U Srbiji se koristi više od 1.200 preparata: Crvljiva ili prskana jabuka - šta je zdravije?
Jagode, trešnje, breskve, paradajz, spanać, krompir - na vrhu su liste voća i povrća sa najviše ostataka pesticida.
Foto: Pixabay
Voće i povrće sa ove liste pozitivno je najčešće na bar jedan ostatak pesticida u većoj koncentraciji od drugih vrsta voća i povrća. Kako da prepoznamo da na voću i povrću ima pesticida i kako da se zaštitimo.
Sada je sezona jagoda i ona često bude vrlo prskana, odnosno jedna od najrizičnijih voćki.
Profesorka Dragica Brkić sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu kaže za RTS da mi kao potrošači ne možemo da znamo da li je i čime prskano voće i povrće, međutim inspekcija može.
"Proizvođači moraju da imaju knjige u kojima vode pedantno šta su i kada su i koliko prskali i u kojoj količini, odnosno oni su dužni da poštuju pravila dobre poljoprivredne prakse", navela je Brkić.
Prema njenim rečima, samo kad proizvođači poštuju pravila dobre poljoprivredne prakse to nama potrošačima garantuje da je nivo ostataka pesticida ispod maksimalno dozvoljene količine i da to ne predstavlja rizik po zdravlju ljudi.
Dozvoljeno više od 1.200 različitih preparata
Brkić je istakla da je prema poslednjem popisu našeg ministarstva dozvoljeno 1.215 različitih preparata na bazi aktivnih supstanci koje su sve odobrene u zemljama Europske unije.
"Mi smo u toj oblasti potpuno harmonizovali regulativu, znači ništa što nije u prometu u Europskoj uniji ne može da se nađe u prometu kod nas. Ako se nađe, to je crno tržište, to je ilegalan uvoz i problem inspekcije i policije", istakla je profesorka Brkić.
Napomenula je da ključno da se proizvođači pridržavaju uputstva pri primeni pesticida, jer kako kaže, pesticidi su jako dobro proučene hemikalije i jako strogo zakonski regulisane.
Međutim, ako to nije slučaj onda imamo problem.
"Kad vidimo da su MDK premašene, to ne znači da proizvod nije bezbedan, one su uvek ispod te neke granice koja je ispod tolerišućeg nivoa. Tada znamo da se proizvođači nisu držali uputstva za primenu - ili su češće primenjivali pesticide, ili u većim količinama, ili nisu poštovali karencu", kaže Brkić.
Kako peremo voće i povrće
Brkić kaže da postoje različiti saveti kako da se pere vođe i povrće, a čak postoje i preparati u Americi za otklanjanje pesticida, međutim to sve možete da otklonite i vodom.
"Istraživanja pokazuju da ispiranje 30 sekundi u vodi ima isti efekat kao sva ta sredstva jer vi možete da otklonite samo ono što je na površini ploda", rekla je profesorka.
Napomenula je da se čak savetuje i blagi rastvor deterdženta za sudove za ono voće koje može.
"Naravno to su pomorandže, limun, jabuke, kruške. Ne možete jagodu ili malinu oprati sunđerom kojim perete sudove, ali 30 sekundi jakog mlaza vode ima isti efekat kao sva ta sredstva jer vi možete skinuti to što je na površini ploda. Ono što je unutra - ne", navela je Brkić.
Pužomor na zelenoj salati?
Brkić objašnjava da može da se dogodi da pužomor dođe na biljku nehatom ili usled jakih kiša. Napominje da se pužomor primenjuje na specifičan način - na obodima parcela i između biljaka, nikako ne na biljke.
Uvek postoji dilema kod potrošača da li je crvljiva voćka dobra i da li to signalizira da je ona zdrava.
Brkić kaže da to ne mora da znači.
"Možda oni koji su primenjivali pesticide nisu pogodili pravi momenat kada treba da prskaju da ne bi bilo larvi štetočina. Tako da to nije garancija. Treba da budemo svakako oprezni", rekla je Brkić.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
"Chef" iz Novog Sada vam predstavlja smesu od rena za jačanje organizma ove zime
31.10.2024.•
1
Treba brinuti o zdravlju svakog dana, a uslugu svom organizmu možete da učinite tako što ćete jesti posebnu smesu od rena.
VIDEO: Jedna od najčešćih grešaka koju većina ljudi pravi kad prži hranu
31.10.2024.•
0
Znamo, pržena hrana nije najzdravija, ali s vremena na vreme joj ne možemo odoleti.
Taste Atlas: Svrljiški belmuž - "pastirsko" jelo sa sirom među najboljima na svetu
29.10.2024.•
4
Gastronomski sajt "Taste Atlas" uvrstio je svrljiški belmuž među najbolja jela sa sirom.
VIDEO: Mali, ali koristan savet - kako da u pet sekundi skinete koru sa kuvanog krompira
29.10.2024.•
1
Bilo da pravite pire krompir, kuvani krompir, knedle ili njoke, nema razloga da gulite jedan po jedan krompir, a zatim da ih stavljate da se kuvaju. Postoji znatno lakši i brži način.
Gazirana voda ne oštećuje zubnu gleđ
28.10.2024.•
0
Svi oni koji su do sada bili u dilemi da li je gazirana mineralna voda zdrava i ima li rizika od njenog konzumiranja, mogu da odahnu.
VIDEO: Italijani tvrde da je ovo jedini pravi način da se jedu špagete
28.10.2024.•
4
Špagete su mnogima omiljena testenina - a ako kojim slučajem niste iz Italije, velika je verovatnoća da ste ih do sada jeli na pogrešan način.
Klasični kolač na malo drugačiji način: Čupavci punjeni džemom od jagoda
27.10.2024.•
2
Ako želite da isprobate neki novi recept, a opet ne želite mnogo da rizikujete s različitim ukusima, svakako bi trebalo da isprobate čupavce punjene džemom od jagode.
Piletina, riba, povrće - evo koliko treba da traje mariniranje za najbolji ukus
27.10.2024.•
0
Mariniranje mesa, ribe ili povrća je neizostavan korak u pripremi jela koji donosi bogatstvo ukusa i sočnost.
Ukraden sir vredan 300.000 funti: Džejmi Oliver ima molbu za svoje pratioce
27.10.2024.•
0
Kuvar Džejmi Oliver pozvao je ljubitelje sira da pomognu policiji da uhvati osobe koje su prevarile jednu londonsku mlekaru za poznati engleski i velški čedar u vrednosti od više od 300.000 funti.
Koka-kola: Sokovi na tržištu Srbije se ne povlače, bezbedni su
26.10.2024.•
6
Proizvodi koje proizvodi, distribuira i prodaje kompanija Koka-kola HBC Srbija i Crna Gora su bezbedni za konzumiranje i ne povlače se sa tržišta, rečeno je u toj kompaniji.
Sarajevski ćevap i nevesinjski krompir: Bosna i Hercegovina zaštitila 20 regionalnih proizvoda
26.10.2024.•
3
Među 20 prehrambenih proizvoda koji su zaštićeni kroz program geografskih oznaka Bosne i Hercegovine našli su se i sarajevski ćevap, ekstra devičansko maslinovo ulje Hercegovine i nevesinjski krompir.
Obeležava se dan testenine, simbola italijanske kuhinje
25.10.2024.•
0
Širom planete danas se obeležava Svetski dan testenine, a Italija je neprikosnoveno na prvom mestu po proizvodnji, izvozu i konzumaciji paste, koja je simbol njene kulinarske tradicije.
"Chef" iz Novog Sada: Sok za jačanje imuniteta - brzo, jednostavno i zdravo
25.10.2024.•
1
Očekuje nas zima, a sa zimom dolaze i virusi pa je neophodno da ojačamo svoj imunitet, a ne postoji mnogo lakših i efikasnijih načina za to od svežeg, domaćeg soka.
Ipak će biti "Čvarkijade": Ukinuta vanredna situacija u Valjevu zbog afričke kuge svinja
22.10.2024.•
0
Štab za vanredne situacije grada Valjeva doneo je odluku da se ukine vanredna situacija, koja je uvedena sredinom leta zbog prisustva afričke kuge svinja.
Nemačka picerija prodavala picu sa kokainom
22.10.2024.•
4
Nesvakidašnja situacija otkrivena je u pizeriji u Diseldorfu gde je vlasnik prodavao kokain kao jedan od priloga.
Da li su Evropljani opsednuti kafom: Prošle godine svaki građanin popio pet kilograma
21.10.2024.•
1
Proizvodnja kafe u Evropskoj uniji porasla je za 15 odsto u poslednjoj deceniji a svaki Evropljanin je 2023. godine konzumirao oko pet kilograma ovog napitka, objavio je Eurostat.
SZO: Upakovana hrana i pića treba da imaju lako čitljive nutritivne informacije
20.10.2024.•
1
Upakovana hrana i piće treba da imaju lako čitljive nutritivne informacije na prednjoj strani proizvoda kako bi pomogli potrošačima da donesu zdraviji izbor.
Volite Nutelu? Ona u početku uopšte nije bila tečni namaz
20.10.2024.•
0
Retki su oni koji ne vole Nutelu, a tako je tako još od šezdesetih godina prošlog veka.
Taste Atlas ima listu najboljih jela Srbije: Na prvom mestu specijalitet iz Novog Pazara
20.10.2024.•
4
Popularni gastronomski portal "Taste Atlas" objavio je novu listu najboljih jela Srbije.
VIDEO Njoke u obliku bundeve postale hit na društvenim mrežama: Evo i detaljnog recepta
18.10.2024.•
1
Sezona bundeva je u punom jeku i sigurni smo da znate hrpu recepata s bundevama, od supa do raznih soseva i kolača. Ipak, da li ste već probali da napravite njoke od bundeve u obliku bundeve?
"Chef" Milica iz Novog Sada: Kako da pripremite vrhunsku turšiju
17.10.2024.•
2
"Chef" Milica Petrušić radila je po vrhunskim restoranima u Srbiji i Evropi, uključujući i one s čuvenim Mišelinovim zvezdicama, a sada za 021.rs predstavlja ukusne i zdrave recepte.
Komentari 1
Dejan
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar