Kokice danas neodvojive od bioskopa: A nekada nisu bile poželjne
Dan sećanja u Sjedinjenim Američkim Državama na one koji su poginuli služeći američkoj vojsci je trenutak koji označava početak letnje sezone filmskih blokbastera.
Foto: Pixabay
To je slučaj već 90 godina, a zbog čega su kokice postale neodvojive od bioskopa.
Analitičar medijske kompanije "Comscore" Pol Dergarabedijan smatra da je teško zamisliti savršeniju kombinaciju od bioskopa i kokica koja je toliko duboko postala deo kulture.
Koliko su bioskop i kokice nerazdvojni pokazuje to da najveći lanac bioskopa u SAD-u, AMC Theaters, godišnje napravi toliko kokica da bi bile dovoljne da napune čak 222 olimpijska bazena. Međutim, nekada to nije bilo tako jer bioskopi nisu želeli da išta imaju s hranom.
Kako su kokice ušle u bioskope
Endru F. Smit je svojom knjigom "Kokičasta kultura: Socijalna istorija kokica u Americi (Popped Culture: A Social History of Popcorn in America)" tematizovao kako je stvorena veza između bioskopa i kokica. U knjizi je navedeno da su verovatno američki mornari početkom 19. veka doneli običaj pravljenja kokica iz južne Amerike.
Pravljenje kokica je postalo popularno do 40-ih godina 19. veka. Prodavci kokica su u narednih nekoliko decenija postali sveprisutni na ulicama, sajmovima i cirkusima. Posle toga je počelo sporo "udvaranje" kokica bioskopima.
Prodavci kokica su priliku videli i u posetiocima bioskopa kojih je bilo sve više. U SAD-u je do 1930. nedeljno bilo 90 miliona posetilaca bioskopa. Međutim, vlasnicima bioskopa je bilo neprihvatljivo da kokice budu deo njihove ponude.
"Pojedinim vlasnicima je prodaja kokica predstavljala nepotrebnu smetnju ili nešto što je ispod njihovog dostojanstva", piše Smit u knjizi.
Uprkos protivljenju vlasnika, prodavci su ipak pokušavali da prodaju kokice i u bioskopima. Međutim, bum kokica desio se u ekonomskom periodu kada je to bilo najmanje vertovatno da će se desiti. Naime, taj bum desio se tokom Velike depresije 30-ih godina prošlog veka.
"Po ceni od pet ili deset centi po kesici, kokice su bile pristupačan luksuz većini Amerikanaca", ukazao je Smit.
Kokice su se na početku pravile ispred bioskopa, na prostoru koji su ustupali vlasnici bioskopa, jer su smatrali da im je preskupo da u samom bioskopu imaju ventilaciju koja je neophodna za pravljenje velike količine kokica. Međutim, kako su počele da kruže priče o bogatstvu napravljenom na kokicama, to se promenilo.
"Kokice su se tako dobro prodavale zbog svoje arome, zbog istog onog mirisa zbog kog su ih vlasnici bioskopa ranije prezirali", naglasio je Smit.
Prema njegovim rečima, čim su aparati za pravljenje kokica postavljeni u bioskope, posao je krenuo, piše CNN.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Kupine iz Srbije povučene sa tržišta Švedske i Danske zbog norovirusa
21.11.2024.•
3
Švedska povlači sa tržišta kupine poreklom iz Srbije zbog prisustva norovirusa, objavio je RASFF evropski sistem za brzo uzbunjivanje i obaveštavanje o hrani.
Puterasti ovčiji sir iz Portugala proglašen za najbolji na svetu
20.11.2024.•
3
Portugalski specijalitet "puterasti ovčiji sir" (Queijo de Ovelha Amanteigado) proglašen je najboljim sirom na svetu.
Ovo je trik "3:1" za savršeno skuvan pirinač
18.11.2024.•
1
Za idealano skuvan pirinač koji se ne lepi važno je da na jednu šolju pirinča u šerpu sipate tri šolje vode a u to možete dodati i koju kap soka od limuna.
Nekoliko razloga: Zašto je dobro piti gaziranu vodu?
18.11.2024.•
0
Postoji više razloga zbog kojih je dobro piti gaziranu vodu.
Naučnici otkrili koja vrsta kafe se povezuje s rakom, a koja je najzdravija
17.11.2024.•
6
Instant kafa najčešći je izbor kafopija u Evropi, ali stručnjaci upozoravaju da prekomerno konzumiranje takve kafe može povećati rizik od nekih vrsta raka.
Danas je Svetski dan baklave - sastojci se razlikuju od regiona do regiona
17.11.2024.•
0
Svetski dan baklave obeležava se 17. novembra.
Ponovo pokrenuta proizvodnja "Plazme", ali u smanjenom obimu
15.11.2024.•
16
Kompanija "Bambi" saopštila je večeras da je u fabrici u Požarevcu u smanjenom kapacitetu započela proizvodnju keksa "Plazma", nakon požara koji se u junu dogodio u tom pogonu.
"Chef" iz Novog Sada vam otkriva tajnu hrskavih krompirića
14.11.2024.•
0
Hrskavi krompirići su omiljena poslastica mnogih ljudi, a koja je tajna u dobijanju hrskave teksture, otkriva vam "Chef" Milica Petrušić koja za 021 predstavlja ukusne recepte.
Kako da vam palačinke više ne budu žilave: Pogledajte koji sastojak treba da dodate
13.11.2024.•
2
Palačinke su jelo koje gotovo svi obožavaju, bez obzira na to da li su slane ili slatke. Uvek su poželjne, bilo da ih pripremate za doručak, užinu ili neku specijalnu priliku.
Beli tartuf težak skoro kilogram prodat za 140.000 evra
13.11.2024.•
0
U Albi, u dvorcu Grincane Kavour, održana je 25. svetska aukcija belih tartufa.
Da li ste probali hačapuri: Tradicionalni gruzijski hleb sa sirom
12.11.2024.•
2
Hačapuri je tradicionalno gruzijsko jelo koje se sastoji od hleba punjenog sirom, a često uključuje i jaje i puter.
Spisak 10 najboljih peciva na svetu prema Taste Atlasu: Od mantija do kroasana
12.11.2024.•
0
Gastro vodič Taste Atlas objavio je snimak koji predstavlja listu od 10 najboljih peciva sveta, a zanimljivo je da je bosanski burek na 10. mestu, dok su prvu poziciju zauzele novopazarske mantije.
VIDEO Volite soja sos? Evo kako se on zapravo pravi - proces podrazumeva i buđ
12.11.2024.•
1
Azijska hrana sve je popularnija i kod nas i sve više ljudi priprema azijska jela kod kuće, a neizostavan dodatak mnogim takvim jelima je soja sos.
VIDEO: Ljudi putuju hiljadama kilometara kako bi probali ovu viralnu hranu
10.11.2024.•
0
Nije neuobičajeno da na osnovu hrane biramo koji ćemo grad ili državu posetiti.
Pogledajte kojih pet neobičnih dodataka širom sveta stavljaju na picu: Od banane do ribe
08.11.2024.•
0
Pica u drugim zemljama može izgledati sasvim drugačije nego u vašoj lokalnoj piceriji. Sir, feferoni i masline su među standardnim dodacima za picu širom sveta.
"Chef" Milica iz Novog Sada: Medeno kestenje za bolje varenje i bolji rad srca
07.11.2024.•
0
"Chef" Milica Petrušić radila je po vrhunskim restoranima u Srbiji i Evropi, uključujući i one s čuvenim Mišelinovim zvezdicama, a sada za 021.rs predstavlja ukusne i zdrave recepte.
Japanska pića sake i šoču Unesko će uvrstiti na listu svetske kulturne baštine
05.11.2024.•
0
Savetodavni odbor Uneska preporučio je da se japanska tradicionalna veština pravljenja alkoholnih pića sake i šoču uvrste na listu nematerijalne kulturne svetske baštine.
Lanac brze hrane "Taco Bell" stiže u Srbiju: Ljubiteljima košarke poznat i zbog Nikole Jokića
03.11.2024.•
2
Američki lanac brze hrane inspirisan meksičkom kuhinjom "Taco Bell" uskoro stiže u Srbiju.
"Koka-kola" dostupnija i jeftinija od vode u Meksiku: Tretira se kao božanstvo, piju je čak i bebe
03.11.2024.•
4
Stanovnik meksičke države Čijapas pije neverovatnih 821,2 litara koka-kole godišnje, što je otprilike 32 puta više od svetskog proseka.
"Chef" iz Novog Sada vam predstavlja smesu od rena za jačanje organizma ove zime
31.10.2024.•
2
Treba brinuti o zdravlju svakog dana, a uslugu svom organizmu možete da učinite tako što ćete jesti posebnu smesu od rena.
VIDEO: Jedna od najčešćih grešaka koju većina ljudi pravi kad prži hranu
31.10.2024.•
0
Znamo, pržena hrana nije najzdravija, ali s vremena na vreme joj ne možemo odoleti.
Komentari 6
azra
Stole
Zbog
O svinjcu koji ostane posle filma, ne vredi trošiti reči.
Druga stvar što današnji filmovi nisu uopšte vredni pažnje niti davanja 500din na ulaznicu, ili koliko je već sad.
Kulturnije je otići u pozorište gde ide sasvim neka druga grupa ljudi.
Ako vam se ždere, žderite kući.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar