Kako sve možete da iskoristite semenke lubenice?

Možda ste navikli da birate lubenicu bez semenki, ali njihova nutritivna vrednost mogla bi da vas uveri u suprotno.
Kako sve možete da iskoristite semenke lubenice?
Foto: Pixabay
Semenke lubenice niskokalorične su i bogate hranjivim materijama, a kada se ispeku, postanu hrskave i lako mogu da zamene druge nezdrave opcije za međuobrok, piše Healthline, a prenosi Sensa.hr.
 
Evo kojih pet zdravstvenih prednosti pružaju semenke lubenice:
1. Nizak broj kalorija
 
Oko 30 grama semenki lubenice sadrži približno 158 kalorija. Ako semenke lubenice odlučite da poslužite kao ukusan međuobrok ili zamenu za nezdrave grickalice, uradićete odličnu stvar za svoje zdravlje i energiju koja neće padati nakon ovog obroka.
2. Magnezijum
 
Jedan od nekoliko minerala koji se nalaze u semenkama lubenice je magnezijum. U porciji od 4 grama dobićete 21 mg magnezijuma, što je 5 posto dnevne vrednosti. Nacionalni instituti za zdravlje (NIH) preporučuju da odrasli dnevno unose 420 mg ovog minerala. Magnezijum je ključan za mnoge metaboličke funkcije u telu, a takođe je neophodan za održavanje funkcije nerava i mišića, kao i zdravlje imunološkog sistema, srca i kostiju.
 
3. Gvožđe
 
Šaka semenki lubenice sadrži oko 0,29 mg gvožđa, ili oko 1,6 posto dnevne vrednosti. Možda se čini da to nije mnogo, ali NIH preporučuje da odrasli dnevno unose 18 mg gvožđa. Gvožđe je važan sastojak hemoglobina koji prenosi kiseonik kroz telo. Osim toga, pomaže čak i telu da pretvori kalorije u energiju.
 
4. "Dobre" masti
 
Semenke lubenice takođe pružaju dobar izvor mononezasićenih i polinezasićenih masnih kiselina – velika šaka (4 grama) pruža 0,3 i 1,1 gram. Prema Američkom udruženju za srce, ove masti pomažu u zaštiti od srčanog udara i moždanog udara i smanjuju nivo “lošeg” holesterola u krvi.
 
5. Cink
 
Semenke lubenice takođe su dobar izvor cinka. Pružaju oko 26 posto dnevne vrednosti u jednoj unci (28 grama), ili 4 posto dnevne vrednosti u velikoj šaci (4 grama).
 
Cink je važan nutrijent, ključan za imunološki sistem, a takođe je potreban za: digestivni i nervni sistem, rast i deobu ćelija i osećaj ukusa i mirisa
 
Recept za pečene semenke
 
Pečenje semenki lubenice je jednostavno. Zagreje pećnicu na 170°C i stavite ih na pleh za pečenje. Pecite otprilike 15 minuta, ali možda ćete morati da ih promešate na pola pečenja da biste osigurali ravnomernu hrskavost.
 
Da biste poboljšali ukus semenki, možete da dodate malo maslinovog ulja i soli, ili posipanjem cimeta i laganog sloja šećera. Ako želite intenzivniji ukus, možete da dodate sok od limete i čili u prahu, ili čak kajenski biber, piše Sensa.hr.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće