Ako je kafa vaše omiljeno jutarnje piće: Evo šta tačno radi telu iz minuta u minut
Za mnoge od nas jutarnja kafa je važan deo svakodnevnog rituala.
Foto: Pixabay
Međutim, da li ste se ikada zapitali šta se tačno događa u vašem telu nakon prvog gutljaja? "Dejli mejl" donosi odgovor na to pitanje.
U prvih deset minuta
Kafa počinje da deluje već deset minuta nakon prvog gutljaja. Dr Duen Melor iz "British Dietetic Association" tvrdi da to zavisi od toga koliko brzo se kofein apsorbuje u krvotok u delovima sistema za varenje.
"Nakon ispijanja kafe, kofein će početi da se pojavljuje u krvi otprilike nakon deset minuta. Neki apsorbuju manje količine kofeina kroz usta i želudac, ali većina apsorpcije događa se u prvom delu creva", objasnila je ona.
Nakon što se kofein iz kafe apsorbuje, osetićete porast energije koji će sprečiti da se osećate umorno i učiniti vas budnijim.
Nakon 20 minuta
"Kofein, koji blokira adenozinske receptore u telu, ne podstiče samo budnost. Takođe se smatra da izaziva porast krvnog pritiska unutar pola sata od ispijanja kafe, a efekti se još mogu videti otprilike četiri sata kasnije", kaže dr Melor.
Ovaj skok krvnog pritiska uzrokovan je kofeinom koji dovodi do sužavanja krvnih sudova, što posledično povećava broj otkucaja srca. Iako privremeno, ispijanje više od četiri šolje kafe dnevno može dugoročno povećati vaš krvni pritisak.
Nakon 45 minuta
Efekti kofeina na telo dostižu vrhunac nakon 45 minuta. Stimulativno dejstvo kafe, ubrzanje otkucaja srca i osećaj povećane energije poboljšavaju koncentraciju i pamćenje. Međutim, ispijanje previše kafe može imati štetne posledice.
Previše kofeina može nas učiniti nervoznim ili teskobnim. Smernice Nacionalne zdravstvene službe Velike Britanije kažu da je oko 400 miligrama kofeina dnevno bezbedno za odrasle, što je ekvivalent četiri obične šolje. Trudnicama se savetuje da konzumiraju oko pola toga, dok je preporučena granica za tinejdžere oko 100 miligrama.
Nakon 60 minuta
Nakon što počne stimulišući efekat kofeina, možete primetiti neželjenu nuspojavu.
"Kad se kofein pojavi u krvi, osetićete diuretičko dejstvo kafe. To znači da kafa može izazvati potrebu za mokrenjem. Kada pijete kafu, kofein u piću inhibira proizvodnju antidiuretskog hormona, ili ADH-a, koji obično pomaže u regulaciji količine vode u vašem telu. To uzrokuje da bubrezi ne apsorbuju vodu i povećava količinu mokraće", tvrdi dr Melor.
Ali, osim na mokrenje, kafa može podstaći i na obavljanje velike nužde. Istraživanja su pokazala da kafa može aktivirati kontrakcije u debelom crevu i unutrašnjim mišićima. Studija iz 1998. pokazuje da kofein čini debelo crevo 60 odsto aktivnijim od vode. Te kontrakcije u debelom crevu guraju sadržaj prema rektumu.
Nakon 90 minuta i više
Vreme koje je potrebno da se kofein metaboliše razlikuje se od osobe do osobe. Ipak, za većinu ljudi, sat ili dva nakon prvog gutljaja kafe efekti stimulacije počinju da nestaju, kao i diuretsko dejstvo, prema dr Melor. To može uzrokovati osećaj umora, teskobe i slabu koncentraciju.
Međutim, samo zato što osećate pad kofeina ne znači da je u potpunosti napustio vaš sistem.
"Kod većine ljudi količina kofeina padne upola nakon šest sati jer se metaboliše u jetri. Iako se može činiti da efekti nestaju nakon sat ili dva, i dalje će biti dosta kofeina u vašem organizmu", napomenula je dr Melor.
Kao rezultat toga, kofein se može zadržati u vašem telu do 12 sati, tvrde istraživači u organizaciji "Sleep Foundation". Dodaju da mnogi stručnjaci za spavanje preporučuju izbegavanje kofeina najmanje osam sati pre spavanja kako vam ne bi ometao san, što znači da je najbolje izbegavati kafu kao popodnevno piće.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
"Chef" Milica iz Novog Sada: Kako da pripremite vrhunsku turšiju
17.10.2024.•
0
"Chef" Milica Petrušić radila je po vrhunskim restoranima u Srbiji i Evropi, uključujući i one s čuvenim Mišelinovim zvezdicama, a sada za 021.rs predstavlja ukusne i zdrave recepte.
VIDEO Kikiriki puter, slanina i banane: Da li biste probali sendvič Elvisa Prislija?
16.10.2024.•
5
Muzička ikona 20. veka Elvis Prisli obožavao je sendvič sa kikiriki puterom, bananama i slaninom koji je u zavisnosti od količine hleba imao i do hiljadu kalorija.
Istraživanje: Većina građana Srbije veruje da je ono što jedu povezano sa njihovim raspoloženjem
13.10.2024.•
0
Većina građana Srbije (76 odsto) veruje da postoji veza njihovog raspoloženja i hrane koje jedu, dok sedam odsto smatra da takva veza ne postoji.
Veliki broj ljudi ima strah od isprobavanja nove hrane: Objašnjeno zašto
13.10.2024.•
1
Prema proceni kompanije Future Market Insights, svetsko tržište kulinarskog turizma će ove godine vredeti više od 1,1 bilion dolara.
"Chef" iz Novog Sada: Milica vam preporučuje energetske kuglice pune proteina
10.10.2024.•
0
"Chef" Milica Petrušić radila je po vrhunskim restoranima u Srbiji i Evropi, uključujući i one s čuvenim Mišelinovim zvezdicama, a sada za 021 predstavlja ukusne i zdrave recepte.
Poslastica koja se sprema za pet minuta i potrebna su četiri sastojka: Banana krofnice
09.10.2024.•
0
Banana krofnice su dobra ideja ako želite da probate neki novi recept.
Naučnici napravili "zlatnu" salatu: Rešava problem nedostatka jednog vitamina
08.10.2024.•
3
Španski genetičari petostruko povećali količinu vitamina A i konstruisali specijalnu "zlatnu" salatu koja je neophodna za funkcionisanje imunog sistema, vid, pravilan rast i razvoj.
Znate li od čega se prave žvakaće gume?
06.10.2024.•
0
Hteli mi to priznati ili ne - neki od nas konzumiraju hranu za koju zapravo ne znamo od čega je napravljena.
Udvostručen izvoz rakije u poslednjih pet godina
06.10.2024.•
0
U Srbiji ima oko 1.100 destilerija, neke od njih su u svetskom vrhu u proizvodnji rakije, a za proteklih pet godina vrednost izvoza tog alkoholnog pića više je nego udvostručen.
Napravili čokoladu koja sadrži svinjsku krv i čvarke
06.10.2024.•
1
Zotter, južnoštajerska porodična čokoladna manufaktura, izbacio je novu čokoladu, i to pomalo neobičnu, posvećenu - kolinju.
Lisabon proglašen za najbolju kulinarsku destinaciju u Evropi
06.10.2024.•
0
Grad Lisabon je prvi put osvojio nagradu za najbolju kulinarsku destinaciju u Evropi na dodeli Svetskih kulinarskih nagrada.
Topla čokolada za ušuškanu jesen
05.10.2024.•
2
Topla čokolada je jedan od omiljenih napitaka tokom hladnijeg perioda godine.
Da li biste probali pomfrit sa Nutelom?
03.10.2024.•
4
Footy food ime je stranice koja na Fejsbuku ima 118.000 pratilaca, a na kojoj ljubitelji mahom fudbala i hrane iz celog sveta šalju fotografije onog što su kupili na stadionu dok gledaju utakmicu.
Ugrožena proizvodnja čuvene pršute: Svinjska kuga zahvatila sever Italije
02.10.2024.•
2
Svinjska kuga zahvatila je sever Italije, ugrožavajući proizvodnju svinjskog mesa i delikatesa, kao i prihode za mnoge uzgajivače.
Pojeo 44 sendviča za deset minuta
01.10.2024.•
5
Džesi Esper pobedio je na takmičenju gutača sendviča u Nju Džersiju, tako što ih je pojeo 44 za deset minuta, i time osvojio nagradu od 2.000 dolara.
Da li ste znali: Prava bečka šnicla pravi se samo od jedne vrste mesa
30.09.2024.•
8
Bečka šnicla omiljeno je austrijsko jelo koje često pripremamo, posebno za nedeljni ručak, ali ne ispadne uvek onako dobro kako smo to zamislili.
VIDEO: Savršena kajgana Gordona Remzija - jedan korak u pripremi je ključan
29.09.2024.•
0
Kajgana je mnogima omiljen izbor za doručak, a ako je malo obogatimo, može biti i dobar, brzi ručak.
Nakon podizanja cena u julu: Moguće još jedno poskupljenje kafe do kraja godine
29.09.2024.•
0
Tržište kafe ne miruje, a kako Politika nezvanično saznaje, do kraja godine može se očekivati još jedno poskupljenje ovog proizvoda.
Doner kebab: Zašto se Turska i Nemačka spore oko njega i mogu li da nađu kompromis
28.09.2024.•
4
Nemačka i Turska se spore zbog doner kebaba, a Berlin apeluje na pokušaj Ankare da popularna ulična hrana dobije isti zaštićeni status u EU kao španska šunka i napuljska pica.
Sočna pasta od samo nekoliko sastojaka
27.09.2024.•
2
Leonardo da Vinči je još govorio kako je "jednostavnost krajnje savršenstvo", a Italijani su prvaci u pripremi slasnih i jednostavnih jela bez previše sastojaka.
Šta kada hrani ističe rok: Koja je razlika između "najbolje upotrebiti do" i "upotrebljivo do"
24.09.2024.•
1
Rasipanje hrane je jedan od najvećih problema sa kojima se svet danas suočava, ali dobra stvar je što svako od nas može pomoći u rešavanju ovog problema.
Komentari 5
w/e
Aleksej
Ђ
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar