.jpg)
Šta je česnica: Tradicionalni božićni kolač u Srbiji, a evo i kako se pravi
Česnica, koju često nazivaju i božićnim kolačem, okrugla je pogača koja je u srpskoj tradiciji neizostavni deo Božića.
Pravi se od pšeničnog brašna i peče se na Badnje veče ili rano ujutru na Božić, a njegovu pripremu mogu pratiti različita pravila i rituali, kao što je stavljanje novčića u testo prilikom mešanja, piše Index.hr.
Božićna česnica je jedan od najznačajnijih božićnih običaja u različitim krajevima Srbije i sprema se po raznim receptima, a dok se na nekim mestima lomi i jede na Badnje veče, u nekima se jede na sam Božić.
Bez obzira na sve razlike u običajima i pripremanju, česnica je jedna od onih tradicija koja ujedinjuje i okuplja ukućane oko trpeze.
Trenutak iščekivanja kada se češanj česnice slomi i pitanje kome će iz njega izvući novčić jedan je od omiljenih trenutaka proslave Božića.
Česnica na jugu Srbije
Na jugu Srbije, česnica se, zajedno sa drugim tradicionalnim specijalitetima, sprema za Badnje veče.
Domaćica mesi česnicu na Badnji dan, a gnječi se na Badnje veče, pre večere kada se okupe svi ukućani.
Ko dobije parče česnice sa novčićem u njemu, veruje se da te godine nema problema sa novcem.
U česnicu može se staviti mali češnjak, a ako se izvuče, doneće zdravlje toj osobi. Osim toga, u česnicu može ući i zrno kukuruza ili list badnjaka, što simbolizuje dobru rodnu godinu.
Česnica u zapadnoj Srbiji
U zapadnoj Srbiji, kao i na jugu, česnica se sprema bez kvasca, a dodaje se zrno kukuruza za svinje i kokoške, zrno pasulja za ovce, grančica badnjaka i dva novčića: jedan dinar za kuću, a za sreću jedan do dva dinara. Zanimljiva je grana badnjaka, koja se u ovom kraju seče onoliko puta koliko gazda ima krava pre nego što je ubaci u česnicu.
Ovde se ujutru, na Badnji dan, peče česnica, a pre ručka ga domaćin i njegov sin lome. Kada razbiju česnicu na dva dela, ljube obe polovine, a zatim se ljube tri puta i polovice belog luka se dele ukućanima.
U nekim zapadnim krajevima Srbije, druga polovina belog luka se čuva za Srpsku Novu godinu i ponovo se deli po domaćinstvu.
Ostali delovi Srbije
U Novom Pazaru se česnica sprema na Badnji dan, a domaćica ga sprema posle doručka i za smesu koristi vodu koju iz kuće donosi devojka koja se udaje.
U ovu česnicu se stavlja i novčić, a onoga ko izvuče parče belog luka sa novcem sledi sreća.
Zanimljivo je da je u jednom delu Srbije, u Sremu, česnica slatka, a pravi se od oraha i veoma je slična baklavi. U nju se ubacuju i novčići, a služi se na Badnji dan posle ručka, kao poslastica uz čašu crnog vina.
Recept za česnicu
Za tradicionalnu česnicu biće vam potrebno 600 grama brašna, pola kesice praška za pecivo, jedna četvrtina kašičice sode bikarbone, dve do tri kašike ulja i malo soli po želji.
Prvo pomešajte suve sastojke - brašno, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. Dodajte malo soli i ulja, a zatim i mlake vode, koliko je potrebno da testo dobije konzistenciju hleba.
Posle toga zamesiti testo – ova pogačica se mesi dugo da se u njoj fino rasporede prašak za pecivo i soda, ali i da se malo digne. A po tradicionalnom receptu, onaj ko pravi česnicu "sakrije" u testo novčić ili neki drugi sitni predmet, a onaj ko ga nađe doneće sreću.
Kada se česnica dobro promeša, stavlja se u okrugli pleh i oblikuje. Obično se na pogaču viljuškom formira krstić, pa se pogača peče oko pola sata, dok lepo ne porumeni. Nakon toga se deli na ukućane.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Šta uraditi sa čuvarkućom od prošle godine?
19.04.2025.•
1
Na Veliki petak, tradicionalno se farbaju jaja za Vaskrs, a posebno mesto zauzima prvo ofarbano jaje - uvek crvene boje - koje se naziva čuvarkuća.
Još korisnih saveta: Kako skuvati jaja da ne ispucaju?
18.04.2025.•
1
Ako vam jaja tokom kuvanja redovno pucaju, ne brinite jer uz nekoliko jednostavnih trikova možete ih savršeno skuvati.
Najčešće greške prilikom pravljenja pice kod kuće
13.04.2025.•
3
Pica koju pravite kod kuće možda neće biti identična onoj iz restorana, ali to ne znači da je ne možete učiniti boljom i ukusnijom.
FOTO: Jedna kugla ovog sladoleda košta 7.000 dolara
13.04.2025.•
0
Japanska kompanija za proizvodnju sladoleda prikupila je neke od najređih sastojaka na svetu kako bi napravila sladoled koji košta skoro 7.000 dolara po kugli, dok cela porcija košta 15.000 dolara.
Limun je nastao ukrštanjem dve voćke
13.04.2025.•
1
Limun je namirnica koju gotovo svi koristimo, a najpoznatiji je kao izvor vitamina C.
Mali saveti: Kako da jaja ne puknu dok ih kuvate
13.04.2025.•
0
Verovatno ste se barem jednom susreli s problemom pucanja ljuske jaja tokom kuvanja.
Širataki testenina - rezanci koji skoro da ne sadrže kalorije
06.04.2025.•
0
Ljubitelji testenine znaju da ne smeju da preteruju s unosom testenine ukoliko ne žele da se ugoje previše.
Krompir se može pripremati na razne načine, ali jedan je najzdraviji
06.04.2025.•
2
Krompir je jedno od najpopularnijih povrća na svetu, bogat je vitaminima, vlaknima i mineralima koji su važni za održavanje zdravlja.
VIDEO Veliko uskršnje jaje od čokolade postavljeno u Napulju: Biće prodato za 12.000 evra
06.04.2025.•
0
U čast Napulju, poznata gradska fabrika čokolade "Gay-Odin" predstavila je uskršnje jaje od čokolade u sklopu kulturnog projekta Napoli Millenaria kojim se obeležava 2.500 godina postojanja tog grada.
Rupa na američkoj krofni nije slučajna
30.03.2025.•
2
Američke krofne su jedno od najprepoznatljivijih peciva na svetu. Za razliku od krofni na našim područjima, imaju nešto drugačiji izgled.
Ne preporučuje se pranje sirovih jaja vodom: Ovo je razlog
30.03.2025.•
0
Jaja se smatraju delikatnom namirnicom koja se brzo kvari pa s njima treba rukovati izuzetno pažljivo.
EU će dati nova imena bezalkoholnim vinima da ih učini privlačnijim
30.03.2025.•
2
Evropska komisija želi da bezalkoholnim vinima ili vinima sa niskim procentom alkohola nadene nova imena kako bi ih učinila privlačnijim i poznatijim.
Evo kako da vam beli luk traje i do šest meseci
29.03.2025.•
0
Stručnjaci otkrivaju jednostavan, ali efikasan način pravilnog skladištenja belog luka, koji će produžiti njegovu svežinu i sprečiti da se brzo osuši ili pokvari.
FOTO: Everton toliko ne voli gradskog rivala Liverpul da umesto crvenog kečapa služi plavi
27.03.2025.•
0
Everton bi uskoro trebalo da se preseli sa Goodison Parka na svoj novi stadion, koji će se zvati "Everton Stadium".
Lopovi ukrali više od tone sira u Holandiji
25.03.2025.•
0
Lopovi su ukrali više od tone sira iz privatne prodavnice u Knegselu, selu na jugu Holandije.
Kečap - nekada se pravio od ribe i prodavao kao lek
23.03.2025.•
0
Kečap je danas nezaobilazan dodatak mnogim jelima - od pomfrita i hamburgera do mesa i sendviča.
VIDEO: Uz ovaj trik jaje će samo izaći iz ljuske
23.03.2025.•
1
Ljuštenje jaja je jednostavan zadatak, sve dok se komad jaja ne otkine zajedno s ljuskom.
Jaja u SAD toliko skupa da ih građani švercuju iz drugih zemalja
19.03.2025.•
8
Oko 29 kilograma metamfetamina, skrivenog u sedištima i rezervnom točku kamioneta, privuklo je pažnju graničnih policajaca u teksaškom gradu El Pasu, koji su zaplenili drogu prošlog meseca.
Najgore navike u kuhinji - neke mogu biti i opasne
16.03.2025.•
0
Mnogima je kuhinja centar zbivanja, pa je teško zamisliti da se povremeno u njoj ne događaju i neke greške.
Dobro je znati koje su neke uobičajene greške i ispraviti ih na vreme.
Najbolji načini za bezbedno odmrzavanje mesa
12.03.2025.•
0
Odmrzavanje mesa je svakodnevna radnja u kuhinji, ali način na koji to radimo može imati veliki uticaj na sigurnost hrane i kvalitet obroka.
Komentari 5
Trgovac
Vojvođanska česnica je živ običaj kao što je i vojvodina još živa, uprkos svoj medijskoj blokadi. Hvala bogu na tome i srećan Božić potomcima vojvođanskih Srba koji su svoju česnicu poneli sa Kosova odakle su i došli pre par vekova pod patrijarhom Čarnojevićem.
Град Бранковића Вука
i
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar