Šta je bolje za zdravlje: Zelenije ili manje zrele banane?

Gotovo da nema onih koji ne vole banane. Međutim, da li je bolje pojesti zreliju ili manje zrelu bananu?
Šta je bolje za zdravlje: Zelenije ili manje zrele banane?
Foto: Pixabay
Što ima više tamnih tačkica, to je bogatija B i C vitaminom, sadrži kalijum i antioksidanse, ali se i mnogo lakše vari.
Banane koje su manje zrele odnosno imaju zelenkastiju boju bogate su probiotičkim bakterijama koje dobro deluju na zdravlje creva. One sadrže manje šećera od vrlo zrelih banana i više skroba. Upravo je skrob odgovoran za duži osećaj sitosti.
Istraživanja sugerišu da nedovoljno zrele banane sadrže 80 do 90 odsto ugljenih hidrata koji se, kako banane dozrevaju, menjaju u slobodne šećere. Zato je bolje da ljudi koji pate od dijabetesa jedu manje zrele banane.
 
Bez obzira da li su zelenkaste ili veoma zrele, odličan su izvor kalijuma i drugih hranjivih materija.
  • NS

    16.01.2024 15:00
    Šta je bolje za zdravlje: Zelenije ili manje zrele banane? Hahahaha, sjajno. Zelenije su suprotno od manje zrele?
  • Волим и ја

    16.01.2024 10:29
    Банане но трпим
    Зреле или зелене су прескупе, скупље него на Западу. Значи наши мангупи нас глобе, а то су они којима држава даје "прелевмане" за увоз. Погодите коме?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće