Šta će biti sa cenom čokolade?

Ključni proizvođači kakaoa u zapadnoj Africi najavljuju da će berba plodova biti uspešnija nego u prethodnim sezonama.
Šta će biti sa cenom čokolade?
Foto: Pixabay
Međutim, izvesno je da to neće smanjiti cenu čokolade na svetskim tržištima. 
 
Vremenski uslovi su bolji, a lokalni proizvođači su dobili pesticide za suzbijanje bolesti kakaovca i očekuju da će prinosi biti znatno veći nego prošle godine, prenosi Blumberg. Berba počinje već u oktobru.
Problemi koji dugo muče proizvodnju i dalje nisu sasvim rešeni, što znači da će cene i dalje verovatno biti na nivou prošlogodišnjih rekorda uprkos potencijalno većim prinosima.
Analitičari agencije Fič solušns predviđaju da će dvomesečni fjučersi kakaoa u proseku iznositi 7.000 dolara po toni u 2024, što je manje u odnosu na prethodnu prognozu od 11.000 dolara po toni, ali i dalje predtavlja visoku vrednost.
 
"Sigurno ne vidimo potencijal za veliki suficit na tržištu. Mnogo toga može da se dogodi u narednim mesecima", smatra analitičar Stiv Voteridž.
 
Gana i Obala Slonovače ne dozvoljavaju strane investicije u proizvodnju kakaoa, koje bi mogle da podstaknu proizvodnju.
 
Obe zemlje kontrolišu više od polovine globalne ponude kakaoa i svesne su svoje izuzetno povoljne situacije na tržištu, navodi njujorška agencija.
  • Tamni Vilajet

    20.08.2024 10:53
    @Miki Podbara

    Cvarke?
  • Miki Podbara

    20.08.2024 08:59
    Preskupe su
    Za mene i za moju porodicu cokolada je vec izvesno vreme preskupa i ne kupujemo je vise osim kada naletimo na neko snizenje pa onda uzmemo jednu ili dve. Nije to toliko ni pitanje novca nego ne zelim da dajem 200 dinara (ili i vise) za sto grama cokolade, mogu da kupim neke druge prehrambene artikle, da li slane ili slatke, za te pare.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće