
Kako da vam se palačinke ne lepe: Recept i savet
Palačinke su jedna od omiljenih poslastica, ali umeju i da zadaju glavobolju ako se ne pripremaju da dobar način.

Foto: Pixabay
Nekoliko saveta šta vam sve treba da vam se palačinke ne lepe, prenosi City magazin.
Dobar tiganj: Koristite tiganj koji je poznat po tome da se hrana ne lepi za njega, kao što su teflonski ili tiganj sa keramičkim premazom. Takođe, dobro je koristiti tiganj specifično namenjen za palačinke.
Pravilno zagrevanje: Uverite se da je tiganj dovoljno zagrejan pre nego što sipate smesu za palačinke. Tiganj bi trebao biti na srednje jakoj vatri. Ako tiganj nije dovoljno vruć, palačinke će se lepiti.
Malo ulja ili putera: Pre svake palačinke, premažite tiganj tankim slojem ulja ili otopljenog putera. Ovo možete uraditi pomoću četkice za kuvanje ili komada papirnog ubrusa natopljenog u ulje.
Prava konzistencija smese: Smesa za palačinke ne bi trebalo da bude previše gusta ili previše retka. Prava konzistencija je ključna za lako pečenje i prevrtanje palačinki.
Odmor smese: Ostavite smesu "da se odmori" 15-30 minuta pre pečenja. To omogućava da se svi sastojci lepo povežu i brašno hidrira, što može da pomogne da se palačinke ne lepe.
Ne dirajte odmah: Kada sipate smesu u tiganj, pustite palačinku da se peče bez diranja dok ivice ne počnu da se odvajaju od tiganja i dok površina ne izgubi sjaj. Ovo znači da je donja strana palačinke spremna za okretanje.
Dodatni savet:
Ako imate problema sa lepljenjem, možete dodati kašiku ulja direktno u smesu za palačinke. Ovo može pomoći da se smesa bolje rasporedi po tiganju i smanji mogućnost lepljenja.
Ako pratite ove savete, trebalo bi da dobijete savršeno tanke i nelepljive palačinke.
Recept za tanke, klasične palačinke:
Sastojci:
2 šolje (250g) brašna
3 jaja
2 šolje (500ml) mleka
1 šolja (250ml) vode (gazirane ili obične)
Prstohvat soli
2 kašike šećera (opciono, za slatke palačinke)
2 kašike ulja ili otopljenog putera
Ulje ili puter za prženje
Priprema:
Priprema smese:
U velikoj posudi, pomešajte brašno, so i šećer (ako ga koristite). Dodajte jaja i polovinu mleka. Mutite smesu dok ne postane glatka.
Postepeno dodajte preostalo mleko, vodu i ulje ili otopljeni puter, neprestano mešajući dok ne dobijete glatku i tečnu smesu. Ako je smesa previše gusta, dodajte još malo vode.
Ostavite smesu 15-30 minuta. Ovo će pomoći da se brašno bolje hidrira i da palačinke budu mekane i elastične.
Prženje palačinki:
Zagrejte tiganj za palačinke na srednje jakoj vatri i premažite ga tankim slojem ulja ili otopljenog putera.
Sipajte malu količinu smese u tiganj (oko 1/4 šolje za svaku palačinku) i brzo okrećite tiganj kako bi se smesa ravnomerno rasporedila i prekrila dno tiganja.
Pržite palačinku dok ivice ne postanu zlatne i dok se površina ne osuši, zatim je pažljivo okrenite i pržite još oko 30 sekundi sa druge strane.
Palačinku izvadite na tanjir i ponavljajte postupak dok ne potrošite svu smesu, premazujući tiganj uljem ili puterom po potrebi.
Serviranje:
Palačinke možete servirati na mnogo različitih načina: sa šećerom i limunom, džemom, nutelom, voćem, šlagom, ili kao slanu varijantu sa sirom, šunkom, spanaćem...
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Globalna potrošnja vina pala na najniži nivo u poslednjih 60 godina
20.04.2025.•
3
Svetska potrošnja vina u 2024. godini pala je na najniži nivo za više od šest decenija, saopštila je Međunarodna organizacija za vinovu lozu i vino (OIV).
Bobičasto voće ne bi trebalo da jedete svaki dan: Ovo su razlozi
20.04.2025.•
1
Bobičasto voće, poput jagoda, borovnica, malina i kupina, zasluženo je jedno od najzdravijih voća koje možemo uključiti u ishranu.
Zbog pomame za Dubai čokoladom - nestašica pistaća u svetu
20.04.2025.•
1
Promocija proizvoda na društvenoj mreži Tiktok je sada dovoljno moćna da utiče na poljoprivrede velikih država, kao što su Sjedinjene Američke Države i Iran.
Mača sve popularnije piće: Da li je zdravija od kafe?
20.04.2025.•
3
Iako je kafa vekovima nezaobilazan jutarnji ritual u gotovo svakom delu sveta, u poslednjih nekoliko godina mača preuzima pažnju ljubitelja zdravog života.
Prestaje proizvodnja Toblerone čokolade koja se pravila 56 godina
20.04.2025.•
6
Švajcarska čokolada Toblerone s tamnom čokoladom u pakovanju od 360 grama se ukida, što je rastužilo one koji vole ovu vrstu slatkiša.
Šta uraditi sa čuvarkućom od prošle godine?
19.04.2025.•
5
Na Veliki petak, tradicionalno se farbaju jaja za Vaskrs, a posebno mesto zauzima prvo ofarbano jaje - uvek crvene boje - koje se naziva čuvarkuća.
Još korisnih saveta: Kako skuvati jaja da ne ispucaju?
18.04.2025.•
1
Ako vam jaja tokom kuvanja redovno pucaju, ne brinite jer uz nekoliko jednostavnih trikova možete ih savršeno skuvati.
Najčešće greške prilikom pravljenja pice kod kuće
13.04.2025.•
3
Pica koju pravite kod kuće možda neće biti identična onoj iz restorana, ali to ne znači da je ne možete učiniti boljom i ukusnijom.
FOTO: Jedna kugla ovog sladoleda košta 7.000 dolara
13.04.2025.•
0
Japanska kompanija za proizvodnju sladoleda prikupila je neke od najređih sastojaka na svetu kako bi napravila sladoled koji košta skoro 7.000 dolara po kugli, dok cela porcija košta 15.000 dolara.
Limun je nastao ukrštanjem dve voćke
13.04.2025.•
1
Limun je namirnica koju gotovo svi koristimo, a najpoznatiji je kao izvor vitamina C.
Mali saveti: Kako da jaja ne puknu dok ih kuvate
13.04.2025.•
0
Verovatno ste se barem jednom susreli s problemom pucanja ljuske jaja tokom kuvanja.
Širataki testenina - rezanci koji skoro da ne sadrže kalorije
06.04.2025.•
0
Ljubitelji testenine znaju da ne smeju da preteruju s unosom testenine ukoliko ne žele da se ugoje previše.
Krompir se može pripremati na razne načine, ali jedan je najzdraviji
06.04.2025.•
2
Krompir je jedno od najpopularnijih povrća na svetu, bogat je vitaminima, vlaknima i mineralima koji su važni za održavanje zdravlja.
VIDEO Veliko uskršnje jaje od čokolade postavljeno u Napulju: Biće prodato za 12.000 evra
06.04.2025.•
0
U čast Napulju, poznata gradska fabrika čokolade "Gay-Odin" predstavila je uskršnje jaje od čokolade u sklopu kulturnog projekta Napoli Millenaria kojim se obeležava 2.500 godina postojanja tog grada.
Rupa na američkoj krofni nije slučajna
30.03.2025.•
2
Američke krofne su jedno od najprepoznatljivijih peciva na svetu. Za razliku od krofni na našim područjima, imaju nešto drugačiji izgled.
Ne preporučuje se pranje sirovih jaja vodom: Ovo je razlog
30.03.2025.•
0
Jaja se smatraju delikatnom namirnicom koja se brzo kvari pa s njima treba rukovati izuzetno pažljivo.
EU će dati nova imena bezalkoholnim vinima da ih učini privlačnijim
30.03.2025.•
2
Evropska komisija želi da bezalkoholnim vinima ili vinima sa niskim procentom alkohola nadene nova imena kako bi ih učinila privlačnijim i poznatijim.
Evo kako da vam beli luk traje i do šest meseci
29.03.2025.•
0
Stručnjaci otkrivaju jednostavan, ali efikasan način pravilnog skladištenja belog luka, koji će produžiti njegovu svežinu i sprečiti da se brzo osuši ili pokvari.
FOTO: Everton toliko ne voli gradskog rivala Liverpul da umesto crvenog kečapa služi plavi
27.03.2025.•
0
Everton bi uskoro trebalo da se preseli sa Goodison Parka na svoj novi stadion, koji će se zvati "Everton Stadium".
Lopovi ukrali više od tone sira u Holandiji
25.03.2025.•
0
Lopovi su ukrali više od tone sira iz privatne prodavnice u Knegselu, selu na jugu Holandije.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar