
Taste Atlas objavio koji su najbolji začini na svetu: Među njima i mađarske papričice
Portal Taste Atlas sastavio je listu 100 najboljih začina i začinskih trava na svetu, a u nastavku donosimo top 10.

Foto: Pixabay
1. Pimentón de la Vera
Pimentón de la Vera zapravo je dimljena paprika koja se od 16. veka proizvodi isključivo u dolini La Vera, u pokrajini Kaseres u Španiji. Ovaj crveni začin dobija se mlevenjem sušene paprike u mirisni, pikantni, dimljeni prah.
Postala je popularna u 16. veku kada su španski konkvistadori doneli paprike iz Meksika kao poklon za kralja i kraljicu. U jesen, nakon berbe, najfinije paprike vešaju se na konce i ostave da se suše. Zatim se dime u hrastovom drvetu dve nedelje, čime se intenziviraju njihov ukus i boja.
2. Merquén
Merquén ili merkén je čileanski začin koji se dobija od duge, šiljate čili papričice koja se zove aji, caciocavra ili cacho de cabra. Papričice se uzgajaju širom regije Araukanija, beru se u februaru, kada promene boju iz zelene u crvenu, a tada se suše na suncu dok ne dobiju ljubičastu boju.
Osušene paprike se dime tako što vise iznad vatre. Nakon drugog sušenja na suncu ove paprike se melju. Prah se kombinuje s dimljenim semenkama korijandera i morskom solju, a mešavina začina treba da sadrži najmanje 70 odsto praha i ne više od 20 odsto soli. Mešavina začina naglašava bogat i zemljani ukus paprike, a naglasak je na dimljenom ukusu, dok ljutina ne dolazi toliko do izražaja.
3. Kalocsai Fűszerpaprika-őrlemény
Ovaj mađarski začin od paprike proizvodi se uz stroge mere kvaliteta mlevenjem osušenih različitih sorti paprike. Paprike moraju biti ravnomerno samlevene, a aroma pikantna, ali umerena.
Slatkastog je, voćnog okusa, a što je veći udeo kapsaicina u papričicama, to će krajnji proizvod biti ljući. Ova mlevena paprika koristi se kao začin u jelima poput variva, u jajima, ribi, testenini, krompiru ili u marinadama za pečeno meso.
4. Garam Masala
Garam masala je intenzivna i aromatična mešavina mlevenog cimeta, kumina, kardamoma, karanfilića i bibera u zrnu. Potiče iz severne Indije gde su zime obično hladnije nego u ostatku zemlje, a začini koji se koriste u garam masali razlikuju se od regije do regije.
Ime ovog začina se bukvalno može prevesti kao "ljuti sastojci", a ponekad se opisuje i kao "aromatična mešavina koja treba da zagreje telo".
5. Azafrán de la Mancha
Azafrán de la Mancha zapravo je šafran koji se uzgaja u Kastilji-La Manča u Španiji. Začin se proizvodi sušenjem biljke Crocus Sativus, cvetnog je i blago gorkog ukusa, a jelima u kojima se kuva daje sjajnu zlatno žutu boju.
Šafran je jedan od najskupljih začina na svetu, čija je cena čak viša od cene zlata zbog mukotrpnog procesa berbe. Kako bi sačuvao svoj suptilni ukus, šafran koji se uzgaja u La Manči nikada se ne prodaje u prahu, već isključivo u obliku celih niti.
6. Basilico Genovese
Mirisni bosiljak pripada sorti Ocimum basilicum (slatki bosiljak), koji se tradicionalno uzgaja u pokrajinama Đenova, Savona i Imperija u Italiji. Ima intenzivnu aromu karanfilića i nadaleko je poznat kao neizostavan sastojak poznatog umaka Pesto alla Genovese.
Iako je dostupan osušen, bosiljak se najčešće koristi svež, dodaje se raznim jelima, i to pred kraj kuvanja, kako bi sačuvao svoj izuzetan ukus, piše Taste Atlas.
7. Szegedi Fűszerpaprika-őrlemény
Ova začinska paprika potiče iz okruga Segedin u Mađarskoj, a dobija se mlevenjem mahuna paprike. Boja ove mlevene paprike je intenzivno crvena, a miris jak i pikantan, sličan mirisu pečenog povrća. Ukus je sladak i tek blago ljut, zbog količine kapsaicina koja u ovom začinu nikada nije veća od 100 mg/kg.
U nekim ljućim varijantama segedinske paprike količina kapsaicina je veća, pa je paprika znatno ljućeg ukusa. U Mađarskoj je toliko popularna da ima čak i sopstveni muzej, a obično se koristi kao začin u varivima, gulašima ili mesu. Za Mađare ovo nije samo začin već i sama srž njihove kuhinje, koja jelima dodaje karakterističnu nijansu crvene boje i čini ih prepoznatljivim.
8. Chinantla Vanilla
Meksička regija Činantla jedino je mesto u svetu gde raste divlja vanila. Vanila pripada porodici orhideja, a ove biljke rastu u srcu šume, koristeći stabla srednje veličine kao što su citrusi i kakaovci kao oslonac.
Nakon što se sakupe, mahune vanile tradicionalno se pakuju u vrećice i ostavljaju na suncu po pet sati dnevno tokom 15 dana. Proces rezultira nežnim, mirisnim bobicama primamljive boje kafe. U prošlosti se plod nije koristio za kuvanje jer se astečkom caru Montezumi nudio kao danak, a žene su ga kombinovale s uljem semenki mamey kako bi kosu učinile sjajnom.
9. Sansho Pepper
Sansho biber je japanski začin karakterističan po svojim aromatičnim zrncima zelene boje i cvetnom, pikantnom ukusu s aromom sličnom limunu. Jedan je od sedam najpoznatijih japanskih začina i blisko je povezan sa sečuanskim biberom.
Grm se uzgaja u Japanu, ali i u Kini i Severnoj Koreji. Tradicionalno, sansho se koristi kao začin za ribu i jela s roštilja ili se posipa po unagi jeguljama na žaru. Izuzetno se dobro slaže s drugim začinima, poput susama i đumbira.
10. Galangal
Galangal je koren sličan đumbiru koji se naširoko koristi u tajlandskoj i indonežanskoj kuhinji kao aroma ili začin, karakterističan po svojoj oštroj aromi. Postoje dve vrste galangala: veći galangal koji je svetlije boje i suptilnije arome koristi se uglavnom u tajlandskoj kuhinji, i manji galangal, koji je poreklom iz Kine.
Galangal je tvrd i drvenast spolja, jakog mirisa citrusa iznutra. Brojnim jelima daje citrusnu notu, a važan je sastojak tajlandskih kari pasta. Galangal je poznat u nekoliko oblika: kao sveži koren, osušeni koren ili mleven u fini prah.
Ostatak s top liste 100 najboljih začina na svetu pogledajte OVDE.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
FOTO: Everton toliko ne voli gradskog rivala Liverpul da umesto crvenog kečapa služi plavi
27.03.2025.•
0
Everton bi uskoro trebalo da se preseli sa Goodison Parka na svoj novi stadion, koji će se zvati "Everton Stadium".
Zdravo, a ukusno: Domaće Snikers čokoladice
25.03.2025.•
0
Ako osećate želju za nečim slatkim, a vodite računa o zdravlju i liniji, preporučujemo da probate domaće Snikers čokoladice savršenog ukusa, koje lako možete sami napraviti.
Lopovi ukrali više od tone sira u Holandiji
25.03.2025.•
0
Lopovi su ukrali više od tone sira iz privatne prodavnice u Knegselu, selu na jugu Holandije.
Kečap - nekada se pravio od ribe i prodavao kao lek
23.03.2025.•
0
Kečap je danas nezaobilazan dodatak mnogim jelima - od pomfrita i hamburgera do mesa i sendviča.
VIDEO: Uz ovaj trik jaje će samo izaći iz ljuske
23.03.2025.•
1
Ljuštenje jaja je jednostavan zadatak, sve dok se komad jaja ne otkine zajedno s ljuskom.
Ideja za lagan doručak: Pašteta od tunjevine - za svega nekoliko minuta
22.03.2025.•
1
Često je izazov smisliti jelo koje ćete tog dana jesti, a mi smo tu da vam tu muku olakšamo.
Jaja u SAD toliko skupa da ih građani švercuju iz drugih zemalja
19.03.2025.•
8
Oko 29 kilograma metamfetamina, skrivenog u sedištima i rezervnom točku kamioneta, privuklo je pažnju graničnih policajaca u teksaškom gradu El Pasu, koji su zaplenili drogu prošlog meseca.
Najgore navike u kuhinji - neke mogu biti i opasne
16.03.2025.•
0
Mnogima je kuhinja centar zbivanja, pa je teško zamisliti da se povremeno u njoj ne događaju i neke greške.
Dobro je znati koje su neke uobičajene greške i ispraviti ih na vreme.
Šta kad vam ostane polovina avokada? Evo kako da ga najbolje iskoristite - u svakoj varijanti
15.03.2025.•
0
Iskoristite dragocenu namirnicu za pripremu ukusnih slanih i slatkih jela.
Najbolji načini za bezbedno odmrzavanje mesa
12.03.2025.•
0
Odmrzavanje mesa je svakodnevna radnja u kuhinji, ali način na koji to radimo može imati veliki uticaj na sigurnost hrane i kvalitet obroka.
Domaće tortilje koje možete jesti i tokom posta: Ovo je recept
11.03.2025.•
1
Tortilje su ukusno tanko pecivo koje se može filovati na razne načine i biti savršen brz obrok u bilo koje doba dana.
Kafić u Engleskoj zbog Trampa preimenovao kafu amerikano u "ukraino"
06.03.2025.•
4
Vlasnica kafića u Engleskoj preimenovala je popularnu amerikano kafu u "ukraino" u znak protesta zbog, kako je rekla, zloupotrebe predsednika Vladimira Zelenskog tokom njegove posete Beloj kući.
Moguća nestašica kafe u svetu: Ova sorta bi mogla da postane jedna od glavnih
04.03.2025.•
3
"Liberijska kafa", tip kafe iz Južnog Sudana, mogla bi da postane jedna od najzastupljenijih jer se u Brazilu, najvećem svetskom proizvođaču, očekuje da će zbog suše, berba opasti za 12 odsto.
VIDEO Svetski dan palačinki: Ovo je recept za "zebra" palačinke
04.03.2025.•
0
Danas je Svetski dan palačinki.
Zbog čega je dobro koristiti maslinovo ulje
01.03.2025.•
0
Maslinovo ulje je hranjiva namirnica i nezaobilazan deo mediteranske ishrane sa brojnim zdravstvenim benefitima.
Ideja za ručak: Musaka od kelja i slanine
01.03.2025.•
0
Ove subote donosimo vam novu ideju za lagan i lep ručak za celu porodicu.
Napravite domaće tortilje - mnogo ukusnije od kupovnih, a lake za pripremu
23.02.2025.•
2
Domaće tortilje su mnogo ukusnija varijanta od onih kupovnih. Zato, ukoliko niste ljubitelji gotovih tortilja iz marketa, svakako isprobajte ovaj recept.
VIDEO: Zašto je slovo "N" u logotipu Nutele crno, a ostatak crven?
23.02.2025.•
0
Ranije ovog meseca potvrđeno je da je tvorac Nutele Frančesko Rivela preminuo u 97. godini.
VIDEO: Čokoladni kolač koji ima jedan neobičan sastojak - kiseli kupus
23.02.2025.•
2
Iako na prvi pogled možda deluje kao nespojiva kombinacija, čokoladni kolač s kiselim kupusom postao je pravi hit među ljubiteljima neobičnih poslastica.
Da li jedete i bele niti banane? Evo čemu služe i koliko su zdrave
23.02.2025.•
0
Bele niti banana su bogate vlaknima, koja pomažu u regulisanju varenja i održavaju osećaj sitosti.
Ovo su najčešće greške kada se kuva testenina
23.02.2025.•
0
Kada je reč o pripremi jednostavnih jela od nekoliko sastojaka - poput onih s testeninom - svaki detalj je važan, posebno način na koji ih kuvate.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar