Pravilno skladištenje ulja može produžiti njegovo trajanje: Gde je najbolje da ga držimo?

Često pravimo osnovne greške u skladištenju ulja.
Pravilno skladištenje ulja može produžiti njegovo trajanje: Gde je najbolje da ga držimo?
Foto: Pixabay
Većina u kuhinji ima raznovrsna ulja, od suncokretovog i maslinovog ili kokosovog do ulja avokada…
 
Iako su odlični izvori zdravih masti i antioksidanata, način njihovog skladištenja može biti ključan za očuvanje kvaliteta i nutritivnih svojstava ulja.
Temperatura može oštetiti ulje
 
Mnogi od nas misle da je najbolje mesto za čuvanje ulja blizu ploče za kuvanje. Međutim, ulje koje je stalno izloženo toploti može brzo izgubiti svoj kvalitet.
Idealna temperatura za skladištenje ulja ne bi trebalo da prelazi 20 stepeni. Ovo pravilo je posebno važno za ulja sa nižom tačkom dimljenja, kao što je maslinovo ulje, piše Krstarica, prenosi N1 Zagreb.
 
Uticaj svetlosti na kvalitet ulja
 
Hladno ceđena ulja, popularna zbog svojih hranljivih svojstava, posebno su osetljiva na svetlost. Svetlost može da utiče na gubitak ukusa i nutritivnih svojstava ulja.
 
Zbog toga se preporučuje da se čuva u tamnim staklenim ili keramičkim posudama. Ako ste ikada posetili područja specijalizovana za proizvodnju ulja, možda ste primetili da ih čuvaju u posebnim buradima koje ih štite od svetlosti.
 
Vazduh nije prijatelj
 
Osim na svetlost i toplotu, ulje je osetljivo i na vazduh. Kiseonik može izazvati oksidaciju, što dovodi do bržeg sagorevanja ulja.
 
Zbog toga je ključno čuvati ulje u dobro zatvorenim posudama. Čvrsto zatvorite poklopac nakon svake upotrebe kako biste sprečili da ulje dođe u kontakt sa kiseonikom.
 
Još saveta za čuvanje ulja u kuhinji
 
Takođe je dobra ideja da uzmete u obzir vrstu ulja koju koristite. Dok se neka ulja, poput kokosovog ulja, mogu bez problema čuvati na sobnoj temperaturi, druga, kao što je laneno ulje, bolje je držati u frižideru kako bi im se produžio rok trajanja.
 
Pravilno skladištenje ulja za kuvanje može produžiti njegovo trajanje. Pored toga, sačuvaćete hranljive materije. Iako ih je zgodno ostaviti pored šporeta ili u providnim flašama, razmislite o dugoročnom očuvanju njegovog kvaliteta.

Teme

ulje

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Da li biste probali pomfrit sa Nutelom?

Footy food ime je stranice koja na Fejsbuku ima 118.000 pratilaca, a na kojoj ljubitelji mahom fudbala i hrane iz celog sveta šalju fotografije onog što su kupili na stadionu dok gledaju utakmicu.

Pojeo 44 sendviča za deset minuta

Džesi Esper pobedio je na takmičenju gutača sendviča u Nju Džersiju, tako što ih je pojeo 44 za deset minuta, i time osvojio nagradu od 2.000 dolara.

Sočna pasta od samo nekoliko sastojaka

Leonardo da Vinči je još govorio kako je "jednostavnost krajnje savršenstvo", a Italijani su prvaci u pripremi slasnih i jednostavnih jela bez previše sastojaka.