Sočna pasta od samo nekoliko sastojaka

Leonardo da Vinči je još govorio kako je "jednostavnost krajnje savršenstvo", a Italijani su prvaci u pripremi slasnih i jednostavnih jela bez previše sastojaka.
Sočna pasta od samo nekoliko sastojaka
Foto: Pixabay
Nakon što su Amerikanci počeli da otkrivaju italijansku gastronomiju, a filmske zvezde probale specijalitet šefa Alfreda, fetućine su sve više dobijale na popularnosti.
Fetućine all’ Alfredo dobar su primer baš takvog specijaliteta koji je prešao granice Italije i uvukao se u tanjire širom sveta.
 
Dugački, ravni fetućini najpopularniji su u rimskoj i toskanskoj kuhinji, gde se zbog svog oblika poslužuju s kremastim, težim umacima, s kojima se lepo kombinuju.
Osim testenine, treba vam još samo maslac i parmezan.
 
Ako ste u prilici, parmigiano reggiano je najbolji izbor. Neutralnu pavlaku i peršun ostavite po strani, bar ako želite da pripremite originalni recept.
 
Fetućine all’ Alfredo osmislio je šef rimskog restorana Alfredo Di Lelio za svoju suprugu, koja je izgubila apetit nakon što je rodila sina Armanda. Bez obzira na brojna jela koja je smišljao, ona nije mogla da jede sve dok joj nije poslužio tanjir testenine s puterom i sirom, ali ne bilo kakvom.
 
Testenina je bila domaća, pripremljena od jaja i tri vrste brašna, a sir i puter bili su najbolji koje je mogao dobiti. Nakon što su Amerikanci počeli da otkrivaju italijansku gastronomiju, a filmske zvezde probale specijalitet šefa Alfreda, fetućine su postale hit.
 
Alfreda je nasledio njegov sin Armando, bez kojeg recept možda ne bi ni nastao. On je otvorio drugi restoran u Rimu: „Il Vero Alfredo“, koji i dalje radi, a vodi ga Armandov sin Alfredo sa sestrom Ines Di Lelio. Oba restorana i dalje su otvorena, a onaj u Via della Scrofa vodi Mario Mozzetti, koji svakog februara obeležava svetski dan fetućina alfredo.
 
Sastojci za fetućine Alfredo sa piletinom:
 
– 450 g testenine (fetućine)
 
– 12 kašika maslaca
 
– 170 g parmezana
 
– 250 g piletine
 
– so
 
Priprema:
 
Kuvajte testeninu dok ne bude "al dente". Pileća prsa ispecite na roštilj tiganju. Istopite puter u tiganju, a testeninu procedite i sačuvajte vodu u kojoj se kuvala.
 
Prebacite testeninu u tiganj s puterom i posolite, dodajte šaku narendanog sira i malo vruće vode od testenine, neprestano mešajući, piše Pun kufer.
 
Malo po malo dodajte sir, mešajući između svakog dodavanja, dok ga ne potrošite. Po potrebi dodajte još vruće vode.
 
Poslužite s piletinom.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće