Kako promili alkohola utiču na sposobnosti čoveka?

Alkohol ne utiče na sve ljude podjednako, a njegov uticaj zavisi od telesne težine, učestalosti konzumiranja alkohola, pola, poslednjeg obroka.
Kako promili alkohola utiču na sposobnosti čoveka?
Foto: Pixabay
Telo može da preradi jedno piće na sat. Potrebno je samo nekoliko minuta nakon ispijanja pića da koncentracija alkohola u krvi počne da raste, prenosi 24 sata.hr.
 
Oko 20 odsto etanola se apsorbuje u krvotok direktno iz želuca, a ostalih 80 odsto se vari i prelazi u krvotok iz tankog creva. Zbog toga se nikada ne preporučuje konzumiranje alkohola na prazan stomak. Ako u stomaku ima hrane, alkohol će se apsorbovati sporije i dostići manju koncentraciju u krvi.
U telu, etanol se skladišti u tkivima bogatim vodom, kao što su mišići. Iz tog razloga alkohol brže deluje na žene jer imaju manje mišićnog tkiva.
 
Pogledajte šta povećanje alkohola u krvi čini telu:
 
0,3 promila 
 
Krvni sudovi se šire i osoba počinje da oseća toplotu. Istovremeno se poboljšava i raspoloženje jer mozak počinje da oslobađa serotonin i endorfine.
0,5 promila
 
Osoba je zakonski nesposobna za vožnju. Raspoloženiji ste i vedriji, oprez manji, emocije veće, a ponašanje može biti preuveličano. Postajete manje razboriti i obuzima nas blagi osećaj vedrine i euforije.
 
1,2 promila 
 
Smanjene su mentalne sposobnosti i koordinacija. Jezik počinje da zapliće, a osoba ima poteškoća da zapamti reči koje želi da izgovori.
 
Preopterećenje jetre tokom nekoliko sati može stimulisati nakupljanje masnog tkiva, a stalno opterećenje generalno oštećuje jetru.
 
Dva promila
 
Čovek sa ovoliko alkohola u krvi je veoma opijen i gubi većinu motoričkih i mentalnih funkcija. Takođe, postaje seksualno nesposoban jer alkohol prekida rad neurotransmitera u mozgu.
Tri promila
 
Centralni nervni sistem postaje depresivan, osoba je usporena, a nesvestica je lako moguća. Veća količina alkohola u krvi od tri promila stvara opasnost od trovanja alkoholom.
 
Vožnja u alkoholisanom stanju se nikome ne preporučuje, jer time ugrožavate svoj život i živote drugih.
  • djordje

    30.08.2024 16:00
    Bolje biti pijan nego lud
    Posle 3 promila prestaneš da misliš na svakodnevnicu u Srbiji
  • Boško

    20.08.2024 22:29
    Stali na vreme
    Kod tri promila.
    Prema izveštajima našeg MUP, ovde se vozi i sa +4 promila. Što bi u ozbiljnim zemljama bila koma i letalni ishod.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće