Veganska Nutela ima manji karbonski otisak, ali sadrži jedan problematičan sastojak

Italijanska korporacija Ferero potvrdila je lansiranje veganske Nutele u Italiji, Francuskoj i Belgiji.
Veganska Nutela ima manji karbonski otisak, ali sadrži jedan problematičan sastojak
Foto: Pixabay
S prepoznatljivim zelenim poklopcima, veganske Nutele imaju za cilj daa zadovolje sve veću potražnju za hranom biljnog porekla, napisao je Ferero u izjavi.
 
Tako umesto obranog mleka u prahu u vegansku Nutelu idu biljni sastojci poput leblebija i pirinčanog sirupa. Sve to postavlja pitanje ima li veganska Nutela manji karbonski otisak od klasične i da li je bolja za životnu sredinu.
Zamena kravljeg mleka za proizvode koji sadrže manje ugljenika znači da bi ove veganske Nutele trebalo da budu manje štetne za planetu od klasičnih, a čak i ako i dalje ispuštaju nešto metana, biljni proteini bolji su za klimu od mlečnih proteina, smatraju naučnici.
 
Ovo je potkrepljeno podacima s platforme za izračunavanje ugljenika CarbonCloud - tamo je izračunato da obrano mleko u prahu stvara 15,5 kilograma ugljen-dioksida po kilogramu, dok leblebije proizvode tek 0,4 kilograma, a sirup od smeđeg pirinča 1,77 kilograma.
Međutim, mleko u prahu čini samo mali udeo (8,7 odsto) u receptu za Nutelu, a problem se krije u drugom sastojku. Naime, da je Ferero zaista ciljao na ekološki prihvatljiv proizvod, prvo bi morali da zamene palmino ulje. 
 
Palmino ulje, koje doprinosi krčenju šuma u jugoistočnoj Aziji, ostaje ključna komponenta recepta, iako njegov tačan udeo nije objavljen na etiketi proizvoda.
 
Palmino ulje je biljno ulje koje se najviše konzumira na svetu, a uz to je i jeftino. Proizvedeno uglavnom u Indoneziji i Maleziji, 80 odsto palminog ulja koristi se za hranu, 10 odsto za kozmetiku i 10 odsto za biogoriva. Ipak, alternative poput uljane repice i suncokretovog ulja emituju dva do tri puta manje ugljen-dioksida od palminog ulja.
 
Neki stručnjaci dovode u pitanje i cenu ovog proizvoda, koji je skuplji od onog na bazi mleka. Naime, iako su biljni proteini jeftiniji od mleka, veganska Nutela skuplja je od klasične - dok tegla od 350 g veganske Nutele košta gotovo 12 evra po kilogramu, klasična verzija košta između šest i 11 evra po kilogramu.
  • momcilo

    10.09.2024 11:53
    dal je realno o čemu čitam...

    ode svet do djavola vi pričate o nekakvom karbonskom otisku.
  • Mile

    10.09.2024 10:50
    Vegetarijanska Nutela
    Pa rekli su Veganska a ne Zelena Nutela.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće