
Ovih osam namirnica najčešće uzrokuju trovanje hranom
Prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), postoji osam namirnica koje predstavljaju najveći rizik za zdravlje.

Foto: Pixabay
Trovanje hranom je bolest koja se javlja kada se progutaju bakterije prisutne u kontaminiranoj hrani ili piću. Najčešći uzročnici trovanja hranom su norovirus, salmonella, clostridium perfringens, campylobacter i staphylococcus aureus. Simptomi mogu varirati u zavisnosti od vrste bakterija koje ste uneli. Najčešći simptomi uključuju proliv, bolove ili grčeve u stomaku, mučninu, povraćanje i groznicu, piše Best Life.
"Od nekih bakterija možete se razboleti već nekoliko sati nakon konzumacije, dok je drugim potrebno nekoliko dana", napominje CDC.
Iako većina slučajeva uzrokuje blage bolesti, neke infekcije mogu biti ozbiljne ili čak smrtonosne. Trovanje hranom može dovesti i do ozbiljnih zdravstvenih problema poput meningitisa, oštećenja bubrega, hemolitičkog uremijskog sindroma, artritisa, kao i oštećenja mozga i nerava.
Živina i meso
Sirova ili nedovoljno pečena živina (piletina i ćuretina) i meso (govedina, svinjetina, jagnjetina i teletina) mogu biti opasni. Piletina je najčešće konzumirano meso živine. Kada je pravilno pripremljena, piletina je hranljiv izbor, ali sirova piletina može biti kontaminirana campylobacterom, salmonellom ili clostridium perfringensom. Kako biste se zaštitili, CDC savetuje kuvanje mesa na visokoj, bezbednoj temperaturi.
Povrće i voće
Sveže voće i povrće bitan su deo zdrave ishrane, ali su takođe glavni izvor trovanja hranom, posebno kada su neoprani. Poljoprivredni proizvodi odgovorni su za gotovo polovinu svih bolesti izazvanih hranom, obično uzrokovanih norovirusom. Kako biste se zaštitili, povrće i voće je najsigurnije kada se opere i zatim kuva. CDC savetuje temeljno pranje voća i povrća nakon kupovine.
Sokovi
Većina sokova je pasterizovana kako bi se ubile štetne bakterije. Međutim, neki sokovi prodaju se nepasterizovani, što može dovesti do trovanja hranom. CDC preporučuje konzumaciju pasterizovanih sokova.
Mleko
Nepasterizovano mleko i mlečni proizvodi mogu nositi rizike, iako neki tvrde da su korisni za zdravlje. CDC upozorava da konzumacija sirovog mleka može izložiti ljude bakterijama poput campylobactera, cryptosporidiuma, E. coli, listerije, brucelle i salmonele. Odabir pasterizovanog mleka i mlečnih proizvoda najsigurniji je način uživanja u mleku.
Sir
Meki sirevi od nepasterizovanog mleka, kao što su bri, kamember i plavi sirevi, takođe su rizični zbog mogućnosti kontaminacije listerijom. CDC savetuje odabir tvrdih sireva ili sireva označenih kao "napravljeni od pasterizovanog mleka".
Jaja
Sirova i nedovoljno kuvana jaja mogu biti kontaminirana salmonelom. CDC savetuje kuvanje jaja dok žumance i belance ne postanu čvrsti.
Plodovi mora
Sirova ili nedovoljno kuvana riba i školjke takođe mogu biti opasne. Ribu treba pripremati na bar 65 stepeni, dok školjke treba kuvati dok se ne otvore ili dok meso ne postane belo.
Brašno
Sirovo brašno može biti kontaminisano klicama poput E. coli i salmonele. CDC preporučuje konzumaciju hrane napravljene od brašna samo ako je pravilno kuvana.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Rupa na američkoj krofni nije slučajna
30.03.2025.•
0
Američke krofne su jedno od najprepoznatljivijih peciva na svetu. Za razliku od krofni na našim područjima, imaju nešto drugačiji izgled.
Ne preporučuje se pranje sirovih jaja vodom: Ovo je razlog
30.03.2025.•
0
Jaja se smatraju delikatnom namirnicom koja se brzo kvari pa s njima treba rukovati izuzetno pažljivo.
EU će dati nova imena bezalkoholnim vinima da ih učini privlačnijim
30.03.2025.•
0
Evropska komisija želi da bezalkoholnim vinima ili vinima sa niskim procentom alkohola nadene nova imena kako bi ih učinila privlačnijim i poznatijim.
VIDEO: Tajlandski omlet - Jednostavan, a drugačiji od našeg
30.03.2025.•
1
Tajlandski omlet kai jeow mnogima je poznato kao ulično jelo. Zapravo se radi o "običnom" omletu kom se dodaje tek nekoliko sastojaka koji ga čine potpuno drugačijim od onih na koje smo navikli.
Evo kako da vam beli luk traje i do šest meseci
29.03.2025.•
0
Stručnjaci otkrivaju jednostavan, ali efikasan način pravilnog skladištenja belog luka, koji će produžiti njegovu svežinu i sprečiti da se brzo osuši ili pokvari.
FOTO: Everton toliko ne voli gradskog rivala Liverpul da umesto crvenog kečapa služi plavi
27.03.2025.•
0
Everton bi uskoro trebalo da se preseli sa Goodison Parka na svoj novi stadion, koji će se zvati "Everton Stadium".
Zdravo, a ukusno: Domaće Snikers čokoladice
25.03.2025.•
0
Ako osećate želju za nečim slatkim, a vodite računa o zdravlju i liniji, preporučujemo da probate domaće Snikers čokoladice savršenog ukusa, koje lako možete sami napraviti.
Lopovi ukrali više od tone sira u Holandiji
25.03.2025.•
0
Lopovi su ukrali više od tone sira iz privatne prodavnice u Knegselu, selu na jugu Holandije.
Kečap - nekada se pravio od ribe i prodavao kao lek
23.03.2025.•
0
Kečap je danas nezaobilazan dodatak mnogim jelima - od pomfrita i hamburgera do mesa i sendviča.
VIDEO: Uz ovaj trik jaje će samo izaći iz ljuske
23.03.2025.•
1
Ljuštenje jaja je jednostavan zadatak, sve dok se komad jaja ne otkine zajedno s ljuskom.
Ideja za lagan doručak: Pašteta od tunjevine - za svega nekoliko minuta
22.03.2025.•
1
Često je izazov smisliti jelo koje ćete tog dana jesti, a mi smo tu da vam tu muku olakšamo.
Jaja u SAD toliko skupa da ih građani švercuju iz drugih zemalja
19.03.2025.•
8
Oko 29 kilograma metamfetamina, skrivenog u sedištima i rezervnom točku kamioneta, privuklo je pažnju graničnih policajaca u teksaškom gradu El Pasu, koji su zaplenili drogu prošlog meseca.
Najgore navike u kuhinji - neke mogu biti i opasne
16.03.2025.•
0
Mnogima je kuhinja centar zbivanja, pa je teško zamisliti da se povremeno u njoj ne događaju i neke greške.
Dobro je znati koje su neke uobičajene greške i ispraviti ih na vreme.
Šta kad vam ostane polovina avokada? Evo kako da ga najbolje iskoristite - u svakoj varijanti
15.03.2025.•
0
Iskoristite dragocenu namirnicu za pripremu ukusnih slanih i slatkih jela.
Najbolji načini za bezbedno odmrzavanje mesa
12.03.2025.•
0
Odmrzavanje mesa je svakodnevna radnja u kuhinji, ali način na koji to radimo može imati veliki uticaj na sigurnost hrane i kvalitet obroka.
Domaće tortilje koje možete jesti i tokom posta: Ovo je recept
11.03.2025.•
1
Tortilje su ukusno tanko pecivo koje se može filovati na razne načine i biti savršen brz obrok u bilo koje doba dana.
Kafić u Engleskoj zbog Trampa preimenovao kafu amerikano u "ukraino"
06.03.2025.•
4
Vlasnica kafića u Engleskoj preimenovala je popularnu amerikano kafu u "ukraino" u znak protesta zbog, kako je rekla, zloupotrebe predsednika Vladimira Zelenskog tokom njegove posete Beloj kući.
Moguća nestašica kafe u svetu: Ova sorta bi mogla da postane jedna od glavnih
04.03.2025.•
3
"Liberijska kafa", tip kafe iz Južnog Sudana, mogla bi da postane jedna od najzastupljenijih jer se u Brazilu, najvećem svetskom proizvođaču, očekuje da će zbog suše, berba opasti za 12 odsto.
VIDEO Svetski dan palačinki: Ovo je recept za "zebra" palačinke
04.03.2025.•
0
Danas je Svetski dan palačinki.
Zbog čega je dobro koristiti maslinovo ulje
01.03.2025.•
0
Maslinovo ulje je hranjiva namirnica i nezaobilazan deo mediteranske ishrane sa brojnim zdravstvenim benefitima.
Ideja za ručak: Musaka od kelja i slanine
01.03.2025.•
0
Ove subote donosimo vam novu ideju za lagan i lep ručak za celu porodicu.
Komentari 1
iguman
Tako su me učili.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar