Više trikova za kuvanje jaja

Meri Frensis Kenedi Fišer bila je američka novinarka koja je pisala o hrani.
Više trikova za kuvanje jaja
Foto: Pixabay
Iako je preminula 1992. godine, njeni kuvari i saveti i danas su aktuelni.
 
Nedavno je jedna izdavačka kuća objavila njen kuvar "How to Cook a Wolf", koji je prvi put izašao još davne 1942. godine, prenosi City magazine.
U njemu Meri, između ostalog, govori o metodama koje koristimo prilikom kuvanja jaja i zašto ih smatra pogrešnim.
Ona ističe da je izraz "kuvanje jaja" zapravo netačan i da se tajna uspešne pripreme krije u činjenici da se jaja uopšte ne kuvaju. Fišer objašnjava da, kada ubacite jaje u kipuću vodu, žumance ostaje sirovo, dok se belance odmah skuva. Cilj je da se svi delovi jaja kuvaju jednako i istovremeno.
 
Zbog toga nudi dve opcije za koje smatra da daju dobre rezultate.
 
Naime, kako biste sprečili pucanje ljuske, predlaže da jaje najpre operete hladnom vodom, a zatim ga stavite u kipuću vodu. Ostavite ga na laganoj vatri koliko želite, a Fišer napominje da će se na taj način jaje skuvati jednako brzo kao kada voda kipi, ali će biti bolje kuvano, piše 24 sata.
 
Za drugu metodu predlaže da u maloj posudi uronite jaje u hladnu vodu, koju potom treba da brzo zagrejete. Čim voda krene da ključa, jaje je gotovo i spremno za konzumiranje. Ipak, priznaje da postoji jedan nedostatak - ovako napravljena jaja je teže oljuštiti.
 
Uz to, ovako skuvana jaje će biti meka, pa je to idealno samo za one koji vole rovita jaja. Za tvrdo kuvana jaja, moraćete da jaja držite u vodi i neko vreme nakon što ona proključa.
 
Za lako uklanjanje ljuske, savet je da skuvano jaje ubacite u sud pun hladne vode i pustite da u njemu odstoji oko pet minuta.

Teme

jaja

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće