Ovo je recept za najbolji gulaš

Postoji mnogo načina za pripremu gulaša.
Ovo je recept za najbolji gulaš
Foto: Pixabay
U nastavku ćete naći tajnu najboljeg, prenosi N1 Zagreb.
Izbor mesa je najvažniji deo posla
 
Koristite goveđi vrat. Špatula je dobra alternativa. Meso sa butina će biti vlaknasto i ne tako mekano. Prilikom dinstanja luka važno je znati kada treba dodati meso.
"Luku je potrebna gustina, slatkoća i ukus koji nije dostupan u kuvanom luku. Zato ga ne treba prepeći jer se neće raspasti. Takođe, luk ne bi trebalo da bude previše svetao jer jelo neće biti ukusno. Treba pronaći sredinu, slično kao kada se priprema rižoto. Meso iseći na veće kocke, do pet centimetara", otkrio je kuvar Ivica Štruml.
 
On je dodao da je bitna i mast na mesu.
 
"Ne skidajte mast sa mesa, već samo opne i tetive. Masnoća će se otopiti i dati jelu dodatni ukus. Ne štedite na vinu, kao ni na kvalitetu odabranog vina. Najbolje crno vino je ono koje volite da pijete uz gulaš. Postoje razne varijante gulaša. Na primer, ako naručite gulaš u Mađarskoj, doneće vam supu od gulaša. Austrijski gulaš je aromatičniji, ali nije ljut", rekao je on.
 
Sastojci:
 
– 1 dl suncokretovog ulja ili svinjske masti u istoj količini
 
– 1 kg goveđeg vrata
 
– 0.5 kg crvenog luka
 
– 40 g belog luka
 
–5 g kima ili pola kašičice kima
 
– 4 lovorova lista
 
– 1 mala veza peršunovog lista
 
– testenina
 
Priprema:
 
U tiganju s debelim dnom zagrejte mast dok ne počne da dimi.
 
Dodajte naseckano meso i pržite na jakoj vatri, zatim izvadite.
 
U preostalu masnoću dodajte sitno naseckani crveni luk.
 
"Nikad nemojte mešati, rendati, blendati ili raditi bilo što slično da biste olakšali sebi. Takav luk ima užasan ukus u jelima", savetuje Štruml i nastavlja:
 
"Pržite luk, povremeno mešajući, dok ne dobije zlatnu boju. Ne dopustite da postane smeđ. Vratite meso i dinstajte, mešajući, dok tečnost ne ispari. Na taj način ste dehidrirali meso. Nalijte vino i kuvajte dok potpuno ne ispari. Ukus će ostati. Sada ste po drugi put dehidrirali meso.
 
Dodajte dve trećine naseckanog belog luka i sitno narendano korenasto povrće, tri lovorova lista, mlevenu papriku, so i biber. Povrće će pustiti tečnost, pa pustite da ponovno ispari. Ovo je treća dehidracija. Po zvuku prženja znaćete da je sva tečnost isparila", otkrio je on.
  • Gulaš master 2

    14.09.2024 20:16
    Malo je to luka
    Kol'ko mesa - tol'ko luka.
  • Jaa

    14.09.2024 17:24
    najbolji je onaj koji napravim ja
  • Gulaš master

    14.09.2024 15:45
    Puno je luka
    Treba manje luka da bi ukus govedine došao do izražaja, mozda pola (250gr) od navedenog u receptu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće