
Kako da vam se palačinke ne lepe: Recept i savet
Palačinke su jedna od omiljenih poslastica, ali umeju i da zadaju glavobolju ako se ne pripremaju da dobar način.

Foto: Pixabay
Nekoliko saveta šta vam sve treba da vam se palačinke ne lepe, prenosi City magazin.
Dobar tiganj: Koristite tiganj koji je poznat po tome da se hrana ne lepi za njega, kao što su teflonski ili tiganj sa keramičkim premazom. Takođe, dobro je koristiti tiganj specifično namenjen za palačinke.
Pravilno zagrevanje: Uverite se da je tiganj dovoljno zagrejan pre nego što sipate smesu za palačinke. Tiganj bi trebao biti na srednje jakoj vatri. Ako tiganj nije dovoljno vruć, palačinke će se lepiti.
Malo ulja ili putera: Pre svake palačinke, premažite tiganj tankim slojem ulja ili otopljenog putera. Ovo možete uraditi pomoću četkice za kuvanje ili komada papirnog ubrusa natopljenog u ulje.
Prava konzistencija smese: Smesa za palačinke ne bi trebalo da bude previše gusta ili previše retka. Prava konzistencija je ključna za lako pečenje i prevrtanje palačinki.
Odmor smese: Ostavite smesu "da se odmori" 15-30 minuta pre pečenja. To omogućava da se svi sastojci lepo povežu i brašno hidrira, što može da pomogne da se palačinke ne lepe.
Ne dirajte odmah: Kada sipate smesu u tiganj, pustite palačinku da se peče bez diranja dok ivice ne počnu da se odvajaju od tiganja i dok površina ne izgubi sjaj. Ovo znači da je donja strana palačinke spremna za okretanje.
Dodatni savet:
Ako imate problema sa lepljenjem, možete dodati kašiku ulja direktno u smesu za palačinke. Ovo može pomoći da se smesa bolje rasporedi po tiganju i smanji mogućnost lepljenja.
Ako pratite ove savete, trebalo bi da dobijete savršeno tanke i nelepljive palačinke.
Recept za tanke, klasične palačinke:
Sastojci:
2 šolje (250g) brašna
3 jaja
2 šolje (500ml) mleka
1 šolja (250ml) vode (gazirane ili obične)
Prstohvat soli
2 kašike šećera (opciono, za slatke palačinke)
2 kašike ulja ili otopljenog putera
Ulje ili puter za prženje
Priprema:
Priprema smese:
U velikoj posudi, pomešajte brašno, so i šećer (ako ga koristite). Dodajte jaja i polovinu mleka. Mutite smesu dok ne postane glatka.
Postepeno dodajte preostalo mleko, vodu i ulje ili otopljeni puter, neprestano mešajući dok ne dobijete glatku i tečnu smesu. Ako je smesa previše gusta, dodajte još malo vode.
Ostavite smesu 15-30 minuta. Ovo će pomoći da se brašno bolje hidrira i da palačinke budu mekane i elastične.
Prženje palačinki:
Zagrejte tiganj za palačinke na srednje jakoj vatri i premažite ga tankim slojem ulja ili otopljenog putera.
Sipajte malu količinu smese u tiganj (oko 1/4 šolje za svaku palačinku) i brzo okrećite tiganj kako bi se smesa ravnomerno rasporedila i prekrila dno tiganja.
Pržite palačinku dok ivice ne postanu zlatne i dok se površina ne osuši, zatim je pažljivo okrenite i pržite još oko 30 sekundi sa druge strane.
Palačinku izvadite na tanjir i ponavljajte postupak dok ne potrošite svu smesu, premazujući tiganj uljem ili puterom po potrebi.
Serviranje:
Palačinke možete servirati na mnogo različitih načina: sa šećerom i limunom, džemom, nutelom, voćem, šlagom, ili kao slanu varijantu sa sirom, šunkom, spanaćem...
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Rupa na američkoj krofni nije slučajna
30.03.2025.•
0
Američke krofne su jedno od najprepoznatljivijih peciva na svetu. Za razliku od krofni na našim područjima, imaju nešto drugačiji izgled.
Ne preporučuje se pranje sirovih jaja vodom: Ovo je razlog
30.03.2025.•
0
Jaja se smatraju delikatnom namirnicom koja se brzo kvari pa s njima treba rukovati izuzetno pažljivo.
EU će dati nova imena bezalkoholnim vinima da ih učini privlačnijim
30.03.2025.•
0
Evropska komisija želi da bezalkoholnim vinima ili vinima sa niskim procentom alkohola nadene nova imena kako bi ih učinila privlačnijim i poznatijim.
VIDEO: Tajlandski omlet - Jednostavan, a drugačiji od našeg
30.03.2025.•
1
Tajlandski omlet kai jeow mnogima je poznato kao ulično jelo. Zapravo se radi o "običnom" omletu kom se dodaje tek nekoliko sastojaka koji ga čine potpuno drugačijim od onih na koje smo navikli.
Evo kako da vam beli luk traje i do šest meseci
29.03.2025.•
0
Stručnjaci otkrivaju jednostavan, ali efikasan način pravilnog skladištenja belog luka, koji će produžiti njegovu svežinu i sprečiti da se brzo osuši ili pokvari.
FOTO: Everton toliko ne voli gradskog rivala Liverpul da umesto crvenog kečapa služi plavi
27.03.2025.•
0
Everton bi uskoro trebalo da se preseli sa Goodison Parka na svoj novi stadion, koji će se zvati "Everton Stadium".
Zdravo, a ukusno: Domaće Snikers čokoladice
25.03.2025.•
0
Ako osećate želju za nečim slatkim, a vodite računa o zdravlju i liniji, preporučujemo da probate domaće Snikers čokoladice savršenog ukusa, koje lako možete sami napraviti.
Lopovi ukrali više od tone sira u Holandiji
25.03.2025.•
0
Lopovi su ukrali više od tone sira iz privatne prodavnice u Knegselu, selu na jugu Holandije.
Kečap - nekada se pravio od ribe i prodavao kao lek
23.03.2025.•
0
Kečap je danas nezaobilazan dodatak mnogim jelima - od pomfrita i hamburgera do mesa i sendviča.
VIDEO: Uz ovaj trik jaje će samo izaći iz ljuske
23.03.2025.•
1
Ljuštenje jaja je jednostavan zadatak, sve dok se komad jaja ne otkine zajedno s ljuskom.
Ideja za lagan doručak: Pašteta od tunjevine - za svega nekoliko minuta
22.03.2025.•
1
Često je izazov smisliti jelo koje ćete tog dana jesti, a mi smo tu da vam tu muku olakšamo.
Jaja u SAD toliko skupa da ih građani švercuju iz drugih zemalja
19.03.2025.•
8
Oko 29 kilograma metamfetamina, skrivenog u sedištima i rezervnom točku kamioneta, privuklo je pažnju graničnih policajaca u teksaškom gradu El Pasu, koji su zaplenili drogu prošlog meseca.
Najgore navike u kuhinji - neke mogu biti i opasne
16.03.2025.•
0
Mnogima je kuhinja centar zbivanja, pa je teško zamisliti da se povremeno u njoj ne događaju i neke greške.
Dobro je znati koje su neke uobičajene greške i ispraviti ih na vreme.
Šta kad vam ostane polovina avokada? Evo kako da ga najbolje iskoristite - u svakoj varijanti
15.03.2025.•
0
Iskoristite dragocenu namirnicu za pripremu ukusnih slanih i slatkih jela.
Najbolji načini za bezbedno odmrzavanje mesa
12.03.2025.•
0
Odmrzavanje mesa je svakodnevna radnja u kuhinji, ali način na koji to radimo može imati veliki uticaj na sigurnost hrane i kvalitet obroka.
Domaće tortilje koje možete jesti i tokom posta: Ovo je recept
11.03.2025.•
1
Tortilje su ukusno tanko pecivo koje se može filovati na razne načine i biti savršen brz obrok u bilo koje doba dana.
Kafić u Engleskoj zbog Trampa preimenovao kafu amerikano u "ukraino"
06.03.2025.•
4
Vlasnica kafića u Engleskoj preimenovala je popularnu amerikano kafu u "ukraino" u znak protesta zbog, kako je rekla, zloupotrebe predsednika Vladimira Zelenskog tokom njegove posete Beloj kući.
Moguća nestašica kafe u svetu: Ova sorta bi mogla da postane jedna od glavnih
04.03.2025.•
3
"Liberijska kafa", tip kafe iz Južnog Sudana, mogla bi da postane jedna od najzastupljenijih jer se u Brazilu, najvećem svetskom proizvođaču, očekuje da će zbog suše, berba opasti za 12 odsto.
VIDEO Svetski dan palačinki: Ovo je recept za "zebra" palačinke
04.03.2025.•
0
Danas je Svetski dan palačinki.
Zbog čega je dobro koristiti maslinovo ulje
01.03.2025.•
0
Maslinovo ulje je hranjiva namirnica i nezaobilazan deo mediteranske ishrane sa brojnim zdravstvenim benefitima.
Ideja za ručak: Musaka od kelja i slanine
01.03.2025.•
0
Ove subote donosimo vam novu ideju za lagan i lep ručak za celu porodicu.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar