.2024.•
2
Čuvanje određenih namirnica u frižideru usporava rast bakterija i pomaže u sprečavanju trovanja hranom. Ali za neke namirnice je bolje da su na sobnoj temperaturi.
Danska sa tržišta povukla nudle jer su toliko ljute "da ljudi mogu da se otruju"
12.06.2024.•
3
Danska je povukla sa tržišta nekoliko začinjenih nudli južnokorejske kompanije Samiang, tvrdeći da bi nivoi kapsaicina u njima mogli da otruju potrošače, javlja BBC.
Ovo je najzdravija riba za ljudski organizam
11.06.2024.•
5
Malo ljudi razmišlja o prednostima skuše za naše zdravlje, jer cene samo njen ukus.
Neurolozi kažu da su ovo najbolji sirevi za zdravlje mozga - objašnjavaju i zašto
11.06.2024.•
0
Neke namirnice su poznate kao najbolja hrana za mozak, poput lososa, zelenog lisnatog povrća i bobičastog voća.
VIDEO: Slatke kineske grickalice koje su hit na mrežama
09.06.2024.•
3
Znate li štoa je tanghulu? Ova tradicionalna kineska grickalica, koja se obično poslužuje na kineskim dečjim rođendanima, neverovatno je hrskava i slatka.
VIDEO Kineska kafa koja nije za svakoga: U nju ide - mladi luk
09.06.2024.•
4
Da li ste ikada pomislili da biste svoju jutarnju kafu mogli "začiniti" sa malo povrća? Čini se da su Kinezi već odavno došli na tu ideju.
VIDEO: Pekara izgleda kao teretana, a umesto tegova i lopti tu su - kroasani
09.06.2024.•
0
Nudake je poznata pekara i kafić u Južnoj Koreji, a sada se proširila i na Kinu. Naime, u Šangaju je otvorena nova pekara te franšize koja izgleda kao teretana, a u njoj se sve vrti oko - kroasana.
EU će zabraniti čips sa ukusom slanine
09.06.2024.•
8
Mnogima nema draže grickalice od čipsa, ali onaj s ukusom slanine uskoro više neće moći da se kupi.
Komentari 1
w/e
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar