Povrće koje može biti štetno ako se jede u prevelikim količinama

Povrće važi za jednu od najzdravijih namirnica, a oni koji vode računa o zdravoj ishrani konzumiraju ga svakodnevno.
Povrće koje može biti štetno ako se jede u prevelikim količinama
Foto: Pixabay
Ipak, sve treba jesti umereno, a prema rečima lekara, postoji i povrće sa kojim bi trebalo da budemo oprezniji, ma koliko ga voleli.
 
Konzervirani grašak
 
Nutricionisti smatraju da je za osobu dovoljno tri do četiri kašike konzerviranog graška dnevno. Ako se ova količina prekorači, može doći do neprijatnih gasova zbog obilja purina, inhibicije proizvodnje enzima i masne distrofije jetre.
Starije osobe treba da izbegavaju grašak u konzervi jer se purinska kiselina može zadržati u mišićima, što će izazvati neprijatan bol.
 
Osim toga, grašak u konzervi nije pogodan za pacijente sa oboljenjima pankreasa jer sadrži velike količine šećera i soli. Takođe, ne treba ga jesti ako imate problema sa gastrointestinalnim traktom, giht, holecistitis, gastritis i čireve.
 
Zeleni grašak može izazvati nadimanje kod bilo koje osobe, pa je bolje ne preterivati sa njim. Ovo se posebno odnosi na malu decu, trudnice i dojilje.
Krompir
 
Krompir sadrži dosta kalijuma, kao i solanin i skrob. Ako se krompir čuva duže vreme, deo skroba se razlaže na glukozu, fruktozu i druge jednostavne ugljene hidrate.
 
Sto grama krompira ima 75 kalorija. Ako krompir jedete svaki dan, možete dobiti i do kilogram telesne težine za nedelju dana, u zavisnosti od nivoa fizičke aktivnosti i opšteg unosa kalorija.
 
Cvekla
 
Cvekla poboljšava varenje i smanjuje nivo lošeg holesterola u krvi, ali sadrži dosta šećera, pa bi dijabetičari trebalo da ograniče njen unos.
 
Oni koji pate od osteoporoze ili su skloni osteoporozi takođe treba da izbegavaju da jedu cveklu jer ometa apsorpciju kalcijuma.
 
Cvekla sadrži i veliku količinu kalcijum oksalata, pa pacijenti sa urolitijazom treba da budu oprezni pri konzumaciji. Kod osoba sa gastritisom može dodatno povećati kiselost želuca i pojačati simptome.
 
Kupus
 
Lekari preporučuju isključivanje kupusa iz ishrane ako imate gastrointestinalni poremećaj, bolest štitne žlezde ili čir.
 
Kod osoba sa poremećenim radom pankreasa i nedostatkom enzima, svež kupus može da izazove nadimanje, nelagodnost i bolove u crevima. Preporučena porcija za zdravu odraslu osobu nije veća od 150 grama dnevno.
Plavi patlidžan
 
Solanin se akumulira u koži patlidžana, tako da se mora ukloniti pre upotrebe. Pulpa patlidžana takođe sadrži štetne supstance koje podstiču povećanje količine oksalne kiseline u telu, što može izazvati stvaranje kamena u bubregu.
 
Trebalo bi da se posavetujete sa svojim lekarom o konzumiranju patlidžana ako imate kolitis, holecistitis, kamen u bubregu, ozbiljan artritis, ili nizak nivo gvožđa.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće