Kako da napravite domaći kečap

Jednom kada isprobate ovaj recept, vrlo verovatno više nećete pomisliti da kupite kečap.
Kako da napravite domaći kečap
Foto: Pixabay
Šta vam sve treba:
1 kg paradajza
 
1 glavica crnog luka, sitno seckana
2 čena belog luka, sitno seckana
 
1 šolja (240 ml) jabukovog sirćeta
 
1/2 šolje (100 g) šećera
 
1/2 šolje (120 ml) vode
 
1 kašika soli
 
1/2 kašičice mlevenog crnog bibera
 
1/2 kašičice kvasca
 
1/2 kašičice aleve paprike
 
1/4 kašičice kajenskog bibera
 
1/4 kašičice mlevenog korijandera
 
Priprema domaćeg kečapa:
 
Paradajz operite i presecite na četvrtine, prenosi Zadovoljna.rs. Stavite u veliki lonac sa vodom i kuvajte dva, tri minuta, dok koža ne počne da se ljušti. Zatim stavite paradajz u sasvim hladnu vodu da se ohladi, oljuštite ga i sitno naseckajte.
 
U velikom loncu zagrejte malo ulja na srednjoj vatri. Dodajte sitno seckani crni i beli luk i pržite dok ne postanu mekani i staklasti, oko 5-7 minuta.
 
Dodajte naseckani paradajz u lonac sa lukom i kuvajte na srednjoj vatri oko 15-20 minuta dok paradajz ne omekša i smesa se ne zgusne.
 
Izblendajte smesu dok ne postane potpuno glatka, pa je vratite u lonac i dodajte jabukovo sirće, šećer, vodu, so, biber, kvasac, papriku, kajenski biber i korijander. Dobro promešajte.
 
Kuvajte na niskoj vatri uz povremeno mešanje oko 30-45 minuta, dok se kečap ne zgusne do željene gustine. Ako je previše gust, dodajte malo vode; a ako je previše redak, nastavite da kuvate dok ne postignete željenu gustinu.
 
Na kraju po potrebi dodajte još začina ili šećera.
 
Ostavite da se ohladi, pa prespite u čiste sterilisane tegle i čuvajte u frižideru do nekoliko nedelja.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
  • Оливер

    20.09.2024 15:19
    Оливер
    Јефтиније је да га купим као и Ајвар Краставце Туршију...знате ли ви колико је Парадајз!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Espresino - kafa u kombinaciji sa čokoladom

Ukoliko ste ljubitelj kafe, onda ste možda u poslednje vreme čuli za sve popularniji espresino - kafu sa čokoladom koja se pije širom Italije, a najbolja je u Rimu, Torinu i na samom jugu ove zemlje.