
Hrana je drugačijeg ukusa ako vas okružuje buka: Evo zašto
Ne postoji ništa gore od večere u restoranu u kom je toliko bučno da morate da vičete kako biste razgovarali sa svojim prijateljem.

Foto: Pixabay
Međutim, ispostavilo se da postoje naučni dokazi da glasni zvukovi ne samo da zaglušuju vaše razgovore - oni takođe mogu uticati na vaš izbor hrane, ali i na to kakvog je hrana ukusa.
Pomoću SoundPrinta, aplikacije za pametne telefone koja omogućuje merenje i praćenje nivoa decibela (dB) na javnim mestima, analizirani su podaci prikupljeni 2023. godine koji su se fokusirali na američke restorane, a koji pokazuju da je čak 63 odsto restorana bilo preglasno za razgovor.
SoundPrint kategorizuje nivoe zvuka javnih prostora u četiri kategorije: tiho (ispod 70 dB), umereno (71-75 dB), glasno (76-80 dB) i vrlo glasno (preko 81 dB), što znači da je većina restorana kategorisana kao glasna ili vrlo glasna. Poređenja radi, sve više od 70 dB može biti štetno za ljudski sluh i uzrokovati dugotrajni gubitak sluha.
Buka utiče na to šta i kako jedemo
Međutim, to nije jedini problem, jer su istraživači koji su tokom poslednjih nekoliko decenija proučavali uticaj zvuka došli do zaključka da zvuk i buka utiču na to šta i kako jedemo.
Istraživanja su pokazala da ljudi piju više u bučnijim okruženjima nego u manje bučnim okruženjima, a kada je u pitanju hrana, glasnija muzika može ljudima odvratiti pažnju od osećaja sitosti i naterati ih da konzumiraju više nego što bi trebalo ili nameravaju da konzumiraju - jer ako već ne mogu da razgovaraju s osobom s kojom su za stolom, onda će više jesti, kaže Qian Janice Wang, vanredna profesorka na Univerzitetu u Kopenhagenu.
Osim toga, glasnija buka u restoranu može rezultirati time da ljudima treba manje vremena da naruče hranu, a to može dovesti do toga da izaberu nezdravije opcije s menija, objasnila je dr Ana Brytek-Matera, profesorka medicinskih i zdravstvenih nauka na Univerzitetu Vroclav u Poljskoj.
Buka može uticati i na čulo ukusa
Dalja istraživanja pokazala su da ljudi mogu različito da dožive ukuse u zavisnosti od jačine zvuka u pozadini. U jednom eksperimentu ljudi su bili podeljeni u dve grupe - oni u prvoj jeli su tamnu čokoladu i slušali glasnu muziku, dok su oni u drugoj frupi jeli tamnu čokoladu i slušali malo tišu muziku.
Rezultat? Prvoj grupi ljudi čokolada je bila slađa, a drugoj je imala gorak ukus.
Ali ni to nije sve. Drugo istraživanje pokazalo je neke druge načine na koje zvuk menja našu percepciju hrane, poput glasnih zvukova koji pojačavaju umami dok smanjuju druge ukuse ili to da vrsta muzike može uticati na to kakvog nam je ukusa vino.
I dok neki ljudi možda ne shvataju kakav uticaj zvuk ima na hranu, neki kuvari itekako obraćaju pažnju na to. Vrhunski restorani već neko vreme kombinuju zvuk s hranom koju poslužuju pa tako, na primer, milanski restoran "Sensorium" ima degustacijski jelovnik i uz svako jelo pušta neku drugu muziku.
Restoran "Fat Duck" u Ujedinjenom Kraljevstvu posluživao je jelo nazvano Zvuk mora, gde je posetiocima bilo posluženo jelo s morskim plodovima zajedno sa školjkom u kojoj se nalaze iPod i slušalice koje reprodukuju zvukove mora.
S druge strane, neki restorani su otišli u drugu krajnost i ne puštaju muziku, već da hrana govori sama za sebe.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
VIDEO: Čokoladni kolač koji ima jedan neobičan sastojak - kiseli kupus
23.02.2025.•
0
Iako na prvi pogled možda deluje kao nespojiva kombinacija, čokoladni kolač s kiselim kupusom postao je pravi hit među ljubiteljima neobičnih poslastica.
Da li jedete i bele niti banane? Evo čemu služe i koliko su zdrave
23.02.2025.•
0
Bele niti banana su bogate vlaknima, koja pomažu u regulisanju varenja i održavaju osećaj sitosti.
Ovo su najčešće greške kada se kuva testenina
23.02.2025.•
0
Kada je reč o pripremi jednostavnih jela od nekoliko sastojaka - poput onih s testeninom - svaki detalj je važan, posebno način na koji ih kuvate.
VIDEO Fermentisano meso ajkule, oplođeno jaje patke: Pet najbizarnijih popularnih jela
23.02.2025.•
1
Svet je pun neverovatnih i često neobičnih jela koja izazivaju različite reakcije - od oduševljenja i čuđenja pa sve do straha.
Ulje ili svinjska mast: Evo šta je bolje za prženje ili pohovanje
16.02.2025.•
7
Prženje namirnica svakodnevna je radnja o kojoj ne razmišljamo previše. Većina nas kod kuće ima nekoliko opcija za to - suncokretovo ulje, maslinovo ulje, svinjsku mast ili još pokoju opciju.
Da li boja ljuske jajeta utiče na nutritivnu vrednost i ukus?
16.02.2025.•
0
Mnogo je informacija koje se mogu pronaći na etiketama kutija za jaja, ali retko kad postoji objašnjenje zašto su neka jaja smeđe, bele ili neke druge boje.
Za najbolji pomfrit važna su dva koraka u pripremi
16.02.2025.•
3
Krompir je jedna od često korišćenih namirnica jer se može pripremiti na razne načine, a jedan od omiljenih je upravo pomfrit.
Uhapšena jer je gnječila pecivo u prodavnici i nije ga kupila
16.02.2025.•
5
Žena iz Japana uhapšena je zbog navodnog gnječenja peciva u prodavnici koje na kraju nije ni kupila.
EU dozvolila upotrebu brašna od crva: Postoje li zdravstveni rizici?
16.02.2025.•
2
EU je prvi put odobrila upotrebu brašna od larve crva brašnara.
A već su cene skočile: Očekuje se poskupljenje čokolade u susret Danu zaljubljenih
12.02.2025.•
2
Očekuje se da oko predstojećeg Dana zaljubljenih cene čokoladnih poslastica porastu za oko 10 do 20 odsto u odnosu na prošlu godinu.
Taste Atlas odabrao 10 najboljih pilećih supa na svetu: Na četvrtom mestu i bela čorba iz Srbije
10.02.2025.•
5
Poznati gastro portal Taste Atlas sačinio je istu najboljh pilećih supa na svetu, a na spisku se našla jedna supa iz srpske kuhinje.
Američki uvoznici prave zalihe italijanskog vina u strahu od Trampovih carina
09.02.2025.•
0
Američki uvoznici prave zalihe italijanskog vina proseko u strahu od mogućih carina Donalda Trampa, pokazuju podaci iz vinske industrije.
Naučnici utvrdili kako napraviti savršeno kuvana jaja - metoda zahteva strpljenje
09.02.2025.•
1
Naučnici su otkrili savršen način da se skuva jaje. Ono što iznenađuje je činjenica da je za to potrebno pola sata.
Jedan sastojak će sprečiti da vam se krompir raspadne pri kuvanju
09.02.2025.•
0
Kuvanje krompira može biti pravi izazov, pogotovo kada želite da krompir zadrži svoj oblik i da ne postane kašast.
Pivo postojalo i pre 13 hiljada godina: Evo kada su ljudi počeli da piju alkoholna pića
08.02.2025.•
1
Kroz istoriju, ljudi su konzumirali alkohol kao deo verskih rituala, za socijalno povezivanje, u medicinske svrhe, i na kraju krajeva radi uživanja a naučnici otkrivaju kada je sve počelo.
Tajna bavarskih pereca (peciva generalno): Šta im daje hrskavost i tamnu boju?
02.02.2025.•
2
Bavarske perece (brezn na bavarskom dijalektu, a brezel na nemačkom) su tradicionalno pecivo karakteristično za Bavarsku i južnu Nemačku.
Hleb poskupeo u evropskim zemljama: Evo gde najmanje, gde najviše, a gde je tu Srbija
02.02.2025.•
5
Prema podacima Eurostata, cene hleba u evropskim zemljama značajno su porasle tokom poslednjih pet godina.
Marinada, čekić, puter: Par kuvarskih trikova da žilavo meso bude mekanije
27.01.2025.•
0
Jeftiniji komadi crvenog mesa obično su veoma žilavi i potrebno ih je pripremiti sa puno ljubavi i umeća da biste ih pretvorili u nežan zalogaj.
Važno je znati: Koju hranu ne treba da zamrzavate?
26.01.2025.•
0
Iako zamrzavanje može produžiti rok trajanja mnogih namirnica, važno je znati koje od njih ne podnose dobro ovaj proces.
VIDEO: Topla čokolada sa jednim veoma neobičnim sastojkom hit na Tiktoku
26.01.2025.•
0
Mnogi tvrde da topla čokolada s dodatkom bujona od kostiju pomaže kod nadutosti i problema sa varenjem.
Dobre za stomak, ukusne sa voćem: Evo kako spremiti ovsene pahuljice
24.01.2025.•
0
Priprema ovsenih pahuljica predstavlja jednostavan način da započnete dan zdravim i hranljivim obrokom.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar