
Hrana je drugačijeg ukusa ako vas okružuje buka: Evo zašto
Ne postoji ništa gore od večere u restoranu u kom je toliko bučno da morate da vičete kako biste razgovarali sa svojim prijateljem.

Foto: Pixabay
Međutim, ispostavilo se da postoje naučni dokazi da glasni zvukovi ne samo da zaglušuju vaše razgovore - oni takođe mogu uticati na vaš izbor hrane, ali i na to kakvog je hrana ukusa.
Pomoću SoundPrinta, aplikacije za pametne telefone koja omogućuje merenje i praćenje nivoa decibela (dB) na javnim mestima, analizirani su podaci prikupljeni 2023. godine koji su se fokusirali na američke restorane, a koji pokazuju da je čak 63 odsto restorana bilo preglasno za razgovor.
SoundPrint kategorizuje nivoe zvuka javnih prostora u četiri kategorije: tiho (ispod 70 dB), umereno (71-75 dB), glasno (76-80 dB) i vrlo glasno (preko 81 dB), što znači da je većina restorana kategorisana kao glasna ili vrlo glasna. Poređenja radi, sve više od 70 dB može biti štetno za ljudski sluh i uzrokovati dugotrajni gubitak sluha.
Buka utiče na to šta i kako jedemo
Međutim, to nije jedini problem, jer su istraživači koji su tokom poslednjih nekoliko decenija proučavali uticaj zvuka došli do zaključka da zvuk i buka utiču na to šta i kako jedemo.
Istraživanja su pokazala da ljudi piju više u bučnijim okruženjima nego u manje bučnim okruženjima, a kada je u pitanju hrana, glasnija muzika može ljudima odvratiti pažnju od osećaja sitosti i naterati ih da konzumiraju više nego što bi trebalo ili nameravaju da konzumiraju - jer ako već ne mogu da razgovaraju s osobom s kojom su za stolom, onda će više jesti, kaže Qian Janice Wang, vanredna profesorka na Univerzitetu u Kopenhagenu.
Osim toga, glasnija buka u restoranu može rezultirati time da ljudima treba manje vremena da naruče hranu, a to može dovesti do toga da izaberu nezdravije opcije s menija, objasnila je dr Ana Brytek-Matera, profesorka medicinskih i zdravstvenih nauka na Univerzitetu Vroclav u Poljskoj.
Buka može uticati i na čulo ukusa
Dalja istraživanja pokazala su da ljudi mogu različito da dožive ukuse u zavisnosti od jačine zvuka u pozadini. U jednom eksperimentu ljudi su bili podeljeni u dve grupe - oni u prvoj jeli su tamnu čokoladu i slušali glasnu muziku, dok su oni u drugoj frupi jeli tamnu čokoladu i slušali malo tišu muziku.
Rezultat? Prvoj grupi ljudi čokolada je bila slađa, a drugoj je imala gorak ukus.
Ali ni to nije sve. Drugo istraživanje pokazalo je neke druge načine na koje zvuk menja našu percepciju hrane, poput glasnih zvukova koji pojačavaju umami dok smanjuju druge ukuse ili to da vrsta muzike može uticati na to kakvog nam je ukusa vino.
I dok neki ljudi možda ne shvataju kakav uticaj zvuk ima na hranu, neki kuvari itekako obraćaju pažnju na to. Vrhunski restorani već neko vreme kombinuju zvuk s hranom koju poslužuju pa tako, na primer, milanski restoran "Sensorium" ima degustacijski jelovnik i uz svako jelo pušta neku drugu muziku.
Restoran "Fat Duck" u Ujedinjenom Kraljevstvu posluživao je jelo nazvano Zvuk mora, gde je posetiocima bilo posluženo jelo s morskim plodovima zajedno sa školjkom u kojoj se nalaze iPod i slušalice koje reprodukuju zvukove mora.
S druge strane, neki restorani su otišli u drugu krajnost i ne puštaju muziku, već da hrana govori sama za sebe.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Globalna potrošnja vina pala na najniži nivo u poslednjih 60 godina
20.04.2025.•
3
Svetska potrošnja vina u 2024. godini pala je na najniži nivo za više od šest decenija, saopštila je Međunarodna organizacija za vinovu lozu i vino (OIV).
Bobičasto voće ne bi trebalo da jedete svaki dan: Ovo su razlozi
20.04.2025.•
1
Bobičasto voće, poput jagoda, borovnica, malina i kupina, zasluženo je jedno od najzdravijih voća koje možemo uključiti u ishranu.
Zbog pomame za Dubai čokoladom - nestašica pistaća u svetu
20.04.2025.•
1
Promocija proizvoda na društvenoj mreži Tiktok je sada dovoljno moćna da utiče na poljoprivrede velikih država, kao što su Sjedinjene Američke Države i Iran.
Mača sve popularnije piće: Da li je zdravija od kafe?
20.04.2025.•
5
Iako je kafa vekovima nezaobilazan jutarnji ritual u gotovo svakom delu sveta, u poslednjih nekoliko godina mača preuzima pažnju ljubitelja zdravog života.
Prestaje proizvodnja Toblerone čokolade koja se pravila 56 godina
20.04.2025.•
6
Švajcarska čokolada Toblerone s tamnom čokoladom u pakovanju od 360 grama se ukida, što je rastužilo one koji vole ovu vrstu slatkiša.
Šta uraditi sa čuvarkućom od prošle godine?
19.04.2025.•
5
Na Veliki petak, tradicionalno se farbaju jaja za Vaskrs, a posebno mesto zauzima prvo ofarbano jaje - uvek crvene boje - koje se naziva čuvarkuća.
Još korisnih saveta: Kako skuvati jaja da ne ispucaju?
18.04.2025.•
1
Ako vam jaja tokom kuvanja redovno pucaju, ne brinite jer uz nekoliko jednostavnih trikova možete ih savršeno skuvati.
Najčešće greške prilikom pravljenja pice kod kuće
13.04.2025.•
3
Pica koju pravite kod kuće možda neće biti identična onoj iz restorana, ali to ne znači da je ne možete učiniti boljom i ukusnijom.
FOTO: Jedna kugla ovog sladoleda košta 7.000 dolara
13.04.2025.•
0
Japanska kompanija za proizvodnju sladoleda prikupila je neke od najređih sastojaka na svetu kako bi napravila sladoled koji košta skoro 7.000 dolara po kugli, dok cela porcija košta 15.000 dolara.
Limun je nastao ukrštanjem dve voćke
13.04.2025.•
1
Limun je namirnica koju gotovo svi koristimo, a najpoznatiji je kao izvor vitamina C.
Mali saveti: Kako da jaja ne puknu dok ih kuvate
13.04.2025.•
0
Verovatno ste se barem jednom susreli s problemom pucanja ljuske jaja tokom kuvanja.
Širataki testenina - rezanci koji skoro da ne sadrže kalorije
06.04.2025.•
0
Ljubitelji testenine znaju da ne smeju da preteruju s unosom testenine ukoliko ne žele da se ugoje previše.
Krompir se može pripremati na razne načine, ali jedan je najzdraviji
06.04.2025.•
2
Krompir je jedno od najpopularnijih povrća na svetu, bogat je vitaminima, vlaknima i mineralima koji su važni za održavanje zdravlja.
VIDEO Veliko uskršnje jaje od čokolade postavljeno u Napulju: Biće prodato za 12.000 evra
06.04.2025.•
0
U čast Napulju, poznata gradska fabrika čokolade "Gay-Odin" predstavila je uskršnje jaje od čokolade u sklopu kulturnog projekta Napoli Millenaria kojim se obeležava 2.500 godina postojanja tog grada.
Rupa na američkoj krofni nije slučajna
30.03.2025.•
2
Američke krofne su jedno od najprepoznatljivijih peciva na svetu. Za razliku od krofni na našim područjima, imaju nešto drugačiji izgled.
Ne preporučuje se pranje sirovih jaja vodom: Ovo je razlog
30.03.2025.•
0
Jaja se smatraju delikatnom namirnicom koja se brzo kvari pa s njima treba rukovati izuzetno pažljivo.
EU će dati nova imena bezalkoholnim vinima da ih učini privlačnijim
30.03.2025.•
2
Evropska komisija želi da bezalkoholnim vinima ili vinima sa niskim procentom alkohola nadene nova imena kako bi ih učinila privlačnijim i poznatijim.
Evo kako da vam beli luk traje i do šest meseci
29.03.2025.•
0
Stručnjaci otkrivaju jednostavan, ali efikasan način pravilnog skladištenja belog luka, koji će produžiti njegovu svežinu i sprečiti da se brzo osuši ili pokvari.
FOTO: Everton toliko ne voli gradskog rivala Liverpul da umesto crvenog kečapa služi plavi
27.03.2025.•
0
Everton bi uskoro trebalo da se preseli sa Goodison Parka na svoj novi stadion, koji će se zvati "Everton Stadium".
Lopovi ukrali više od tone sira u Holandiji
25.03.2025.•
0
Lopovi su ukrali više od tone sira iz privatne prodavnice u Knegselu, selu na jugu Holandije.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar