Uz jedan sastojak pirinač vam se neće lepiti za šerpu ili tiganj (nije ulje)

Pirinač je jedna od najpopularnijih namirnica u svetu, koju je vrlo lako prilagoditi različitim jelima. Međutim, neki izbegavaju da je prave jer se često zalepi za tavu ili lonac.
Uz jedan sastojak pirinač vam se neće lepiti za šerpu ili tiganj (nije ulje)
Foto: Pixabay
Ipak, postoji jednostavno rešenje koje će vam pomoći da se pirinač ne zalepi za šerpu.
 
Kako navodi HuffPost, ovaj problem će vam rešiti limun. Naime, nakon što stavite pirinač u šerpu s vodom, neposredno pre prokuvavanja dodajte malo limunovog soka. Na taj način dobićete pirinač savršeno pahuljaste konzistencije.
Osim što limunov sok sprečeva zgrudnjavanje, on donosi još nekoliko prednosti. Tako će dodatak limuna učiniti pirinač svetlijim, a navodno poboljšava i teksturu zrna.
 
Međutim, ako nemate sok od limuna pri ruci, postoji još jedna opcija. Možete dodati samo malo ulja u vodu pre nego što proključa, a to će pomoći da se pirinač takoreći razbije pa čak i dodati lepu teksturu vašem obroku.
Takođe, mnogi budu u dilemi da li je pirinač neophodno oprati pre kuvanja kako ne bi bio lepljiv. Prema studiji, koju je objavio ScienceDirect, pokazalo se da proces pranja nije imao uticaja na lepljivost ili tvrdoću pirinča. Ipak, oni navode da bi pirinač trebalo oprati iz drugih razloga, a to je kako bi se isprala prašina, mogući insekti, ljuska i slično.
 
Takođe, oni navode da s velikom upotrebom plastike u prehrambenoj industriji, moguće ju je pronaći i u pirinču pa je istraživanje pokazalo da se procesom pranja ispira do 20 odsto plastike iz sirovog pirinča.
 
Važno je napomenuti i da pirinač sadrži poprilično visok nivo arsena pa se pokazalo da ispiranje pirinča uklanja oko 90 odsto takozvanog bio-pristupačnog arsena, ali takođe ispira se i velika količina drugih nutrijenata važnih za naše zdravlje, uključujući bakar, gvožđe i cink.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće