![Hladna supa koja osvežava bolje od sladoleda Hladna supa koja osvežava bolje od sladoleda](/images/c3448fc5bc683d8d745e8cbc723f2bd6/300x175_supa.jpg)
Kako da vam se palačinke ne lepe: Recept i savet
Palačinke su jedna od omiljenih poslastica, ali umeju i da zadaju glavobolju ako se ne pripremaju da dobar način.
![Kako da vam se palačinke ne lepe: Recept i savet Kako da vam se palačinke ne lepe: Recept i savet](https://www.021.rs//images/6bf64a9222eea24f5248edc4d35374e4/palacinke.jpg)
Foto: Pixabay
Nekoliko saveta šta vam sve treba da vam se palačinke ne lepe, prenosi City magazin.
Dobar tiganj: Koristite tiganj koji je poznat po tome da se hrana ne lepi za njega, kao što su teflonski ili tiganj sa keramičkim premazom. Takođe, dobro je koristiti tiganj specifično namenjen za palačinke.
Pravilno zagrevanje: Uverite se da je tiganj dovoljno zagrejan pre nego što sipate smesu za palačinke. Tiganj bi trebao biti na srednje jakoj vatri. Ako tiganj nije dovoljno vruć, palačinke će se lepiti.
Malo ulja ili putera: Pre svake palačinke, premažite tiganj tankim slojem ulja ili otopljenog putera. Ovo možete uraditi pomoću četkice za kuvanje ili komada papirnog ubrusa natopljenog u ulje.
Prava konzistencija smese: Smesa za palačinke ne bi trebalo da bude previše gusta ili previše retka. Prava konzistencija je ključna za lako pečenje i prevrtanje palačinki.
Odmor smese: Ostavite smesu "da se odmori" 15-30 minuta pre pečenja. To omogućava da se svi sastojci lepo povežu i brašno hidrira, što može da pomogne da se palačinke ne lepe.
Ne dirajte odmah: Kada sipate smesu u tiganj, pustite palačinku da se peče bez diranja dok ivice ne počnu da se odvajaju od tiganja i dok površina ne izgubi sjaj. Ovo znači da je donja strana palačinke spremna za okretanje.
Dodatni savet:
Ako imate problema sa lepljenjem, možete dodati kašiku ulja direktno u smesu za palačinke. Ovo može pomoći da se smesa bolje rasporedi po tiganju i smanji mogućnost lepljenja.
Ako pratite ove savete, trebalo bi da dobijete savršeno tanke i nelepljive palačinke.
Recept za tanke, klasične palačinke:
Sastojci:
2 šolje (250g) brašna
3 jaja
2 šolje (500ml) mleka
1 šolja (250ml) vode (gazirane ili obične)
Prstohvat soli
2 kašike šećera (opciono, za slatke palačinke)
2 kašike ulja ili otopljenog putera
Ulje ili puter za prženje
Priprema:
Priprema smese:
U velikoj posudi, pomešajte brašno, so i šećer (ako ga koristite). Dodajte jaja i polovinu mleka. Mutite smesu dok ne postane glatka.
Postepeno dodajte preostalo mleko, vodu i ulje ili otopljeni puter, neprestano mešajući dok ne dobijete glatku i tečnu smesu. Ako je smesa previše gusta, dodajte još malo vode.
Ostavite smesu 15-30 minuta. Ovo će pomoći da se brašno bolje hidrira i da palačinke budu mekane i elastične.
Prženje palačinki:
Zagrejte tiganj za palačinke na srednje jakoj vatri i premažite ga tankim slojem ulja ili otopljenog putera.
Sipajte malu količinu smese u tiganj (oko 1/4 šolje za svaku palačinku) i brzo okrećite tiganj kako bi se smesa ravnomerno rasporedila i prekrila dno tiganja.
Pržite palačinku dok ivice ne postanu zlatne i dok se površina ne osuši, zatim je pažljivo okrenite i pržite još oko 30 sekundi sa druge strane.
Palačinku izvadite na tanjir i ponavljajte postupak dok ne potrošite svu smesu, premazujući tiganj uljem ili puterom po potrebi.
Serviranje:
Palačinke možete servirati na mnogo različitih načina: sa šećerom i limunom, džemom, nutelom, voćem, šlagom, ili kao slanu varijantu sa sirom, šunkom, spanaćem...
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Kako da napravite belu čorbu - recept za početnike
29.06.2024.•
0
Bela čorba je starinsko jelo koje se lako pravi.
U najstarijem pronađenom vinu na svetu bio i pepeo kremiranog čoveka
24.06.2024.•
0
Čovek koji je umro pre 2.000 godina u južnoj Španiji svoj pepeo stavio je u belo vino, verovatno kao deo neke vrste rituala koji je trebalo da mu pomogne na njegovom putovanju kroz zagrobni život.
VIDEO: Luj Viton prodaje svoju verziju Nutele po ceni i do 470 evra
23.06.2024.•
3
Luj Viton ima sopstveni čokoladni namaz, luksuznu verziju omiljene Nutele, koja se pravi od najkvalitetnijih sastojaka poput francuskih lešnik, Réunion vanile i peruanske mlečne čokolade.
Hladna supa koja osvežava bolje od sladoleda
21.06.2024.•
1
Hladna supa od krastavaca inspirisana je španskim gaspaćom - priprema se od svežih krastavaca i ne kuva se.
U Španiji pronađeno najstarije vino: Napravljeno pre 2.000 godina
19.06.2024.•
0
Na jugu Španije u gradu Karmona u pokrajini Andaluziji pronađeno je najstarije vino ikada, napravljeno pre oko 2.000 godina.
Dve namirnice zabranjene na ovogodišnjoj Olimpijadi: Evo zašto
18.06.2024.•
2
Tokom Olimpijskih igara će čak 60 odsto hrane biti bez mesa, a čak 80 procenata svih jela biće proizvedena od lokalnih sastojaka iz Francuske.
Hrana je drugačijeg ukusa ako vas okružuje buka: Evo zašto
16.06.2024.•
0
Ne postoji ništa gore od večere u restoranu u kom je toliko bučno da morate da vičete kako biste razgovarali sa svojim prijateljem.
Za navijače na meču Srbije i Engleske samo pivo sa smanjenim procentom alkohola
16.06.2024.•
5
Nemačka policija je saopštila da će navijači Srbije i Engleske, koji budu na današnjoj utakmici prvog kola Evropskog prvenstva, moći da kupe samo pivo sa smanjenim sadržajem alkohola.
Ideja za desert posle nedeljnog ručka: Ovo je recept za ukusnu "Julišku"
15.06.2024.•
0
Svaki dan je savršen dan da se zasladite tortom, ali posle nedeljnog ručka to može da bude pravi "gušt".
Kojih pet namirnica ne bi trebalo da držite u frižideru?
12.06.2024.•
2
Čuvanje određenih namirnica u frižideru usporava rast bakterija i pomaže u sprečavanju trovanja hranom. Ali za neke namirnice je bolje da su na sobnoj temperaturi.
Danska sa tržišta povukla nudle jer su toliko ljute "da ljudi mogu da se otruju"
12.06.2024.•
3
Danska je povukla sa tržišta nekoliko začinjenih nudli južnokorejske kompanije Samiang, tvrdeći da bi nivoi kapsaicina u njima mogli da otruju potrošače, javlja BBC.
Ovo je najzdravija riba za ljudski organizam
11.06.2024.•
5
Malo ljudi razmišlja o prednostima skuše za naše zdravlje, jer cene samo njen ukus.
Neurolozi kažu da su ovo najbolji sirevi za zdravlje mozga - objašnjavaju i zašto
11.06.2024.•
0
Neke namirnice su poznate kao najbolja hrana za mozak, poput lososa, zelenog lisnatog povrća i bobičastog voća.
VIDEO: Slatke kineske grickalice koje su hit na mrežama
09.06.2024.•
3
Znate li štoa je tanghulu? Ova tradicionalna kineska grickalica, koja se obično poslužuje na kineskim dečjim rođendanima, neverovatno je hrskava i slatka.
VIDEO Kineska kafa koja nije za svakoga: U nju ide - mladi luk
09.06.2024.•
4
Da li ste ikada pomislili da biste svoju jutarnju kafu mogli "začiniti" sa malo povrća? Čini se da su Kinezi već odavno došli na tu ideju.
VIDEO: Pekara izgleda kao teretana, a umesto tegova i lopti tu su - kroasani
09.06.2024.•
0
Nudake je poznata pekara i kafić u Južnoj Koreji, a sada se proširila i na Kinu. Naime, u Šangaju je otvorena nova pekara te franšize koja izgleda kao teretana, a u njoj se sve vrti oko - kroasana.
EU će zabraniti čips sa ukusom slanine
09.06.2024.•
8
Mnogima nema draže grickalice od čipsa, ali onaj s ukusom slanine uskoro više neće moći da se kupi.
Nepečene torte trenutno hit na društvenim mrežama: Evo recept za jednu
08.06.2024.•
0
Kako se leto bliži, tako je i sve teže praviti bilo šta što uključuje uključivanja rerne.
Muzej posvećen francuskom siru otvara se u Parizu: Galerija, mlekara, istorijat i kultura sira...
08.06.2024.•
0
Pariz će uskoro postati neizostavno mesto za sve ljubitelje francuskih sireva, a to je muzej posvećen francuskim sirevima i njihovim proizvođačima.
Pogledajte kojih 50 restorana je proglašeno najboljim na svetu, jedan je u komšiluku
07.06.2024.•
0
Lista 50 najboljih restorana na svetu u 2024. godini, objavljena je na glamuroznoj ceremoniji dodele nagrada uživo održanoj u Las Vegasu.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar