Kako da vam se palačinke ne lepe: Recept i savet

Palačinke su jedna od omiljenih poslastica, ali umeju i da zadaju glavobolju ako se ne pripremaju da dobar način.
Kako da vam se palačinke ne lepe: Recept i savet
Foto: Pixabay
Nekoliko saveta šta vam sve treba da vam se palačinke ne lepe, prenosi City magazin.
Dobar tiganj: Koristite tiganj koji je poznat po tome da se hrana ne lepi za njega, kao što su teflonski ili tiganj sa keramičkim premazom. Takođe, dobro je koristiti tiganj specifično namenjen za palačinke.
 
Pravilno zagrevanje: Uverite se da je tiganj dovoljno zagrejan pre nego što sipate smesu za palačinke. Tiganj bi trebao biti na srednje jakoj vatri. Ako tiganj nije dovoljno vruć, palačinke će se lepiti.
Malo ulja ili putera: Pre svake palačinke, premažite tiganj tankim slojem ulja ili otopljenog putera. Ovo možete uraditi pomoću četkice za kuvanje ili komada papirnog ubrusa natopljenog u ulje.
 
Prava konzistencija smese: Smesa za palačinke ne bi trebalo da bude previše gusta ili previše retka. Prava konzistencija je ključna za lako pečenje i prevrtanje palačinki.
 
Odmor smese: Ostavite smesu "da se odmori" 15-30 minuta pre pečenja. To omogućava da se svi sastojci lepo povežu i brašno hidrira, što može da pomogne da se palačinke ne lepe.
 
Ne dirajte odmah: Kada sipate smesu u tiganj, pustite palačinku da se peče bez diranja dok ivice ne počnu da se odvajaju od tiganja i dok površina ne izgubi sjaj. Ovo znači da je donja strana palačinke spremna za okretanje.
 
Dodatni savet:
 
Ako imate problema sa lepljenjem, možete dodati kašiku ulja direktno u smesu za palačinke. Ovo može pomoći da se smesa bolje rasporedi po tiganju i smanji mogućnost lepljenja.
 
Ako pratite ove savete, trebalo bi da dobijete savršeno tanke i nelepljive palačinke.
Recept za tanke, klasične palačinke:
 
Sastojci:
 
2 šolje (250g) brašna
3 jaja
2 šolje (500ml) mleka
1 šolja (250ml) vode (gazirane ili obične)
Prstohvat soli
2 kašike šećera (opciono, za slatke palačinke)
2 kašike ulja ili otopljenog putera
Ulje ili puter za prženje
 
Priprema:
 
Priprema smese:
 
U velikoj posudi, pomešajte brašno, so i šećer (ako ga koristite). Dodajte jaja i polovinu mleka. Mutite smesu dok ne postane glatka.
 
Postepeno dodajte preostalo mleko, vodu i ulje ili otopljeni puter, neprestano mešajući dok ne dobijete glatku i tečnu smesu. Ako je smesa previše gusta, dodajte još malo vode.
 
Ostavite smesu 15-30 minuta. Ovo će pomoći da se brašno bolje hidrira i da palačinke budu mekane i elastične.
 
Prženje palačinki:
 
Zagrejte tiganj za palačinke na srednje jakoj vatri i premažite ga tankim slojem ulja ili otopljenog putera.
 
Sipajte malu količinu smese u tiganj (oko 1/4 šolje za svaku palačinku) i brzo okrećite tiganj kako bi se smesa ravnomerno rasporedila i prekrila dno tiganja.
 
Pržite palačinku dok ivice ne postanu zlatne i dok se površina ne osuši, zatim je pažljivo okrenite i pržite još oko 30 sekundi sa druge strane.
 
Palačinku izvadite na tanjir i ponavljajte postupak dok ne potrošite svu smesu, premazujući tiganj uljem ili puterom po potrebi.
 
Serviranje:
 
Palačinke možete servirati na mnogo različitih načina: sa šećerom i limunom, džemom, nutelom, voćem, šlagom, ili kao slanu varijantu sa sirom, šunkom, spanaćem...

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće