Taste Atlas objavio koje je najbolje suvo meso na svetu: Komšije među prvih deset, Srbija 19.

Popularni gastro vodič Taste Atlas nedavno je objavio popis najbolje ocenjenih suvih mesa na svetu.
Taste Atlas objavio koje je najbolje suvo meso na svetu: Komšije među prvih deset, Srbija 19.
Foto: Pixabay
Prva tri mesta zauzele su različite varijante španske šunke Jamon Iberico ili Iberijska šunka. Reč je o sušenom svinjskom butu proizvedenom u Španiji i Portugalu, na Iberijskom poluostrvu. Smatra se glavnim jelom i portugalske i španske kuhinje. Podvrste zavise od vrste svinje od koje se prave.
 
U top 10 su i italijanski Prosciutto di Parma i Prosciutto di San Daniele kao i portugalski Presunto do Alente. Predstavnici ovih prostora u deset najboljih su suvo meso iz BiH i njeguški pršut iz Crne Gore.
Što se tiče domaćih predstavnika, na 19. mestu se nalazi užička pršuta. Kako kaže Taste atlas, za pripremu ovog mesnog proizvoda mogu se koristiti goveđe i svinjsko meso kao i ovčetina, iako je najtradicionalnije goveđe.
 
Najfiniji komadići junećeg mesa iz delova buta i donjeg kraja leđa, od četiri do šest godina se soli, zatim dimi suvim bukovim drvetom i suši se na hladnom planinskom vazduhu. Konačni proizvod se odlikuje tamno braonkastocrvenom spoljašnjošću, tamnocrvenom unutrašnjošću sa jakim ukusom govedine.
Naša hrana se opet pojavljuje tek na 49. mestu. U pitanju je zlatiborska pršuta. Za nju kažu da se obično vezuje za selo Mačkat. Prateći vekovni način pripreme, ovaj mesni specijalitet se obično pravi od najkvalitetnijeg goveđeg ili svinjskog mesa koje je soljeno, zatim hladno dimljeno i sušeno na vazduhu.
 
Ceo proces obično traje oko mesec dana, a za to vreme jedinstvena klima i teren Zlatibora, kao i bukova drva koja se koriste za dimljenje, daju mesu prepoznatljiv, bogat ukus i prijatnu aromu. Spolja je tamno braon boje do crvene, a iznutra tamnocrvene, prenosi Citymagazin.
 
  • K

    16.09.2024 09:05
    A parizer?
  • tsep

    16.09.2024 08:55
    nedavno = 2022.
  • Paor

    16.09.2024 07:50
    Doveli su poljoprivredu i stočarstvo na ovicu opstanka.
    Nema više kvalitetnog uzgoja svinja.
    I ono malo što se uzgoji se uglavnom ofrlje i ubrzano obrađuje.
    Osim ovih velikih koji uvoze i obrađuku smrznuto meso kome je po EU zakonu istekao rok trajanja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće