Napravljen maslac od ugljen-dioksida i vode

Startap kompanija "Savor" napravila je maslac od ugljen-dioksida, a iz kompanije tvrde da ima jednako dobar ukus kao i običan maslac, samo što za pravljenje ovog nisu potrebne životinje.
Napravljen maslac od ugljen-dioksida i vode
Foto: pixabay
"Savor", uz podršku milijardera Bila Gejtsa, eksperimentiše sa stvaranjem biljnih zamena sladoleda, sira i mleka, koristeći termohemijski proces koji omogućava izgradnju molekula masti, stvarajući lance ugljen-dioksida, vodonika i kiseonika, a sada su najavili i biljnu alternativu maslaca, prenosi index.hr.
 
Smanjenje potrošnje mesa i mlečnih proizvoda jedan je od ključnih načina na koji čovečanstvo može da smanji svoj loš uticaj na životnu sredinu, budući da je stočarstvo značajan izvor gasova staklene bašte, a iz "Savora" kažu da će njihovi proizvodi imati znatno manji ugljenični otisak od onih životinjskog porekla.
Na njihovoj službenoj stranici opisan je i ceo proces - počinju s ugljen-dioksidom, koriste malo toplote i vodonika za formiranje lanaca koji se zatim mešaju s kiseonikom iz vazduha kako bi se napravile masti i ulja.
 
"Tako dobijamo bogate, divne sastojke bez patnje životinja, plantaža palmi ili opasnih hemikalija. Sve na najefikasniji način, koji najmanje uništava životnu sredinu", naveli su iz startapa "Savor".
Ketlin Aleksander, izvršna direktorka iz startapa "Savor", rekla je da su trenutno u pretkomercijalnoj fazi i rade na regulatornom odobrenju kako bi mogli da prodaju maslac, za koji očekuju da će u prodaju krenuti tek sledeće godine.
 
Alternative mesnim i mlečnim proizvodima postale su sve popularnije poslednjih godina, ali neke su podbacile u pogledu ukusa, no iz "Savora" kažu da je ukus njihovog maslaca sličan tradicionalnom. 
 
Ostaje pitanje hoće li naići na odobravanje javnosti kada i ako krene u prodaju.
  • Marko

    18.08.2024 22:12
    Ma kakvi dioksidi,biljni sirevi I sl,nista lepse od pravog sira od kravljeg mleka
  • Dejan

    14.08.2024 12:47
    Ne Treba
    Kakve su masti u pitanju.. Opet neka franken-hrana. Pa mi nemamo enzime za razgradnju sintetickih masti. Maslac je maslac samo ako je od mleka!!! Ovo mi se čini da je još veći otrov od margarina.
  • xyz

    02.08.2024 15:36
    eee
    02.08.2024 • 00:28
    dadada
    Samo sto stocarstvo nema ni 2% uticaj kao auto industrija itd...

    Naravno,a takođe i avioindustrija,vojna industrija (atomske probe u vreme hladnog rata između istoka i zapada) i atomske centrale kojih ima sve više.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće