Na prvom mestu je italijanski parmezan (parmigiano reggano), kom su posetioci spomenute stranice dali ocenu 4,68. Parmezan je tvrdi, polumasni žuti sir od kravljeg mleka. Potiče iz okoline italijanskog grada Parme, odakle mu potične ime.
Sledi još italijanskih sireva - mozzarella di bufala campana i stracchino di crescenza, kao i grčki sir graviera naxou. Oni su zapravo dobili istu ocenu - 4,64.
Na petom mestu je portugalski queijo serra de estrella (4,63), na šestom italijanski sir buratta (4,62), na sedmom francuski saint-andre (4,61), a na osmom reblochon (4,55), takođe francuski.
Pljevaljski sir, koji se proizvodi u Crnoj Gori, zauzeo je deveto mesto s ocenom 4,55. Pljevaljski sir je glavna namirnica mnogih crnogorskih jela. On se tradicionalno pravi od sirovog kravljeg mleka. Ima jak ukus i kremastu teksturu.
Njegove jedinstvene arome rezultat su procesa sazrevanja koji se odvija u posebno dizajniranim drvenim buradima. Nasečeni sir se posoli, stavi u drvenu burad, a zatim potopi u salamuru.
Treba mu 15 dana da sazri, nakon čega je spreman za konzumaciju. Toliko je popularan da postoji i godišnja manifestacija Dani pljevaljskog sira.
Deseto mesto na listi Taste Atlasa je zauzeo francuski mont d'or s ocenom 4,54.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju -
LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
Komentari 2
Banderaš
Tulipan
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar