Cene kafe će nastaviti da rastu

Cene kafe za krajnje potrošače nastaviće da rastu pošto klimatske promene, poremećaji u snabdevanju i novi propisi EU dovode do povećanja troškova za pržionice.
Cene kafe će nastaviti da rastu
Foto: Pixabay
Tako je ocenio Đuzepe Lavaca, predsednik odbora direktora italijanske kompanije Lavaca, jednog od najvećih svetskih proizvođača kafe.
 
"Cene kafe neće pasti, ostaće veoma visoke. Lanac snabdevanja kafom je pod ozbiljnim pritiskom", rekao je on za Fajnenšel tajms.
Cena kafe na policama britanskih supermarketa porasla je za oko 15 odsto od 2023.  Kompanije za prženje kafe bile su prinuđene da podignu cene i smanje marže kako su rasli troškovi sirovina, rekao je Lavaca, pripisujući pad nestašici ponude koja je rezultat klimatskih promena. 
 
Cena fjučersa za sortu "Arabica" premašile su 2,4 dolara po funti (0,45 kg) i približile se dvogodišnjem maksimumu od 2,5 dolara po funti zabeleženom u aprilu, javio je Trejding Ekonomiks. To je, između ostalog, posledica smanjenja snabdevanja iz Vijetnama zbog nepovoljnih vremenskih uslova.
U prvoj polovini godine izvoz kafe iz Vijetnama opao je za 10,6 odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine - na 902 hiljade tona, prema podacima državnog zavoda za statistiku. Globalne cene kafe su značajno porasle u drugom tromesečju zbog ekstremnih vrućina u ključnim regionima u Aziji. Kvote fjučersa za sortu robusta u Londonu do kraja juna porasle su za 18,1 odsto u odnosu na kraj marta, a fjučersa za arabicu - za 20,6 odsto.
 
Lavaca, osnovana 1895. godine u Torinu, jedna je od najvećih kompanija za kafu na svetu. Prihod na kraju 2023. povećan je za 13 odsto i iznosio je 3,1 milijardu evra. Lavaca grupa uključuje kompanije kao što su francuski Carte Noire, danski Merrild i kanadski Kicking Horse Coffee. Grupacija ima osam proizvodnih pogona u Italiji i četiri druge zemlje i zapošljava više od 4.000 ljudi.

Teme

kafa
  • Lala

    10.07.2024 18:41
    Ne pijem kafu,tako da...bole me....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće