
Ovo je recept za najbolji gulaš
Postoji mnogo načina za pripremu gulaša.

Foto: Pixabay
U nastavku ćete naći tajnu najboljeg, prenosi N1 Zagreb.
Izbor mesa je najvažniji deo posla
Koristite goveđi vrat. Špatula je dobra alternativa. Meso sa butina će biti vlaknasto i ne tako mekano. Prilikom dinstanja luka važno je znati kada treba dodati meso.
"Luku je potrebna gustina, slatkoća i ukus koji nije dostupan u kuvanom luku. Zato ga ne treba prepeći jer se neće raspasti. Takođe, luk ne bi trebalo da bude previše svetao jer jelo neće biti ukusno. Treba pronaći sredinu, slično kao kada se priprema rižoto. Meso iseći na veće kocke, do pet centimetara", otkrio je kuvar Ivica Štruml.
On je dodao da je bitna i mast na mesu.
"Ne skidajte mast sa mesa, već samo opne i tetive. Masnoća će se otopiti i dati jelu dodatni ukus. Ne štedite na vinu, kao ni na kvalitetu odabranog vina. Najbolje crno vino je ono koje volite da pijete uz gulaš. Postoje razne varijante gulaša. Na primer, ako naručite gulaš u Mađarskoj, doneće vam supu od gulaša. Austrijski gulaš je aromatičniji, ali nije ljut", rekao je on.
Sastojci:
– 1 dl suncokretovog ulja ili svinjske masti u istoj količini
– 1 kg goveđeg vrata
– 0.5 kg crvenog luka
– 40 g belog luka
–5 g kima ili pola kašičice kima
– 4 lovorova lista
– 1 mala veza peršunovog lista
– testenina
Priprema:
U tiganju s debelim dnom zagrejte mast dok ne počne da dimi.
Dodajte naseckano meso i pržite na jakoj vatri, zatim izvadite.
U preostalu masnoću dodajte sitno naseckani crveni luk.
"Nikad nemojte mešati, rendati, blendati ili raditi bilo što slično da biste olakšali sebi. Takav luk ima užasan ukus u jelima", savetuje Štruml i nastavlja:
"Pržite luk, povremeno mešajući, dok ne dobije zlatnu boju. Ne dopustite da postane smeđ. Vratite meso i dinstajte, mešajući, dok tečnost ne ispari. Na taj način ste dehidrirali meso. Nalijte vino i kuvajte dok potpuno ne ispari. Ukus će ostati. Sada ste po drugi put dehidrirali meso.
Dodajte dve trećine naseckanog belog luka i sitno narendano korenasto povrće, tri lovorova lista, mlevenu papriku, so i biber. Povrće će pustiti tečnost, pa pustite da ponovno ispari. Ovo je treća dehidracija. Po zvuku prženja znaćete da je sva tečnost isparila", otkrio je on.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Napravite domaće tortilje - mnogo ukusnije od kupovnih, a lake za pripremu
23.02.2025.•
0
Domaće tortilje su mnogo ukusnija varijanta od onih kupovnih. Zato, ukoliko niste ljubitelji gotovih tortilja iz marketa, svakako isprobajte ovaj recept.
VIDEO: Zašto je slovo "N" u logotipu Nutele crno, a ostatak crven?
23.02.2025.•
0
Ranije ovog meseca potvrđeno je da je tvorac Nutele Frančesko Rivela preminuo u 97. godini.
VIDEO: Čokoladni kolač koji ima jedan neobičan sastojak - kiseli kupus
23.02.2025.•
2
Iako na prvi pogled možda deluje kao nespojiva kombinacija, čokoladni kolač s kiselim kupusom postao je pravi hit među ljubiteljima neobičnih poslastica.
Da li jedete i bele niti banane? Evo čemu služe i koliko su zdrave
23.02.2025.•
0
Bele niti banana su bogate vlaknima, koja pomažu u regulisanju varenja i održavaju osećaj sitosti.
Ovo su najčešće greške kada se kuva testenina
23.02.2025.•
0
Kada je reč o pripremi jednostavnih jela od nekoliko sastojaka - poput onih s testeninom - svaki detalj je važan, posebno način na koji ih kuvate.
VIDEO Fermentisano meso ajkule, oplođeno jaje patke: Pet najbizarnijih popularnih jela
23.02.2025.•
1
Svet je pun neverovatnih i često neobičnih jela koja izazivaju različite reakcije - od oduševljenja i čuđenja pa sve do straha.
Ulje ili svinjska mast: Evo šta je bolje za prženje ili pohovanje
16.02.2025.•
7
Prženje namirnica svakodnevna je radnja o kojoj ne razmišljamo previše. Većina nas kod kuće ima nekoliko opcija za to - suncokretovo ulje, maslinovo ulje, svinjsku mast ili još pokoju opciju.
Da li boja ljuske jajeta utiče na nutritivnu vrednost i ukus?
16.02.2025.•
0
Mnogo je informacija koje se mogu pronaći na etiketama kutija za jaja, ali retko kad postoji objašnjenje zašto su neka jaja smeđe, bele ili neke druge boje.
Za najbolji pomfrit važna su dva koraka u pripremi
16.02.2025.•
3
Krompir je jedna od često korišćenih namirnica jer se može pripremiti na razne načine, a jedan od omiljenih je upravo pomfrit.
Uhapšena jer je gnječila pecivo u prodavnici i nije ga kupila
16.02.2025.•
5
Žena iz Japana uhapšena je zbog navodnog gnječenja peciva u prodavnici koje na kraju nije ni kupila.
EU dozvolila upotrebu brašna od crva: Postoje li zdravstveni rizici?
16.02.2025.•
2
EU je prvi put odobrila upotrebu brašna od larve crva brašnara.
A već su cene skočile: Očekuje se poskupljenje čokolade u susret Danu zaljubljenih
12.02.2025.•
2
Očekuje se da oko predstojećeg Dana zaljubljenih cene čokoladnih poslastica porastu za oko 10 do 20 odsto u odnosu na prošlu godinu.
Taste Atlas odabrao 10 najboljih pilećih supa na svetu: Na četvrtom mestu i bela čorba iz Srbije
10.02.2025.•
5
Poznati gastro portal Taste Atlas sačinio je istu najboljh pilećih supa na svetu, a na spisku se našla jedna supa iz srpske kuhinje.
Američki uvoznici prave zalihe italijanskog vina u strahu od Trampovih carina
09.02.2025.•
0
Američki uvoznici prave zalihe italijanskog vina proseko u strahu od mogućih carina Donalda Trampa, pokazuju podaci iz vinske industrije.
Naučnici utvrdili kako napraviti savršeno kuvana jaja - metoda zahteva strpljenje
09.02.2025.•
1
Naučnici su otkrili savršen način da se skuva jaje. Ono što iznenađuje je činjenica da je za to potrebno pola sata.
Jedan sastojak će sprečiti da vam se krompir raspadne pri kuvanju
09.02.2025.•
0
Kuvanje krompira može biti pravi izazov, pogotovo kada želite da krompir zadrži svoj oblik i da ne postane kašast.
Pivo postojalo i pre 13 hiljada godina: Evo kada su ljudi počeli da piju alkoholna pića
08.02.2025.•
1
Kroz istoriju, ljudi su konzumirali alkohol kao deo verskih rituala, za socijalno povezivanje, u medicinske svrhe, i na kraju krajeva radi uživanja a naučnici otkrivaju kada je sve počelo.
Tajna bavarskih pereca (peciva generalno): Šta im daje hrskavost i tamnu boju?
02.02.2025.•
2
Bavarske perece (brezn na bavarskom dijalektu, a brezel na nemačkom) su tradicionalno pecivo karakteristično za Bavarsku i južnu Nemačku.
Hleb poskupeo u evropskim zemljama: Evo gde najmanje, gde najviše, a gde je tu Srbija
02.02.2025.•
5
Prema podacima Eurostata, cene hleba u evropskim zemljama značajno su porasle tokom poslednjih pet godina.
Marinada, čekić, puter: Par kuvarskih trikova da žilavo meso bude mekanije
27.01.2025.•
0
Jeftiniji komadi crvenog mesa obično su veoma žilavi i potrebno ih je pripremiti sa puno ljubavi i umeća da biste ih pretvorili u nežan zalogaj.
Važno je znati: Koju hranu ne treba da zamrzavate?
26.01.2025.•
0
Iako zamrzavanje može produžiti rok trajanja mnogih namirnica, važno je znati koje od njih ne podnose dobro ovaj proces.
Komentari 3
Gulaš master 2
Jaa
Gulaš master
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar