Zahvaljujući fermentaciji, ono ima niz prednosti.
Kiselo testo pomaže u razgradnji glutena, što ga čini lakše probavljivim. Takođe, fermentacija razvija bogatiji ukus i aromu kod pečenih proizvoda. Koristi se za hleb, pecivo, pice, slane pite i mnogo toga drugog.
Priprema traje malo duže nego kod običnog testa, ali rezultati su fantastični.
Sastojci:
-
100 grama brašna (pšenično, integralno, ili mešavina)
-
120 grama vode
-
Šaka kvasca (opcionalno)
Koraci:
Dan 1:
-
Stavite 100 grama brašna i 120 grama vode u teglu.
-
Promešajte lagano da se sastojci spoje.
-
Pokrijte teglu čistom krpom i ostavi je na sobnoj temperaturi (oko 20-25°C) tokom 12 sati.
-
Za to vreme, testo će početi da penuša i pravi mehurčiće. To je znak da fermentacija radi.
Dan 2:
-
Ujutro, dodajte još 100 grama brašna i 120 grama vode u teglu.
-
Dobro promešajte.
-
Pokrijte teglu i ostavite je još 12 sati na sobnoj temperaturi.
-
U ovom trenutku možete da dodate i šaku kvasca ako želite da ubrzate fermentaciju.
Dan 3:
Vaše kiselo testo je spremno! Sada ga možete da koristite za pravljenje hleba, peciva, pica podloge, i slično.
Saveti:
-
Koristite kvalitetno brašno bogato glutenom.
-
Temperatura vode je važna. Ne treba da bude previše vruća, jer ће to ubiti kvasac.
-
Redovno hranite vaše kiselo testo dodavanjem brašna i vode. Tako ćete ga održati aktivnim i spremnim za upotrebu.
-
Kiselo testo možet čuvati u frižideru do sedam dana. Pre upotrebe, izvadite ga na sobnu temperaturu i nahranite ga brašnom i vodom.
-
Eksperimentišite. Dodajte različite vrste brašna, začine, ili suvo voće u vaše kiselo testo da bi dobilo jedinstvene ukuse.
Komentari 2
hahahhaha
Heeeej, kvasac koji se meri na kašičice i grame.... šakom.
A svačija šaka drugačija! I u najmanju može da stane 100 grama.
Mera je baš "apotekarska".
I onda veruj u recept. Bolje ne objavljujte tako neproverene stvari.
Sosa
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar