Dobro za probavu i preukusno: Kako spremiti fermentisano testo?

Fermentisano testo, poznato i kao kiselo testo, nije samo za tradicionalni hleb.
Dobro za probavu i preukusno: Kako spremiti fermentisano testo?
Foto: Pixabay
Zahvaljujući fermentaciji, ono ima niz prednosti. 
 
Kiselo testo pomaže u razgradnji glutena, što ga čini lakše probavljivim. Takođe, fermentacija razvija bogatiji ukus i aromu kod pečenih proizvoda.  Koristi se za hleb, pecivo, pice, slane pite i mnogo toga drugog.
Priprema traje malo duže nego kod običnog testa, ali rezultati su fantastični.
 
Sastojci:
 
  • 100 grama brašna (pšenično, integralno, ili mešavina)
  • 120 grama vode
  • Šaka kvasca (opcionalno)
Koraci:
 
Dan 1:
 
  • Stavite 100 grama brašna i 120 grama vode u teglu.
  • Promešajte lagano da se sastojci spoje.
  • Pokrijte teglu čistom krpom i ostavi je na sobnoj temperaturi (oko 20-25°C) tokom 12 sati.
  • Za to vreme, testo će početi da penuša i pravi mehurčiće. To je znak da fermentacija radi.
Dan 2:
 
  • Ujutro, dodajte još 100 grama brašna i 120 grama vode u teglu.
  • Dobro promešajte.
  • Pokrijte teglu i ostavite je još 12 sati na sobnoj temperaturi.
  • U ovom trenutku možete da dodate i šaku kvasca ako želite da ubrzate fermentaciju.
 
Dan 3:
 
Vaše kiselo testo je spremno! Sada ga možete da koristite za pravljenje hleba, peciva, pica podloge, i slično.
Saveti:
 
  • Koristite kvalitetno brašno bogato glutenom.
  • Temperatura vode je važna. Ne treba da bude previše vruća, jer ће to ubiti kvasac.
  • Redovno hranite vaše kiselo testo dodavanjem brašna i vode. Tako ćete ga održati aktivnim i spremnim za upotrebu.
  • Kiselo testo možet čuvati u frižideru do sedam dana. Pre upotrebe, izvadite ga na sobnu temperaturu i nahranite ga brašnom i vodom.
  • Eksperimentišite. Dodajte različite vrste brašna, začine, ili suvo voće u vaše kiselo testo da bi dobilo jedinstvene ukuse.
  • hahahhaha

    01.06.2024 19:43
    Kao u apoteci
    Gde nadjoste baš kvasac da se meri šakom ?!?
    Heeeej, kvasac koji se meri na kašičice i grame.... šakom.
    A svačija šaka drugačija! I u najmanju može da stane 100 grama.
    Mera je baš "apotekarska".
    I onda veruj u recept. Bolje ne objavljujte tako neproverene stvari.
  • Sosa

    01.06.2024 08:33
    Šaka kvasca
    Mere tečnosti i brašna precizne, a kvasac šakom

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće