Sočna pasta od samo nekoliko sastojaka
Leonardo da Vinči je još govorio kako je "jednostavnost krajnje savršenstvo", a Italijani su prvaci u pripremi slasnih i jednostavnih jela bez previše sastojaka.
Foto: Pixabay
Nakon što su Amerikanci počeli da otkrivaju italijansku gastronomiju, a filmske zvezde probale specijalitet šefa Alfreda, fetućine su sve više dobijale na popularnosti.
Fetućine all’ Alfredo dobar su primer baš takvog specijaliteta koji je prešao granice Italije i uvukao se u tanjire širom sveta.
Dugački, ravni fetućini najpopularniji su u rimskoj i toskanskoj kuhinji, gde se zbog svog oblika poslužuju s kremastim, težim umacima, s kojima se lepo kombinuju.
Osim testenine, treba vam još samo maslac i parmezan.
Ako ste u prilici, parmigiano reggiano je najbolji izbor. Neutralnu pavlaku i peršun ostavite po strani, bar ako želite da pripremite originalni recept.
Fetućine all’ Alfredo osmislio je šef rimskog restorana Alfredo Di Lelio za svoju suprugu, koja je izgubila apetit nakon što je rodila sina Armanda. Bez obzira na brojna jela koja je smišljao, ona nije mogla da jede sve dok joj nije poslužio tanjir testenine s puterom i sirom, ali ne bilo kakvom.
Testenina je bila domaća, pripremljena od jaja i tri vrste brašna, a sir i puter bili su najbolji koje je mogao dobiti. Nakon što su Amerikanci počeli da otkrivaju italijansku gastronomiju, a filmske zvezde probale specijalitet šefa Alfreda, fetućine su postale hit.
Alfreda je nasledio njegov sin Armando, bez kojeg recept možda ne bi ni nastao. On je otvorio drugi restoran u Rimu: „Il Vero Alfredo“, koji i dalje radi, a vodi ga Armandov sin Alfredo sa sestrom Ines Di Lelio. Oba restorana i dalje su otvorena, a onaj u Via della Scrofa vodi Mario Mozzetti, koji svakog februara obeležava svetski dan fetućina alfredo.
Sastojci za fetućine Alfredo sa piletinom:
– 450 g testenine (fetućine)
– 12 kašika maslaca
– 170 g parmezana
– 250 g piletine
– so
Priprema:
Kuvajte testeninu dok ne bude "al dente". Pileća prsa ispecite na roštilj tiganju. Istopite puter u tiganju, a testeninu procedite i sačuvajte vodu u kojoj se kuvala.
Prebacite testeninu u tiganj s puterom i posolite, dodajte šaku narendanog sira i malo vruće vode od testenine, neprestano mešajući, piše Pun kufer.
Malo po malo dodajte sir, mešajući između svakog dodavanja, dok ga ne potrošite. Po potrebi dodajte još vruće vode.
Poslužite s piletinom.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Šta kada hrani ističe rok: Koja je razlika između "najbolje upotrebiti do" i "upotrebljivo do"
24.09.2024.•
1
Rasipanje hrane je jedan od najvećih problema sa kojima se svet danas suočava, ali dobra stvar je što svako od nas može pomoći u rešavanju ovog problema.
Bezalkoholno pivo sve popularnije, pa i na Oktoberfestu
24.09.2024.•
1
Bezalkoholno pivo poslednjih godina postaje sve popularnije kako se potrošnja piva smanjuje.
Cena kafe raste zbog dugotrajne suše u Brazilu i Vijetnamu
22.09.2024.•
0
S obzirom na to da velike suše ugrožavaju useve kafe u Brazilu i Vijetnamu, potencijalna nestašica u snabdevanju u obe zemlje počela je da povećava globalne cene kafe.
VIDEO: Kako se pravilno čuva sir u frižideru nakon što ga otvorite?
22.09.2024.•
1
Bilo da ga dodajete u sendvič ili rendan na testenini, tvrdi sir je namirnica koja se nalazi u gotovo svim domaćinstvima, ali ne znaju svi kako da ga pravilno čuvaju da bi što duže ostao svež.
Oktoberfest: Sve više veganske hrane i "zelenih" inovacija
22.09.2024.•
4
Pivo je veganski proizvod, ali na čuvenom minhenskom veselju sve je više i veganske hrane. Oktoberfest se menja u skladu sa vremenom pa je tako više zelene energije i motri se na reciklažu.
Tortilje sa tikvicama i sirom - odlične su za bilo koji obrok
21.09.2024.•
0
Tortilje sa tikvicama su savršen izbor za svaki obrok - možete ih jesti za doručak, ručak ili večeru.
Kako da napravite domaći kečap
20.09.2024.•
1
Jednom kada isprobate ovaj recept, vrlo verovatno više nećete pomisliti da kupite kečap.
Pije vam se šolja toplog čaja? Određene namirnice ne idu uz njega
18.09.2024.•
0
S hladnijim vremenom češće posežemo za šoljicom omiljenog čaja, ali važno je znati da neke namirnice ne bi trebalo konzumirati uz ovaj topli napitak.
Taste Atlas objavio koje je najbolje suvo meso na svetu: Komšije među prvih deset, Srbija 19.
16.09.2024.•
3
Popularni gastro vodič Taste Atlas nedavno je objavio popis najbolje ocenjenih suvih mesa na svetu.
"Savršena oluja": Cena kafe raste i zbog najsmrdljivijeg voća na svetu
15.09.2024.•
2
Platiti za šoljicu kafe pet funti (5,9 evra) u Londonu ili sedam dolara (6,3 evra) u Njujorku može sada biti nezamislivo, ali bi to uskoro mogla biti stvarnost.
VIDEO: Ovaj sendvič je francuski ponos, već 100 godina je simbol njihove kuhinje
15.09.2024.•
0
Zahlađenje omogućava da se priprema sva ona fina i malo izdašnija hrana koju smo tokom vrućina izbegavali.
Nova lista 15 najgorih srpskih jela: Rezanci s makom nisu više na prvom mestu
12.09.2024.•
39
Popularni gastronomski portal "Taste Atlas" objavio je novu verziju liste "15 najgorih srpskih jela" na kojoj se jelo poreklom iz Valjeva našlo na nezavidnoj prvoj poziciji.
Kako da ne napravite grešku koju mnogi prave prilikom pripreme palačinaka: Idealan odnos sastojaka
08.09.2024.•
4
Ukoliko niste zadovoljni ukusom palačinaka, verovatno pravite uobičajenu grešku prilikom pripreme smese.
Veganska Nutela ima manji karbonski otisak, ali sadrži jedan problematičan sastojak
08.09.2024.•
2
Italijanska korporacija Ferero potvrdila je lansiranje veganske Nutele u Italiji, Francuskoj i Belgiji.
Više trikova za kuvanje jaja
06.09.2024.•
0
Meri Frensis Kenedi Fišer bila je američka novinarka koja je pisala o hrani.
Počinje prodaja veganske Nutele u Italiji, Belgiji i Francuskoj
04.09.2024.•
4
Kompanija Ferero lansiraće danas vegansku verziju Nutele u Italiji, Belgiji i Francuskoj.
VIDEO: Ako ne znate da koristite kineske štapiće - tu je mali tutorijal koji vam može pomoći
03.09.2024.•
2
Štapići za jelo nezaobilazan su pribor u svakom azijskom restoranu - bilo da jedete suši, nudle ili nešto drugo, sigurno ćete ih dobiti.
Poslastičar u Milanu koristi veštačku inteligenciju za kreiranje novih ukusa sladoleda
02.09.2024.•
0
Poslastičari u Milanu okreću se veštačkoj inteligenciji (AI) za stvaranje novih recepata, oslanjajući se na modernu tehnologiju kako bi dobili nove ukuse smrznute slatke poslastice.
Sveži sir najzdravija vrsta sira, ali nije preporučljiv svima
31.08.2024.•
1
Koliko god određena hrana bila zdrava, neki ljudi bi prosto trebalo da je izbegavaju.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar