Napravljen maslac od ugljen-dioksida i vode
Startap kompanija "Savor" napravila je maslac od ugljen-dioksida, a iz kompanije tvrde da ima jednako dobar ukus kao i običan maslac, samo što za pravljenje ovog nisu potrebne životinje.
Foto: pixabay
"Savor", uz podršku milijardera Bila Gejtsa, eksperimentiše sa stvaranjem biljnih zamena sladoleda, sira i mleka, koristeći termohemijski proces koji omogućava izgradnju molekula masti, stvarajući lance ugljen-dioksida, vodonika i kiseonika, a sada su najavili i biljnu alternativu maslaca, prenosi index.hr.
Smanjenje potrošnje mesa i mlečnih proizvoda jedan je od ključnih načina na koji čovečanstvo može da smanji svoj loš uticaj na životnu sredinu, budući da je stočarstvo značajan izvor gasova staklene bašte, a iz "Savora" kažu da će njihovi proizvodi imati znatno manji ugljenični otisak od onih životinjskog porekla.
Na njihovoj službenoj stranici opisan je i ceo proces - počinju s ugljen-dioksidom, koriste malo toplote i vodonika za formiranje lanaca koji se zatim mešaju s kiseonikom iz vazduha kako bi se napravile masti i ulja.
"Tako dobijamo bogate, divne sastojke bez patnje životinja, plantaža palmi ili opasnih hemikalija. Sve na najefikasniji način, koji najmanje uništava životnu sredinu", naveli su iz startapa "Savor".
Ketlin Aleksander, izvršna direktorka iz startapa "Savor", rekla je da su trenutno u pretkomercijalnoj fazi i rade na regulatornom odobrenju kako bi mogli da prodaju maslac, za koji očekuju da će u prodaju krenuti tek sledeće godine.
Alternative mesnim i mlečnim proizvodima postale su sve popularnije poslednjih godina, ali neke su podbacile u pogledu ukusa, no iz "Savora" kažu da je ukus njihovog maslaca sličan tradicionalnom.
Ostaje pitanje hoće li naići na odobravanje javnosti kada i ako krene u prodaju.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Pije vam se šolja toplog čaja? Određene namirnice ne idu uz njega
18.09.2024.•
0
S hladnijim vremenom češće posežemo za šoljicom omiljenog čaja, ali važno je znati da neke namirnice ne bi trebalo konzumirati uz ovaj topli napitak.
Taste Atlas objavio koje je najbolje suvo meso na svetu: Komšije među prvih deset, Srbija 19.
16.09.2024.•
3
Popularni gastro vodič Taste Atlas nedavno je objavio popis najbolje ocenjenih suvih mesa na svetu.
"Savršena oluja": Cena kafe raste i zbog najsmrdljivijeg voća na svetu
15.09.2024.•
2
Platiti za šoljicu kafe pet funti (5,9 evra) u Londonu ili sedam dolara (6,3 evra) u Njujorku može sada biti nezamislivo, ali bi to uskoro mogla biti stvarnost.
VIDEO: Ovaj sendvič je francuski ponos, već 100 godina je simbol njihove kuhinje
15.09.2024.•
0
Zahlađenje omogućava da se priprema sva ona fina i malo izdašnija hrana koju smo tokom vrućina izbegavali.
Nova lista 15 najgorih srpskih jela: Rezanci s makom nisu više na prvom mestu
12.09.2024.•
39
Popularni gastronomski portal "Taste Atlas" objavio je novu verziju liste "15 najgorih srpskih jela" na kojoj se jelo poreklom iz Valjeva našlo na nezavidnoj prvoj poziciji.
Kako da ne napravite grešku koju mnogi prave prilikom pripreme palačinaka: Idealan odnos sastojaka
08.09.2024.•
4
Ukoliko niste zadovoljni ukusom palačinaka, verovatno pravite uobičajenu grešku prilikom pripreme smese.
Veganska Nutela ima manji karbonski otisak, ali sadrži jedan problematičan sastojak
08.09.2024.•
2
Italijanska korporacija Ferero potvrdila je lansiranje veganske Nutele u Italiji, Francuskoj i Belgiji.
Više trikova za kuvanje jaja
06.09.2024.•
0
Meri Frensis Kenedi Fišer bila je američka novinarka koja je pisala o hrani.
Počinje prodaja veganske Nutele u Italiji, Belgiji i Francuskoj
04.09.2024.•
4
Kompanija Ferero lansiraće danas vegansku verziju Nutele u Italiji, Belgiji i Francuskoj.
VIDEO: Ako ne znate da koristite kineske štapiće - tu je mali tutorijal koji vam može pomoći
03.09.2024.•
2
Štapići za jelo nezaobilazan su pribor u svakom azijskom restoranu - bilo da jedete suši, nudle ili nešto drugo, sigurno ćete ih dobiti.
Poslastičar u Milanu koristi veštačku inteligenciju za kreiranje novih ukusa sladoleda
02.09.2024.•
0
Poslastičari u Milanu okreću se veštačkoj inteligenciji (AI) za stvaranje novih recepata, oslanjajući se na modernu tehnologiju kako bi dobili nove ukuse smrznute slatke poslastice.
Sveži sir najzdravija vrsta sira, ali nije preporučljiv svima
31.08.2024.•
0
Koliko god određena hrana bila zdrava, neki ljudi bi prosto trebalo da je izbegavaju.
VIDEO Cezar salata nedavno napunila 100 godina: Evo kako je izgledao originalni recept
31.08.2024.•
0
Cezar salata trebalo bi da bude laka za pripremu – napravite preliv, pomešajte sa salatom i to je to.
Hoće li biti Plazma keksa?
30.08.2024.•
27
Određenih pakovanja "Plazma keksa" trenutno nema u svim prodavnicama.
Revolucija u pravljenju čokolade: Švajcarci izmislili novi recept
28.08.2024.•
1
Zamislite da uberete sočnu jabuku, ali umesto da zaronite zube u nju, vi sačuvate semenke i bacite ostatak – to proizvođači čokolada uobičajeno rade sa plodom kakaovca.
Testenina ili pirinač: Šta je zdravije?
28.08.2024.•
2
Poznato je da testenina daje aktivnim pojedincima energiju da izdrže svaki napor, ali da li je zaista bolja od pirinča?
VIDEO: Američki kuvar otkrio kako da napravite kućnu verziju BigMek sosa
27.08.2024.•
3
Majk Harac, bivši korporativni kuvar Mekdonaldsa, objavio je na svom TikTok profilu recept za sos za popularni Big Mek hamburger, odnosno kućnu verziju istog.
Gril majstor napravio recept za brzu i ukusnu fokaču
26.08.2024.•
0
Fokača je tradicionalna, italijanska pogača koji se priprema još od vremena Antike, recepti su se menjali, a priča se da su ih svetom proširili italijanski emigranti.
Kako sve možete da iskoristite semenke lubenice?
25.08.2024.•
0
Možda ste navikli da birate lubenicu bez semenki, ali njihova nutritivna vrednost mogla bi da vas uveri u suprotno.
Ovo je najzdravija riba: Snižava holesterol i puna je zdravih masnoća
25.08.2024.•
0
Popularna je u kuhinjama i recepturama širom sveta, a i u našem podneblju je moguće nabaviti svežu. Reč je, naravno, o skuši.
Komentari 11
Marko
Dejan
xyz
02.08.2024 • 00:28
dadada
Samo sto stocarstvo nema ni 2% uticaj kao auto industrija itd...
Naravno,a takođe i avioindustrija,vojna industrija (atomske probe u vreme hladnog rata između istoka i zapada) i atomske centrale kojih ima sve više.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar