Naučnici istražili: Kakav je uticaj crnog luka na holesterol?
Visoki holesterol može nas izložiti povećanom riziku od po život opasnih zdravstvenih stanja kao što su moždani udar i kardiovaskularne bolesti.
Foto: Pixabay
Hiperholesterolemija, najčešći nasledni poremećaj metabolizma lipida, pogađa značajan broj ljudi. Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) izveštava da otprilike dvoje na svakih pet osoba ima visok nivo holesterola u krvi, prenosi N1.
Visoki holesterol može nas izložiti povećanom riziku od po život opasnih zdravstvenih stanja kao što su moždani udar i kardiovaskularne bolesti. Zato je važno održavati ukupan nivo holesterola u krvi u normalnom rasponu.
Održavanje zdrave telesne težine, redovno vežbanje i smanjenje konzumacije alkohola samo su neki od načina kako se zaštititi od hiperholesterolemije.
Ishrana je takođe ključan faktor. Konzumiranje hrane bogate vlaknima poput pasulja, ovsenih pahuljica i avokada može pomoći u održavanju niskog nivoa lošeg LDL holesterola. U tome se jako dobrim pokazalo i jedno povrće, a to je crni luk.
Luk može da smanji loš holesterol
Hranljive materije koje sadrži luk uključuju kalijum, fosfor, kalcijum i magnezijum.
Luk takođe sadrži flavonoid poznat kao kvercetin. Naučnici su u studiji iz 2017. hteli da bolje shvate kako kvercetin utiče na obrnuti transport holesterola, odnosno proces u kojem telo uklanja holesterol iz ćelija.
Otkrili su da je kvercetin pospešio prenos holesterola, smanjio njegov nivo i poboljšao funkcionisanje dobrog HDL holesterola.
Pokazalo se da čak i alternativni oblici luka nude iste prednosti, poput soka od luka bogatog kvercetinom koji značajno smanjuje nivo LDL-a kod pacijenata s blago povišenim holesterolom.
Da li dodaci ishrani na bazi luka mogu da smanje nivo holesterola?
Luk se može pripremati na razne načine. Možete ga jesti sirovog, kuvanog, možete ga dodati salatama ili raznim kuvanim jelima.
Ako ne volite luk, ne brinite dodaci ishrani na bazi luka takođe mogu sniziti nivo holesterola.
Međutim, nije primećena povezanost između suplemenata na bazi luka i poboljšanja nivoa triglicerida pa su i naučnici naglasili da je potrebno još dodatnih istraživanja.
Neki faktori mogu dovesti do povećanog rizika od hiperholesterolemije. To uključuje konzumiranje hrane koja je bogata transmastima ili zasićenim mastima, sedentarni način života, pušenje, genetiku, starost i još mnogo toga (prema CDC-u).
Prisutnost hroničnih zdravstvenih stanja takođe može biti faktor rizika, poput dijabetesa tipa 2 ili gojaznosti, piše Health Digest.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Naučnici otkrili koja vrsta kafe se povezuje s rakom, a koja je najzdravija
17.11.2024.•
1
Instant kafa najčešći je izbor kafopija u Evropi, ali stručnjaci upozoravaju da prekomerno konzumiranje takve kafe može povećati rizik od nekih vrsta raka.
Danas je Svetski dan baklave - sastojci se razlikuju od regiona do regiona
17.11.2024.•
0
Svetski dan baklave obeležava se 17. novembra.
Ponovo pokrenuta proizvodnja "Plazme", ali u smanjenom obimu
15.11.2024.•
14
Kompanija "Bambi" saopštila je večeras da je u fabrici u Požarevcu u smanjenom kapacitetu započela proizvodnju keksa "Plazma", nakon požara koji se u junu dogodio u tom pogonu.
"Chef" iz Novog Sada vam otkriva tajnu hrskavih krompirića
14.11.2024.•
0
Hrskavi krompirići su omiljena poslastica mnogih ljudi, a koja je tajna u dobijanju hrskave teksture, otkriva vam "Chef" Milica Petrušić koja za 021 predstavlja ukusne recepte.
Kako da vam palačinke više ne budu žilave: Pogledajte koji sastojak treba da dodate
13.11.2024.•
1
Palačinke su jelo koje gotovo svi obožavaju, bez obzira na to da li su slane ili slatke. Uvek su poželjne, bilo da ih pripremate za doručak, užinu ili neku specijalnu priliku.
Beli tartuf težak skoro kilogram prodat za 140.000 evra
13.11.2024.•
0
U Albi, u dvorcu Grincane Kavour, održana je 25. svetska aukcija belih tartufa.
Da li ste probali hačapuri: Tradicionalni gruzijski hleb sa sirom
12.11.2024.•
2
Hačapuri je tradicionalno gruzijsko jelo koje se sastoji od hleba punjenog sirom, a često uključuje i jaje i puter.
Spisak 10 najboljih peciva na svetu prema Taste Atlasu: Od mantija do kroasana
12.11.2024.•
0
Gastro vodič Taste Atlas objavio je snimak koji predstavlja listu od 10 najboljih peciva sveta, a zanimljivo je da je bosanski burek na 10. mestu, dok su prvu poziciju zauzele novopazarske mantije.
VIDEO Volite soja sos? Evo kako se on zapravo pravi - proces podrazumeva i buđ
12.11.2024.•
1
Azijska hrana sve je popularnija i kod nas i sve više ljudi priprema azijska jela kod kuće, a neizostavan dodatak mnogim takvim jelima je soja sos.
VIDEO: Ljudi putuju hiljadama kilometara kako bi probali ovu viralnu hranu
10.11.2024.•
0
Nije neuobičajeno da na osnovu hrane biramo koji ćemo grad ili državu posetiti.
Pogledajte kojih pet neobičnih dodataka širom sveta stavljaju na picu: Od banane do ribe
08.11.2024.•
0
Pica u drugim zemljama može izgledati sasvim drugačije nego u vašoj lokalnoj piceriji. Sir, feferoni i masline su među standardnim dodacima za picu širom sveta.
"Chef" Milica iz Novog Sada: Medeno kestenje za bolje varenje i bolji rad srca
07.11.2024.•
0
"Chef" Milica Petrušić radila je po vrhunskim restoranima u Srbiji i Evropi, uključujući i one s čuvenim Mišelinovim zvezdicama, a sada za 021.rs predstavlja ukusne i zdrave recepte.
Japanska pića sake i šoču Unesko će uvrstiti na listu svetske kulturne baštine
05.11.2024.•
0
Savetodavni odbor Uneska preporučio je da se japanska tradicionalna veština pravljenja alkoholnih pića sake i šoču uvrste na listu nematerijalne kulturne svetske baštine.
Lanac brze hrane "Taco Bell" stiže u Srbiju: Ljubiteljima košarke poznat i zbog Nikole Jokića
03.11.2024.•
2
Američki lanac brze hrane inspirisan meksičkom kuhinjom "Taco Bell" uskoro stiže u Srbiju.
"Koka-kola" dostupnija i jeftinija od vode u Meksiku: Tretira se kao božanstvo, piju je čak i bebe
03.11.2024.•
4
Stanovnik meksičke države Čijapas pije neverovatnih 821,2 litara koka-kole godišnje, što je otprilike 32 puta više od svetskog proseka.
"Chef" iz Novog Sada vam predstavlja smesu od rena za jačanje organizma ove zime
31.10.2024.•
2
Treba brinuti o zdravlju svakog dana, a uslugu svom organizmu možete da učinite tako što ćete jesti posebnu smesu od rena.
VIDEO: Jedna od najčešćih grešaka koju većina ljudi pravi kad prži hranu
31.10.2024.•
0
Znamo, pržena hrana nije najzdravija, ali s vremena na vreme joj ne možemo odoleti.
Taste Atlas: Svrljiški belmuž - "pastirsko" jelo sa sirom među najboljima na svetu
29.10.2024.•
4
Gastronomski sajt "Taste Atlas" uvrstio je svrljiški belmuž među najbolja jela sa sirom.
VIDEO: Mali, ali koristan savet - kako da u pet sekundi skinete koru sa kuvanog krompira
29.10.2024.•
1
Bilo da pravite pire krompir, kuvani krompir, knedle ili njoke, nema razloga da gulite jedan po jedan krompir, a zatim da ih stavljate da se kuvaju. Postoji znatno lakši i brži način.
Gazirana voda ne oštećuje zubnu gleđ
28.10.2024.•
0
Svi oni koji su do sada bili u dilemi da li je gazirana mineralna voda zdrava i ima li rizika od njenog konzumiranja, mogu da odahnu.
VIDEO: Italijani tvrde da je ovo jedini pravi način da se jedu špagete
28.10.2024.•
5
Špagete su mnogima omiljena testenina - a ako kojim slučajem niste iz Italije, velika je verovatnoća da ste ih do sada jeli na pogrešan način.
Komentari 1
w/e
"Ishrana je takođe ključan faktor. Konzumiranje hrane bogate vlaknima poput pasulja, ovsenih pahuljica i avokada može pomoći u održavanju niskog nivoa lošeg LDL holesterola."
LDL holesterol nije los ukoliko je neostecen, a telo ga ne proizvodi jer zeli da naudi sebi. Ukoliko je povisen nivko LDL, to je uglavnom posledica postojeceg problema, a ne uzrok problema do kojeg dolazi jer ne jedete vlakna (koja ne mozete ni da svarite / apsorbujete).
Reference radi, drva za lozenje su 100% sacinjena od vlakana i vazduha.
Postoje studije u kojima su ljudi jeli 0 vlakna i nista im nije falilo, niti su imali problema sa holesterolom. Ukoliko problem sa LDL dolazi kao posledica lose ishrane (cesto), lakse je prekinuti sa konzumiranjem stetnih namirnica.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar