Oktoberfest: Sve više veganske hrane i "zelenih" inovacija

Pivo je veganski proizvod, ali na čuvenom minhenskom veselju sve je više i veganske hrane. Oktoberfest se menja u skladu sa vremenom pa je tako više zelene energije i motri se na reciklažu.
Očekuje se da će barem šest miliona posetilaca iz celog sveta preplaviti pivske šatore Minhena tokom Oktoberfesta koji je počeo juče i traje više od dve nedelje.
 
Osim što će 189. izdanje kultnog narodnog festivala dočekati bučne goste, koji će popiti preko 5,6 miliona litara piva — nabavljenog od šest lokalnih pivara — i pojesti tone krompir salate, kiselog kupusa i volovskog pečenja, događaj nastavlja da unapređuje imidž u skladu sa vremenom, piše Dojče vele.
Oktoberfest već dugo nastoji da smanji negativni uticaj na životnu sredinu, prihvatanjem čiste energije i sortiranjem i reciklažom ogromne količine otpada — čak se i otpad iz kuhinje i hrane sakuplja odvojeno i kompostira.
 
Prekomerna potrošnja alkohola, hrane i energije na minhenskoj Terezijinoj livadi nadoknađuje se gotovo isključivom upotrebom obnovljive električne energije, stvorene iz sunčeve energije i vetra, dok biogas takođe pomaže u napajanju.
 
Jednokratni tanjiri i pribor zabranjeni su još devedesetih, dok je prodaja pića u limenkama takođe zabranjena — posetioci festivala plaćaju depozit za pivske krigle, koje se peru nakon vraćanja.
Čini se da ove mere funkcionišu. Minhenska služba za čišćenje ulica izvestila je o smanjenju količine otpada za dve trećine u petnaestak godina — sa 247 tona u 2008. na 88 tona u 2022. godini.
 
Organizatori Oktoberfesta sada promovišu i organsku, lokalno nabavljenu i vegetarijansku hranu, kao i proizvode koji imaju relativno nizak ugljenični otisak. Naravno, pivo je takođe lokalno — i sve skuplje.
 
Novi šator pod nazivom Boandlkramerei prikazuje poznate umetnike sa scene narodne muzike i nudi uglavnom veganski i vegetarijanski meni, koji se razlikuje od bavarske tradicionalne kuhinje koja obiluje mesom.
 
Ove "zelene inovacije" mogu pomoći u povećavanju "eko poena", sistema ocenjivanja za preduzeća koja žele da učestvuju na festivalu.
 
Lokalni, organski proizvodi bez hemikalija korišćeni su na događaju prošle godine u svim jelima – od klasične pečene piletine do prženih badema, kobasica i rolata sa biftekom, pa do čokoladnih banana i vafli.
 
Prodavci se podstiču da prodaju regionalne i ekološki održive proizvode, koji se mogu ponovo upotrebiti ili reciklirati, ali i da koriste solarne panele ili električna vozila.
 
Prošle godine je najavljeno da će petnaest najvećih pivskih hala na livadi postati klimatski neutralne u roku od pet godina — a možda čak i tri — smanjenjem emisije ugljen-dioksida, uključujući dodavanje više ekoloških, vegetarijanskih i veganskih jela na menije.
 
Sve je počelo 2016. godine kada je jedno poznato mesto za roštiljanje piletine i patke (Ammer Hühner und Entenbraterei) postalo prvi klimatski neutralan šator na Oktoberfestu.
 
To je postignuto kompenzovanjem emisija CO2, koje nisu mogle biti izbegnute, investiranjem u projekte širom sveta, poput efikasnih sistema za kuvanje za porodice u Nigeriji.
 
U međuvremenu, poznate vožnje na minhenskom sajmištu takođe postaju ekološke. Velika vrteška koja je debitovala na Oktoberfestu 2023. je višespratna vrteška sa gondolama i konjima, koju pokreće motor bez emisije gasova.
 
Bezbedniji festival
 
Prilagođavanje savremenim okolnostima znači i sve raznovrsniju publiku. Tako će novi inkluzivni projekat "vr4kids" će po prvi put omogućiti virtuelnu posetu Oktoberfestu, namenjenu prevashodno deci i mladima sa invaliditetom.
 
Organizatori pokušavaju da održe događaj sigurnim od seksualnog uznemiravanja i da osiguraju da slika Oktoberfesta kao "festivala flerta" bude zasnovana na međusobnom poštovanju.
 
To nije uvek ranije bio slučaj, uprkos kampanji "Sigurniji Oktoberfest", koju podržava gradski zdravstveni odsek Minhena i koja pomaže posetiteljkama u slučajevima uznemiravanja.
 
Još jedna značajna kampanja koja se bori protiv seksualnog nasilja na Oktoberfestu je inicijativa "WiesnGentlemen", koju predvodi neprofitna organizacija Condrobs.
 
Ovaj poduhvat ima za cilj stvaranje sigurnijeg festivalskog okruženja, posebno za žene, promovišući poštovanje i odgovorno konzumiranje alkohola putem društvenih medija, postera, školskih kampanja i angažovanja sa posetiocima na putu do festivala.
 
Sastavni deo kampanje je i "Nagrada za hrabrost", koja prepoznaje i podstiče poštovanje među učesnicima.
  • Sasa

    25.09.2024 21:37
    @NS
    Kvasac je bukval budj, i potpuno je veganski. Jedino ako ne smatras jedno-celijske organizme zivotinjama. https://en.wikipedia.org/wiki/Yeast
  • Koliko je njima

    22.09.2024 14:00
    Ispran
    Mozak, prosto neverovatno....
  • NS

    22.09.2024 12:59
    Dodjes na Oktoberfest automobilom na baterije, narucis neku vegunjarsku glupost, zalijes bezalkoholnim pivom, i onda 'zapalis' vejp od borovnice.... Sve je otislo u...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće