Obično se, kako bismo dobili čokoladu, ekstrahuju samo zrna i srž kakaovca, ali naučnici sa Univerziteta "ETH Zürich" otkrili su da se i ljuska kakaovca može koristiti kao zamena za granulirani šećer.
Prema njihovom novom receptu, od sada bi se za proizvodnju čokolade mogao koristiti i endokarp, unutrašnji sloj ljuske kakaa, koji bi se pomešao s pulpom koja okružuje zrna kakaa, a rezultat bio bi slatki kakaov žele.
Ova nova čokolada zdravija je za nas, tvrde naučnici, jer ima veći udeo vlakana i smanjeni udeo zasićenih masti. Osim toga, novi recept za čokoladu održiviji je i puno bolji za životnu sredinu.
Kada bi se čokolada masovno proizvodila na ovaj način, naučnici predviđaju da bi za to bilo potrebno znatno manje zemlje, ali i manje kakaovca jer bi se, osim zrna i pulpe, za proizvodnju čokolade koristio i unutarašnji deo ljuske. Sve to bi značilo i manji karbonski otisak.
Nova formula manje šteti okolini i na druge načine, budući da koristi deo mahune kakaovca koji bi inače otišao u otpad, a ostala bi samo ljuska koja se može koristiti kao gorivo ili materijal za kompostiranje.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju -
LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar