Kojih pet namirnica ne bi trebalo da držite u frižideru?

Čuvanje određenih namirnica u frižideru usporava rast bakterija i pomaže u sprečavanju trovanja hranom. Ali za neke namirnice je bolje da su na sobnoj temperaturi.
Kojih pet namirnica ne bi trebalo da držite u frižideru?
Foto: Pixabay
Znanje koje namirnice treba držati u frižideru, a koje na sobnoj temperaturi umnogome pomaže da izvučete maksimum iz hrane, piše The Healthy.
 
Paradajz
 
Bogat vitaminom C, kalijumom i drugim zdravim hranljivim materijama, zreli paradajz je bolji kada se ostavi na sobnoj temperaturi, posebno ako planirate da ga jedete u narednih dan ili dva, kaže dijetetičar Dejna Grin.
 
"Hladne temperature će uticati na teksturu i ukus."
Krompir
 
Nikada ne čuvajte krompir u frižideru. Hlađenje brže pretvara krompirov skrob u šećer, a kada se peče ili prži, ti šećeri mogu da proizvedu hemijski akrilamid koji je štetan po  zdravlje, prema javnom zdravlju Engleske, izvršnoj agenciji Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Ujedinjenog Kraljevstva.
 
Banane
 
Ako ste ikada stavili bananu u frižider, znate da postaje tamno braon, što bi trebalo da vam kaže da nije predviđeno za hlađenje.
Banane, koje se obično kupuju pre nego što sazre, sazreće na sobnoj temperaturi. Ali hlađenje usporava ovaj proces. One oslobađaju gas koji sazreva drugo voće, pa držite banane dalje od drugog voća.
 
Bosiljak
 
Bilje poput bosiljka, ruzmarina i tamjana prebrzo će se osušiti i izgubiti ukus ako ih držite u frižideru. Umesto toga, stavite bilje dalje od sunčeve svetlosti u malu čašu vode sobne temperature.
Luk
 
Osim ako se ne iseče ili oljušti, luk treba čuvati na hladnom, suvom, tamnom i dobro provetrenom mestu. Nedostatak ventilacije će smanjiti njegov životni vek.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
  • Zla...

    15.06.2024 17:13
    Svejedno je...
    ... gde se drži paradajz. Ovo što poslednju deceniju jedemo nije paradajz. Sve drugo je.... ni ukusa - ni mirisa. Zeleno, isprskano...
    Više ga i ne kupujem, tako da nemam brigu gde ću da ga držim.
  • ma daj

    12.06.2024 23:14
    Paradajz sa sobne temperature??? potpuno bezveze. Od kad znam za sebe 50+ god paradajz se držao u friđideru

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Espresino - kafa u kombinaciji sa čokoladom

Ukoliko ste ljubitelj kafe, onda ste možda u poslednje vreme čuli za sve popularniji espresino - kafu sa čokoladom koja se pije širom Italije, a najbolja je u Rimu, Torinu i na samom jugu ove zemlje.