Kako da napravite domaći džem od trešanja - dok su u sezoni?

Pripremite ukusni džem od trešanja uz prirodne sastojke, bez dodavanja želatina.
Kako da napravite domaći džem od trešanja - dok su u sezoni?
Foto: Pixabay
Sezona je trešanja i pravi je momenat da napravite slatki namaz u kom će uživati cela porodica.
 
Džem od trešanja savršeno ide uz palačinke ili parče krckavog tosta sa maslacem, prenosi City magazine.
Sastojci:
– ½ kg trešanja
– 200 g šećera
– 1 limun
– ½ štapića vanile
– 1 štapić cimeta, po želji
 
Priprema:
 
Operite trešnje i izvadite koštice. Pomešajte ih sa šećerom, poklopite i ostavite 12 sati u frižideru i povremeno promešajte.
 
Nakon 12 sati procedite trešnje i stavite samo sok u lonac. Kuvajte ga 20 minuta, dok se malo ne ugusti.
 
Štapić vanile prerežite na pola, izvadite semenke i dodajte u trešnje. Ogulite limun, pa iscedite limunov sok i takođe dodajte u trešnje.
 
Koricu limuna i 1/2 očišćenog štapića zavežite u gazu (možete dodati i štapić cimeta). U lonac, u kojem je sok od trešanja, dodajte trešnje i paketić od gaze. Kuvajte 10 minuta. Izvadite paketić, dobro ga ocedite, pa kuvajte još 15 minuta. Ugasite vatru i sipajte džem u sterilisane tegle.
 
Zatvorite tegle i okrenite naopako (na poklopac). Ostavite da se ohlade i čuvajte na hladnom i mračnom mestu.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
  • Realista

    31.05.2024 14:18
    brže,jače, skuplje...
    Trešnje su, nakon malina, potpuno prevaziđene u kulinarstvu - sad je najmodernije da pravite džem od tartufa!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Espresino - kafa u kombinaciji sa čokoladom

Ukoliko ste ljubitelj kafe, onda ste možda u poslednje vreme čuli za sve popularniji espresino - kafu sa čokoladom koja se pije širom Italije, a najbolja je u Rimu, Torinu i na samom jugu ove zemlje.