
Sočna pasta od samo nekoliko sastojaka
Leonardo da Vinči je još govorio kako je "jednostavnost krajnje savršenstvo", a Italijani su prvaci u pripremi slasnih i jednostavnih jela bez previše sastojaka.

Foto: Pixabay
Nakon što su Amerikanci počeli da otkrivaju italijansku gastronomiju, a filmske zvezde probale specijalitet šefa Alfreda, fetućine su sve više dobijale na popularnosti.
Fetućine all’ Alfredo dobar su primer baš takvog specijaliteta koji je prešao granice Italije i uvukao se u tanjire širom sveta.
Dugački, ravni fetućini najpopularniji su u rimskoj i toskanskoj kuhinji, gde se zbog svog oblika poslužuju s kremastim, težim umacima, s kojima se lepo kombinuju.
Osim testenine, treba vam još samo maslac i parmezan.
Ako ste u prilici, parmigiano reggiano je najbolji izbor. Neutralnu pavlaku i peršun ostavite po strani, bar ako želite da pripremite originalni recept.
Fetućine all’ Alfredo osmislio je šef rimskog restorana Alfredo Di Lelio za svoju suprugu, koja je izgubila apetit nakon što je rodila sina Armanda. Bez obzira na brojna jela koja je smišljao, ona nije mogla da jede sve dok joj nije poslužio tanjir testenine s puterom i sirom, ali ne bilo kakvom.
Testenina je bila domaća, pripremljena od jaja i tri vrste brašna, a sir i puter bili su najbolji koje je mogao dobiti. Nakon što su Amerikanci počeli da otkrivaju italijansku gastronomiju, a filmske zvezde probale specijalitet šefa Alfreda, fetućine su postale hit.
Alfreda je nasledio njegov sin Armando, bez kojeg recept možda ne bi ni nastao. On je otvorio drugi restoran u Rimu: „Il Vero Alfredo“, koji i dalje radi, a vodi ga Armandov sin Alfredo sa sestrom Ines Di Lelio. Oba restorana i dalje su otvorena, a onaj u Via della Scrofa vodi Mario Mozzetti, koji svakog februara obeležava svetski dan fetućina alfredo.
Sastojci za fetućine Alfredo sa piletinom:
– 450 g testenine (fetućine)
– 12 kašika maslaca
– 170 g parmezana
– 250 g piletine
– so
Priprema:
Kuvajte testeninu dok ne bude "al dente". Pileća prsa ispecite na roštilj tiganju. Istopite puter u tiganju, a testeninu procedite i sačuvajte vodu u kojoj se kuvala.
Prebacite testeninu u tiganj s puterom i posolite, dodajte šaku narendanog sira i malo vruće vode od testenine, neprestano mešajući, piše Pun kufer.
Malo po malo dodajte sir, mešajući između svakog dodavanja, dok ga ne potrošite. Po potrebi dodajte još vruće vode.
Poslužite s piletinom.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Napravite domaće tortilje - mnogo ukusnije od kupovnih, a lake za pripremu
23.02.2025.•
0
Domaće tortilje su mnogo ukusnija varijanta od onih kupovnih. Zato, ukoliko niste ljubitelji gotovih tortilja iz marketa, svakako isprobajte ovaj recept.
VIDEO: Zašto je slovo "N" u logotipu Nutele crno, a ostatak crven?
23.02.2025.•
0
Ranije ovog meseca potvrđeno je da je tvorac Nutele Frančesko Rivela preminuo u 97. godini.
VIDEO: Čokoladni kolač koji ima jedan neobičan sastojak - kiseli kupus
23.02.2025.•
1
Iako na prvi pogled možda deluje kao nespojiva kombinacija, čokoladni kolač s kiselim kupusom postao je pravi hit među ljubiteljima neobičnih poslastica.
Da li jedete i bele niti banane? Evo čemu služe i koliko su zdrave
23.02.2025.•
0
Bele niti banana su bogate vlaknima, koja pomažu u regulisanju varenja i održavaju osećaj sitosti.
Ovo su najčešće greške kada se kuva testenina
23.02.2025.•
0
Kada je reč o pripremi jednostavnih jela od nekoliko sastojaka - poput onih s testeninom - svaki detalj je važan, posebno način na koji ih kuvate.
VIDEO Fermentisano meso ajkule, oplođeno jaje patke: Pet najbizarnijih popularnih jela
23.02.2025.•
1
Svet je pun neverovatnih i često neobičnih jela koja izazivaju različite reakcije - od oduševljenja i čuđenja pa sve do straha.
Ulje ili svinjska mast: Evo šta je bolje za prženje ili pohovanje
16.02.2025.•
7
Prženje namirnica svakodnevna je radnja o kojoj ne razmišljamo previše. Većina nas kod kuće ima nekoliko opcija za to - suncokretovo ulje, maslinovo ulje, svinjsku mast ili još pokoju opciju.
Da li boja ljuske jajeta utiče na nutritivnu vrednost i ukus?
16.02.2025.•
0
Mnogo je informacija koje se mogu pronaći na etiketama kutija za jaja, ali retko kad postoji objašnjenje zašto su neka jaja smeđe, bele ili neke druge boje.
Za najbolji pomfrit važna su dva koraka u pripremi
16.02.2025.•
3
Krompir je jedna od često korišćenih namirnica jer se može pripremiti na razne načine, a jedan od omiljenih je upravo pomfrit.
Uhapšena jer je gnječila pecivo u prodavnici i nije ga kupila
16.02.2025.•
5
Žena iz Japana uhapšena je zbog navodnog gnječenja peciva u prodavnici koje na kraju nije ni kupila.
EU dozvolila upotrebu brašna od crva: Postoje li zdravstveni rizici?
16.02.2025.•
2
EU je prvi put odobrila upotrebu brašna od larve crva brašnara.
A već su cene skočile: Očekuje se poskupljenje čokolade u susret Danu zaljubljenih
12.02.2025.•
2
Očekuje se da oko predstojećeg Dana zaljubljenih cene čokoladnih poslastica porastu za oko 10 do 20 odsto u odnosu na prošlu godinu.
Taste Atlas odabrao 10 najboljih pilećih supa na svetu: Na četvrtom mestu i bela čorba iz Srbije
10.02.2025.•
5
Poznati gastro portal Taste Atlas sačinio je istu najboljh pilećih supa na svetu, a na spisku se našla jedna supa iz srpske kuhinje.
Američki uvoznici prave zalihe italijanskog vina u strahu od Trampovih carina
09.02.2025.•
0
Američki uvoznici prave zalihe italijanskog vina proseko u strahu od mogućih carina Donalda Trampa, pokazuju podaci iz vinske industrije.
Naučnici utvrdili kako napraviti savršeno kuvana jaja - metoda zahteva strpljenje
09.02.2025.•
1
Naučnici su otkrili savršen način da se skuva jaje. Ono što iznenađuje je činjenica da je za to potrebno pola sata.
Jedan sastojak će sprečiti da vam se krompir raspadne pri kuvanju
09.02.2025.•
0
Kuvanje krompira može biti pravi izazov, pogotovo kada želite da krompir zadrži svoj oblik i da ne postane kašast.
Pivo postojalo i pre 13 hiljada godina: Evo kada su ljudi počeli da piju alkoholna pića
08.02.2025.•
1
Kroz istoriju, ljudi su konzumirali alkohol kao deo verskih rituala, za socijalno povezivanje, u medicinske svrhe, i na kraju krajeva radi uživanja a naučnici otkrivaju kada je sve počelo.
Tajna bavarskih pereca (peciva generalno): Šta im daje hrskavost i tamnu boju?
02.02.2025.•
2
Bavarske perece (brezn na bavarskom dijalektu, a brezel na nemačkom) su tradicionalno pecivo karakteristično za Bavarsku i južnu Nemačku.
Hleb poskupeo u evropskim zemljama: Evo gde najmanje, gde najviše, a gde je tu Srbija
02.02.2025.•
5
Prema podacima Eurostata, cene hleba u evropskim zemljama značajno su porasle tokom poslednjih pet godina.
Marinada, čekić, puter: Par kuvarskih trikova da žilavo meso bude mekanije
27.01.2025.•
0
Jeftiniji komadi crvenog mesa obično su veoma žilavi i potrebno ih je pripremiti sa puno ljubavi i umeća da biste ih pretvorili u nežan zalogaj.
Važno je znati: Koju hranu ne treba da zamrzavate?
26.01.2025.•
0
Iako zamrzavanje može produžiti rok trajanja mnogih namirnica, važno je znati koje od njih ne podnose dobro ovaj proces.
Komentari 2
MaryPoppins
В
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar