Ovo su gradovi s najboljom hranom na svetu
Gastronomija i isprobavanje lokalne kuhinje važan je deo svakog putovanja.
Foto: Pixabay
Zemlju ili grad u kom se nalazite najbolje ćete upoznati tako što ćete obići barove, restorane i pekare, prošetati lokalnim pijacama i probati ono što lokalci najviše vole da jedu.
Koju god destinaciju odabrali za svoje sledeće putovanje, teško ćete ostati gladni, ali ako baš želite da posetite neki grad koji je poznat po finoj hrani, posetite jedan od ovih s popisa koji su složili putnici i gastro entuzijasti s portala Food & Wine. Ovo je njihov top 10.
10. Madrid, Španija
Na desetom mestu liste nalazi se Madrid, u kom nikako ne smete zaobići tržnicu San Miguel, na kojoj možete probati svežu lokalnu hranu i delikatese. Osim toga, ceo glavni grad Španije može se pohvaliti sjajnim restoranima sa specijalitetima kastiljske kuhinje, a neka od jela koja su karakteristična za ovo područje su španska tortilja i čurosi s čokoladom.
9. Osaka, Japan
Na devetom mestu je Osaka, treći po veličini grad u Japanu, a neka tradicionalna japanska jela kao što su takojaki (kuglice od hobotnice), okonomijaki (slane palačinke), kušikatsu (prženo meso i povrće na ražnjićima) i jakitori (ražnjići pečeni na vatri od uglja) ovde se mora probati.
8. Kopenhagen, Danska
Gastronomska scena u glavnom gradu Danske procvetala je zahvaljujući restoranu Noma, kažu, ali iako se ovaj restoran s Mišelinovom zvezdicom zatvara, na sceni ostaju drugi otmeni restorani koji nastavljaju da privlače goste, kao što su Kadeau, Vækst i Alchemist.
Osim toga, u Kopenhagenu ne smete zaobići ni gradsku pijacu, a tamo se mora probati njihov poznati hot dog, koji se tradicionalno poslužuje s remoulade umakom i kiselim krastavcima.
7. Singapur
Na sedmom mestu je Singapur, koji se nedavno pozicionirao kao jedan od najuzbudljivijih kulinarskih gradova na svetu. U Singapuru se nalazi ukupno 55 restorana s Mišelinovom preporukom, a zanimljivo je da se ovde može probati i najjeftinije jelo s Mišelinovom preporukom. Reč je o piletini u umaku od soje s pirinčem, koja košta malo više od dva evra.
6. Rim, Italija
U Rimu možete probati samo najbolje od italijanske kuhinje sednete li u jednu od njegovih tradicionalnih tratorija. Jela kao što su cacio e pepe, testenina karbonara, pica bianca (bela) ili penne all'arrabbiata tradicionalno su iz Rima i ovde ih možete probati u gotovo svakom restoranu.
5. Lima, Peru
Na peto mesto zaseo je glavni grad Perua, čija je gastronomska scena itekako živahna. Za ljubitelje tradicionalne peruanske hrane tu je restoran Matria, restoran Osso nudi sjajne koktele i jela s roštilja, a tu je i restoran Mayta, koji je jedan od 50 najboljih restorana u Latinskoj Americi. Otmena četvrt San Isidro u Limi poznata je po brojnim vrhunskim restoranima, ali i sjajnim barovima.
4. Pariz, Francuska
Ovaj popis ne bi bio potpun bez Pariza, koji se našao na četvrtom mestu. Ovde možete sesti u jedan od popularnih bistroa i uživati u tradicionalnoj francuskoj hrani, ali u Parizu ćete pronaći i pregršt mesta koja nude jela istočnoevropske, italijanske, japanske i meksičke kuhinje. A tu su, naravno, i ukupno 132 restorana s Mišelinovom preporukom.
3. Meksiko Siti, Meksiko
Od poznatog restorana Pujol koji nudi tradicionalnu meksičku hranu (i nalazi se na popisu 50 najboljih restorana na svetu u 2023.) do popularnih puestosa, štandova s uličnom hranom, Meksiko Siti ima baš sve i zato se nalazi na trećem mestu. Ljubitelji meksičke kuhinje ovde će doći na svoje, a možete probati zaista sve, od takosa i tortilja do enčilada i kesadilja.
2. Istanbul, Turska
Na drugom mestu našao se Istanbul, koji svojim posetiocima nudi zaista sve - od morske hrane i hrane s uličnih tezgi do fine hrane u jednom od svojih pet restorana s Mišelinovom zvezdicom. Zbog povezanosti s egejskom obalom i Mediteranom, ali i Bliskim istokom, Istanbul nudi najbolje od oba sveta, a ovde nikako ne smete zaobići pijace sa začinima.
1. Tokio, Japan
Gotovo svi restorani u ovom gradu prednost daju kvalitetnim sastojcima i tradiciji. Ovde ćete probati najbolji suši i ramen, kažu, a ulična hrana jednako je ukusna kao i ona u restoranima s Mišelinovom zvezdicom.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
"Chef" iz Novog Sada vam otkriva tajnu hrskavih krompirića
14.11.2024.•
0
Hrskavi krompirići su omiljena poslastica mnogih ljudi, a koja je tajna u dobijanju hrskave teksture, otkriva vam "Chef" Milica Petrušić koja za 021 predstavlja ukusne recepte.
Kako da vam palačinke više ne budu žilave: Pogledajte koji sastojak treba da dodate
13.11.2024.•
1
Palačinke su jelo koje gotovo svi obožavaju, bez obzira na to da li su slane ili slatke. Uvek su poželjne, bilo da ih pripremate za doručak, užinu ili neku specijalnu priliku.
Beli tartuf težak skoro kilogram prodat za 140.000 evra
13.11.2024.•
0
U Albi, u dvorcu Grincane Kavour, održana je 25. svetska aukcija belih tartufa.
Da li ste probali hačapuri: Tradicionalni gruzijski hleb sa sirom
12.11.2024.•
1
Hačapuri je tradicionalno gruzijsko jelo koje se sastoji od hleba punjenog sirom, a često uključuje i jaje i puter.
Spisak 10 najboljih peciva na svetu prema Taste Atlasu: Od mantija do kroasana
12.11.2024.•
0
Gastro vodič Taste Atlas objavio je snimak koji predstavlja listu od 10 najboljih peciva sveta, a zanimljivo je da je bosanski burek na 10. mestu, dok su prvu poziciju zauzele novopazarske mantije.
VIDEO Volite soja sos? Evo kako se on zapravo pravi - proces podrazumeva i buđ
12.11.2024.•
1
Azijska hrana sve je popularnija i kod nas i sve više ljudi priprema azijska jela kod kuće, a neizostavan dodatak mnogim takvim jelima je soja sos.
VIDEO: Ljudi putuju hiljadama kilometara kako bi probali ovu viralnu hranu
10.11.2024.•
0
Nije neuobičajeno da na osnovu hrane biramo koji ćemo grad ili državu posetiti.
Pogledajte kojih pet neobičnih dodataka širom sveta stavljaju na picu: Od banane do ribe
08.11.2024.•
0
Pica u drugim zemljama može izgledati sasvim drugačije nego u vašoj lokalnoj piceriji. Sir, feferoni i masline su među standardnim dodacima za picu širom sveta.
"Chef" Milica iz Novog Sada: Medeno kestenje za bolje varenje i bolji rad srca
07.11.2024.•
0
"Chef" Milica Petrušić radila je po vrhunskim restoranima u Srbiji i Evropi, uključujući i one s čuvenim Mišelinovim zvezdicama, a sada za 021.rs predstavlja ukusne i zdrave recepte.
Japanska pića sake i šoču Unesko će uvrstiti na listu svetske kulturne baštine
05.11.2024.•
0
Savetodavni odbor Uneska preporučio je da se japanska tradicionalna veština pravljenja alkoholnih pića sake i šoču uvrste na listu nematerijalne kulturne svetske baštine.
Lanac brze hrane "Taco Bell" stiže u Srbiju: Ljubiteljima košarke poznat i zbog Nikole Jokića
03.11.2024.•
1
Američki lanac brze hrane inspirisan meksičkom kuhinjom "Taco Bell" uskoro stiže u Srbiju.
"Koka-kola" dostupnija i jeftinija od vode u Meksiku: Tretira se kao božanstvo, piju je čak i bebe
03.11.2024.•
4
Stanovnik meksičke države Čijapas pije neverovatnih 821,2 litara koka-kole godišnje, što je otprilike 32 puta više od svetskog proseka.
"Chef" iz Novog Sada vam predstavlja smesu od rena za jačanje organizma ove zime
31.10.2024.•
2
Treba brinuti o zdravlju svakog dana, a uslugu svom organizmu možete da učinite tako što ćete jesti posebnu smesu od rena.
VIDEO: Jedna od najčešćih grešaka koju većina ljudi pravi kad prži hranu
31.10.2024.•
0
Znamo, pržena hrana nije najzdravija, ali s vremena na vreme joj ne možemo odoleti.
Taste Atlas: Svrljiški belmuž - "pastirsko" jelo sa sirom među najboljima na svetu
29.10.2024.•
4
Gastronomski sajt "Taste Atlas" uvrstio je svrljiški belmuž među najbolja jela sa sirom.
VIDEO: Mali, ali koristan savet - kako da u pet sekundi skinete koru sa kuvanog krompira
29.10.2024.•
1
Bilo da pravite pire krompir, kuvani krompir, knedle ili njoke, nema razloga da gulite jedan po jedan krompir, a zatim da ih stavljate da se kuvaju. Postoji znatno lakši i brži način.
Gazirana voda ne oštećuje zubnu gleđ
28.10.2024.•
0
Svi oni koji su do sada bili u dilemi da li je gazirana mineralna voda zdrava i ima li rizika od njenog konzumiranja, mogu da odahnu.
VIDEO: Italijani tvrde da je ovo jedini pravi način da se jedu špagete
28.10.2024.•
5
Špagete su mnogima omiljena testenina - a ako kojim slučajem niste iz Italije, velika je verovatnoća da ste ih do sada jeli na pogrešan način.
Klasični kolač na malo drugačiji način: Čupavci punjeni džemom od jagoda
27.10.2024.•
2
Ako želite da isprobate neki novi recept, a opet ne želite mnogo da rizikujete s različitim ukusima, svakako bi trebalo da isprobate čupavce punjene džemom od jagode.
Piletina, riba, povrće - evo koliko treba da traje mariniranje za najbolji ukus
27.10.2024.•
0
Mariniranje mesa, ribe ili povrća je neizostavan korak u pripremi jela koji donosi bogatstvo ukusa i sočnost.
Ukraden sir vredan 300.000 funti: Džejmi Oliver ima molbu za svoje pratioce
27.10.2024.•
0
Kuvar Džejmi Oliver pozvao je ljubitelje sira da pomognu policiji da uhvati osobe koje su prevarile jednu londonsku mlekaru za poznati engleski i velški čedar u vrednosti od više od 300.000 funti.
Komentari 1
Aleksej
Potpuno ste promasili, cak i sami Francuzi kazu da je u Parizu najlosija francuska kuhinja. Za dobru francusku kuhinju se ide na jug Francuske.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar