Ovih osam namirnica najčešće uzrokuju trovanje hranom
Prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), postoji osam namirnica koje predstavljaju najveći rizik za zdravlje.
Foto: Pixabay
Trovanje hranom je bolest koja se javlja kada se progutaju bakterije prisutne u kontaminiranoj hrani ili piću. Najčešći uzročnici trovanja hranom su norovirus, salmonella, clostridium perfringens, campylobacter i staphylococcus aureus. Simptomi mogu varirati u zavisnosti od vrste bakterija koje ste uneli. Najčešći simptomi uključuju proliv, bolove ili grčeve u stomaku, mučninu, povraćanje i groznicu, piše Best Life.
"Od nekih bakterija možete se razboleti već nekoliko sati nakon konzumacije, dok je drugim potrebno nekoliko dana", napominje CDC.
Iako većina slučajeva uzrokuje blage bolesti, neke infekcije mogu biti ozbiljne ili čak smrtonosne. Trovanje hranom može dovesti i do ozbiljnih zdravstvenih problema poput meningitisa, oštećenja bubrega, hemolitičkog uremijskog sindroma, artritisa, kao i oštećenja mozga i nerava.
Živina i meso
Sirova ili nedovoljno pečena živina (piletina i ćuretina) i meso (govedina, svinjetina, jagnjetina i teletina) mogu biti opasni. Piletina je najčešće konzumirano meso živine. Kada je pravilno pripremljena, piletina je hranljiv izbor, ali sirova piletina može biti kontaminirana campylobacterom, salmonellom ili clostridium perfringensom. Kako biste se zaštitili, CDC savetuje kuvanje mesa na visokoj, bezbednoj temperaturi.
Povrće i voće
Sveže voće i povrće bitan su deo zdrave ishrane, ali su takođe glavni izvor trovanja hranom, posebno kada su neoprani. Poljoprivredni proizvodi odgovorni su za gotovo polovinu svih bolesti izazvanih hranom, obično uzrokovanih norovirusom. Kako biste se zaštitili, povrće i voće je najsigurnije kada se opere i zatim kuva. CDC savetuje temeljno pranje voća i povrća nakon kupovine.
Sokovi
Većina sokova je pasterizovana kako bi se ubile štetne bakterije. Međutim, neki sokovi prodaju se nepasterizovani, što može dovesti do trovanja hranom. CDC preporučuje konzumaciju pasterizovanih sokova.
Mleko
Nepasterizovano mleko i mlečni proizvodi mogu nositi rizike, iako neki tvrde da su korisni za zdravlje. CDC upozorava da konzumacija sirovog mleka može izložiti ljude bakterijama poput campylobactera, cryptosporidiuma, E. coli, listerije, brucelle i salmonele. Odabir pasterizovanog mleka i mlečnih proizvoda najsigurniji je način uživanja u mleku.
Sir
Meki sirevi od nepasterizovanog mleka, kao što su bri, kamember i plavi sirevi, takođe su rizični zbog mogućnosti kontaminacije listerijom. CDC savetuje odabir tvrdih sireva ili sireva označenih kao "napravljeni od pasterizovanog mleka".
Jaja
Sirova i nedovoljno kuvana jaja mogu biti kontaminirana salmonelom. CDC savetuje kuvanje jaja dok žumance i belance ne postanu čvrsti.
Plodovi mora
Sirova ili nedovoljno kuvana riba i školjke takođe mogu biti opasne. Ribu treba pripremati na bar 65 stepeni, dok školjke treba kuvati dok se ne otvore ili dok meso ne postane belo.
Brašno
Sirovo brašno može biti kontaminisano klicama poput E. coli i salmonele. CDC preporučuje konzumaciju hrane napravljene od brašna samo ako je pravilno kuvana.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Pije vam se šolja toplog čaja? Određene namirnice ne idu uz njega
18.09.2024.•
0
S hladnijim vremenom češće posežemo za šoljicom omiljenog čaja, ali važno je znati da neke namirnice ne bi trebalo konzumirati uz ovaj topli napitak.
Taste Atlas objavio koje je najbolje suvo meso na svetu: Komšije među prvih deset, Srbija 19.
16.09.2024.•
3
Popularni gastro vodič Taste Atlas nedavno je objavio popis najbolje ocenjenih suvih mesa na svetu.
"Savršena oluja": Cena kafe raste i zbog najsmrdljivijeg voća na svetu
15.09.2024.•
2
Platiti za šoljicu kafe pet funti (5,9 evra) u Londonu ili sedam dolara (6,3 evra) u Njujorku može sada biti nezamislivo, ali bi to uskoro mogla biti stvarnost.
VIDEO: Ovaj sendvič je francuski ponos, već 100 godina je simbol njihove kuhinje
15.09.2024.•
0
Zahlađenje omogućava da se priprema sva ona fina i malo izdašnija hrana koju smo tokom vrućina izbegavali.
Nova lista 15 najgorih srpskih jela: Rezanci s makom nisu više na prvom mestu
12.09.2024.•
39
Popularni gastronomski portal "Taste Atlas" objavio je novu verziju liste "15 najgorih srpskih jela" na kojoj se jelo poreklom iz Valjeva našlo na nezavidnoj prvoj poziciji.
Kako da ne napravite grešku koju mnogi prave prilikom pripreme palačinaka: Idealan odnos sastojaka
08.09.2024.•
4
Ukoliko niste zadovoljni ukusom palačinaka, verovatno pravite uobičajenu grešku prilikom pripreme smese.
Veganska Nutela ima manji karbonski otisak, ali sadrži jedan problematičan sastojak
08.09.2024.•
2
Italijanska korporacija Ferero potvrdila je lansiranje veganske Nutele u Italiji, Francuskoj i Belgiji.
Više trikova za kuvanje jaja
06.09.2024.•
0
Meri Frensis Kenedi Fišer bila je američka novinarka koja je pisala o hrani.
Počinje prodaja veganske Nutele u Italiji, Belgiji i Francuskoj
04.09.2024.•
4
Kompanija Ferero lansiraće danas vegansku verziju Nutele u Italiji, Belgiji i Francuskoj.
VIDEO: Ako ne znate da koristite kineske štapiće - tu je mali tutorijal koji vam može pomoći
03.09.2024.•
2
Štapići za jelo nezaobilazan su pribor u svakom azijskom restoranu - bilo da jedete suši, nudle ili nešto drugo, sigurno ćete ih dobiti.
Poslastičar u Milanu koristi veštačku inteligenciju za kreiranje novih ukusa sladoleda
02.09.2024.•
0
Poslastičari u Milanu okreću se veštačkoj inteligenciji (AI) za stvaranje novih recepata, oslanjajući se na modernu tehnologiju kako bi dobili nove ukuse smrznute slatke poslastice.
Sveži sir najzdravija vrsta sira, ali nije preporučljiv svima
31.08.2024.•
0
Koliko god određena hrana bila zdrava, neki ljudi bi prosto trebalo da je izbegavaju.
VIDEO Cezar salata nedavno napunila 100 godina: Evo kako je izgledao originalni recept
31.08.2024.•
0
Cezar salata trebalo bi da bude laka za pripremu – napravite preliv, pomešajte sa salatom i to je to.
Hoće li biti Plazma keksa?
30.08.2024.•
27
Određenih pakovanja "Plazma keksa" trenutno nema u svim prodavnicama.
Revolucija u pravljenju čokolade: Švajcarci izmislili novi recept
28.08.2024.•
1
Zamislite da uberete sočnu jabuku, ali umesto da zaronite zube u nju, vi sačuvate semenke i bacite ostatak – to proizvođači čokolada uobičajeno rade sa plodom kakaovca.
Testenina ili pirinač: Šta je zdravije?
28.08.2024.•
2
Poznato je da testenina daje aktivnim pojedincima energiju da izdrže svaki napor, ali da li je zaista bolja od pirinča?
VIDEO: Američki kuvar otkrio kako da napravite kućnu verziju BigMek sosa
27.08.2024.•
3
Majk Harac, bivši korporativni kuvar Mekdonaldsa, objavio je na svom TikTok profilu recept za sos za popularni Big Mek hamburger, odnosno kućnu verziju istog.
Gril majstor napravio recept za brzu i ukusnu fokaču
26.08.2024.•
0
Fokača je tradicionalna, italijanska pogača koji se priprema još od vremena Antike, recepti su se menjali, a priča se da su ih svetom proširili italijanski emigranti.
Kako sve možete da iskoristite semenke lubenice?
25.08.2024.•
0
Možda ste navikli da birate lubenicu bez semenki, ali njihova nutritivna vrednost mogla bi da vas uveri u suprotno.
Ovo je najzdravija riba: Snižava holesterol i puna je zdravih masnoća
25.08.2024.•
0
Popularna je u kuhinjama i recepturama širom sveta, a i u našem podneblju je moguće nabaviti svežu. Reč je, naravno, o skuši.
Komentari 1
iguman
Tako su me učili.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar