"Ako dođete u Sarajevo i ne probate ga, kao da niste ni bili": Sarajevski ćevap od sada zaštićen

Sarajevski ćevap od sada je zaštićen kao autohtoni brend i posebni bosanskohercegovački proizvod, a uskoro sledi procedura zaštite sarajevskog somuna.
"Ako dođete u Sarajevo i ne probate ga, kao da niste ni bili": Sarajevski ćevap od sada zaštićen
Foto: 021.rs
To je potvrdila gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.
 
Gradska uprava pre dve godine pokrenula je proceduru zaštite sarajevskog ćevapa kao proizvoda s posebnim geografskim poreklom, u skladu sa zakonskim odredbama koje su na snazi u BiH i ta procedura je sada završena, a naredni korak, kako su najavili, jeste zaštita tog brenda i na tržištu Evropske unije.
"Kako kažemo, ako dođete u Sarajevo i ne probate ćevape, kao da niste ni bili, odnosno morate se vratiti", kazala je Karić najavivši i brendiranje somuna kakav se poslužuje uz ćevape, a pravi samo u sarajevskim pekarama. Odlikuje ga posebna tekstura testa i ukus po orijentalnom začinu čurukot, čije je poreklo u jugoistočnoj Aziji.
 
Proceduru zaštite sarajevskog ćevapa kao autohtonog podržala je i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a direktorka kancelarije za BiH Kortni Čab rekla je kako su se na to odlučili jer je reč o ključnom proizvodu gastronomske i turističke ponude Sarajeva.
"Ova oznaka sarajevski ćevap prepoznaje kao jedinstveni proizvod koji ne možete dobiti nigde drugde u svetu. Štiti njegove sastojke tako da se ne mogu kopirati i ujedno garantuje sigurnost i kvalitet proizvoda", kazala je Čab. 
 
Sarajevski ćevap osmi je proizvod koji je prošao tu proceduru i sada predstavlja novi potencijal za razvitak turističke ponude, ali i sprečavanje zlopotreba odnosno proizvodnje "lažnog" sarajevskog ćevapa. 
 
Ranije je tu proceduru prošao samo još jedan proizvod iz BiH i to livanjski sir, za koji je sada otvoren put za plasman na tržište država EU.
  • mile

    19.08.2024 11:12
    Sigurno necemo docekati vreme da registruju intelektualnu svojinu na PET skeneru ili nuklearnom hadronskom sudaracu.
  • @Dejan

    16.08.2024 17:58
    Takvo je kakvo je vekovima
    ali najstrašnije je što je NS za tridestak godina postao još gora i još smrdljivija kasaba a kako je krenuo biće i još gora od najgore. To je stvarno strašno.
  • Dejan

    16.08.2024 04:23
    Obična kasaba u rupi,sa rekama širine potoka,prljavo i smrdljivo.
    Ti koji imaš pojma,sedi tamo jedi ćevape,burek i baklavu,to je tvoj život,za bolje nisi.Pogledaj se u ogledalo,debeo,zadrigao,smrdiš na luk,alkohol i nikotin,hronični bolesnik,invalid bez kondicije i snage,zakrčeni krvni sudovi,decenijske masnoće...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće