Doner kebab: Zašto se Turska i Nemačka spore oko njega i mogu li da nađu kompromis
Nemačka i Turska se spore zbog doner kebaba, a Berlin apeluje na pokušaj Ankare da popularna ulična hrana dobije isti zaštićeni status u EU kao španska šunka i napuljska pica.
Foto: Pixabay
Diskusija oko kebaba počela je u aprilu kada je Turska podnela zahtev da širom Evrope registruje naziv doner kao svoj "zagarantovani tradicionalni specijalitet", što znači da bi etiketu za ovo jelo mogli da koriste samo oni koji su u skladu sa određenim proizvodnim metodama i specifikacijama za meso, piše Radio slobodna Evropa.
Industrija doner kebaba generiše godišnje oko 2,3 milijarde evra samo u Nemačkoj, a 3,5 milijardi širom Evrope, kako navodi Udruženje turskih proizvođača donera iz Berlina.
U slučaju da Evropska unija odobri zahtev Turske za regulaciju šta po zakonu može da nosi naziv jela, status doner kebaba u Nemačkoj bio bi ugrožen.
Zašto?
Oko dva miliona doner kebaba, mesa umotanog u hleb, prelivenog sosovima i povrćem, konzumira se dnevno u Nemačkoj, napisao je Politiko, što je mnogo za zemlju od 83 miliona stanovnika. Doner kebab je čak istisnuo stari nemački specijalitet, karivurst, prženu teleću kobasicu prelivenu kečapom i karijem, kao najpopularnije jelo brze hrane u zemlji, prema istraživanju iz 2022.
Reč "doner" potiče od turskog glagola "donmek", što znači "okrenuti se". Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo i reš. U Turskoj je jelo prvobitno bilo od jagnjetine i služilo se samo na tanjiru. Ali 1970-ih, turski imigranti u Berlinu odlučili su da ga služe u lepinji i prilagodili su recept kako bi se mogao služiti kao ulična hrana u porcijama zamoranim u papir.
"Shvatili su da Nemci vole sve što je u hlebu", rekao je Denis Buchholz, vlasnik prodavnice kebaba u Berlinu za Associated Press.
I tako je došlo do služenja doner kebaba u berlinskom stilu.
"Od političara do prolaznika na ulici, svi jedu doner kebab", rekao je on.
Međunarodno udruženje za doner kebab, sa sedištem u Istanbulu, podnelo je 2022. godine zahtev za uvrštavanje doner kebaba na EU listu "zagarantovanih tradicionalnih specijaliteta", što znači da bi meso trebalo da bude pripremljeno po jedinstvenoj proceduri da bi se moglo nazvati doner kebabom.
Ako zahtev Ankare bude uspešan, samo goveđe i jagnjeće meso "horizontalno isečeno na kotlete debljine tri do pet milimetara" moglo bi da se prodaje kao doner. Pileći kotleti bi mogli da budu deblji, dok bi mleveno meso bilo zabranjeno.
Cene brze hrane dostigle su nove nivoe, dok se snek barovi i restorani bore pod rastućom inflacijom.
Kako se priprema meso za doner?
Ako se koristi goveđe meso, ono mora biti od goveda starih najmanje 16 meseci, a jagnjeće od ovaca koje imaju najmanje šest meseci; pileći doner mora biti napravljen od prsa i/ili batka.
Ova odluka nije naišla na odobravanje Nemačke, koja voli da radi stvari na svoj način, napisao je portal The Berliner.
EU sud u Briselu trenutno je u procesu i sluša primedbe Nemačke, koja želi da u doner kebabu može da koristi teletinu, mladu junetinu, pa čak i ćureće meso.
Nemačka tvrdi da bi regulacije koje traži Turska kreirale velike birokratske prepreke i podigle cenu najpopularnije brze hrane u ovoj zemlji.
Čini se da povrće, ćuretina i neki teleći kebabi, koji su popularni u Nemačkoj, više ne bi bili dozvoljeni prema zahtevu Turske u kojem se ne pominju izričito, što je izazvalo zabunu u nemačkoj prehrambenoj industriji.
Nova pravila koje traži Turska imala bi "katastrofalne posledice za gastronomsku industriju kao i za potrošače", rekla je Ingrid Hartges, šefica Udruženja njemačkih hotela i restorana.
Ona je dodala da nije bilo potrebe da se EU upliće u industriju doner kebaba, koja je već "potpuno i jasno regulisana" nemačkim nacionalnum standardima 1992. godine.
Uz takozvanu inflaciju donera, piše Guardijan, i zbog već eksplozivnog pitanja troškova života uoči ključnih državnih izbora u septembru, Berlin je neposredno pre evropskog roka koji je bio 24. septembar za donošenje odluke o regulaciji, uložio veto.
Inflacija donera se odnosi na rast cene ovog jela u Nemačkoj za 75 odsto od 2016. godine, u poređenju sa porastom ukupne inflacije od 24 odsto, prema jednoj studiji zasnovanoj na Google recenzijama kebab restorana. Povećanje je bilo posebno oštro u poslednje dve godine, sa prosečnom cenom koja je porasla sa pet evra u 2022. na sedam evra u 2024.
Evropska komisija treba da donese odluku da li 11 primedbi koje je uložila Nemačka na zahtev Turske, imaju pokriće.
Ako to urade, Nemačka i Turska će imati do šest meseci da pronađu kompromisno rešenje. Konačnu reč ima Evropska komisija.
"Sa izvesnim čuđenjem smo primili k znanju zahtev Turske", navelo je nemačko savezno ministarstvo za hranu i poljoprivredu u izjavi za AP.
"Kebab je deo Nemačke, a raznovrsnost načina pripreme odražava raznolikost naše zemlje, to se mora sačuvati. U interesu brojnih ljubitelja u Nemačkoj, posvećeni smo tome da doner kebab ostane takav kakav se ovde priprema i jede", saopštilo je ministarstvo.
I Turska i Nemačka, koja ima jaku tursku dijasporu od oko 2,7 miliona ljudi, tvrde da su rodno mesto doner kebaba kakav se danas masovno konzumira širom sveta.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Ako se držite Božićnog posta: Ovo su saveti Batuta
01.12.2024.•
2
Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" objavio je, povodom početka Božićnog posta, da on donosi značajnu promenu u načinu ishrane.
Bečki kiosci sa kobasicama deo svetske baštine UNESKO
28.11.2024.•
0
UNESKO je kioscima koji prodaju kobasice u Beču, "virstl-štandovima", dodelio status nematerijalne kulturne baštine.
Najskuplja šoljica kafe u Velikoj Britaniji košta skoro 350 dolara
24.11.2024.•
1
Škotska mlekara nudi najskuplju šoljicu kafe u Velikoj Britaniji, sa cenom od 272 britanske funte (344 dolara) za dupli espreso sa mlekom, sa kratkotrajnim umetničkim delom od pene mleka.
Jednostavnom azijskom tehnikom učinite da vam hleb traje duže
24.11.2024.•
1
Ukoliko želite da vam hleb traje duže, pripremite ga na jednostavan način uz pomoć azijske smese tangzhong.
Kupine iz Srbije povučene sa tržišta Švedske i Danske zbog norovirusa
21.11.2024.•
4
Švedska povlači sa tržišta kupine poreklom iz Srbije zbog prisustva norovirusa, objavio je RASFF evropski sistem za brzo uzbunjivanje i obaveštavanje o hrani.
Puterasti ovčiji sir iz Portugala proglašen za najbolji na svetu
20.11.2024.•
3
Portugalski specijalitet "puterasti ovčiji sir" (Queijo de Ovelha Amanteigado) proglašen je najboljim sirom na svetu.
Ovo je trik "3:1" za savršeno skuvan pirinač
18.11.2024.•
1
Za idealano skuvan pirinač koji se ne lepi važno je da na jednu šolju pirinča u šerpu sipate tri šolje vode a u to možete dodati i koju kap soka od limuna.
Nekoliko razloga: Zašto je dobro piti gaziranu vodu?
18.11.2024.•
0
Postoji više razloga zbog kojih je dobro piti gaziranu vodu.
Naučnici otkrili koja vrsta kafe se povezuje s rakom, a koja je najzdravija
17.11.2024.•
8
Instant kafa najčešći je izbor kafopija u Evropi, ali stručnjaci upozoravaju da prekomerno konzumiranje takve kafe može povećati rizik od nekih vrsta raka.
Danas je Svetski dan baklave - sastojci se razlikuju od regiona do regiona
17.11.2024.•
0
Svetski dan baklave obeležava se 17. novembra.
Ponovo pokrenuta proizvodnja "Plazme", ali u smanjenom obimu
15.11.2024.•
16
Kompanija "Bambi" saopštila je večeras da je u fabrici u Požarevcu u smanjenom kapacitetu započela proizvodnju keksa "Plazma", nakon požara koji se u junu dogodio u tom pogonu.
"Chef" iz Novog Sada vam otkriva tajnu hrskavih krompirića
14.11.2024.•
0
Hrskavi krompirići su omiljena poslastica mnogih ljudi, a koja je tajna u dobijanju hrskave teksture, otkriva vam "Chef" Milica Petrušić koja za 021 predstavlja ukusne recepte.
Kako da vam palačinke više ne budu žilave: Pogledajte koji sastojak treba da dodate
13.11.2024.•
2
Palačinke su jelo koje gotovo svi obožavaju, bez obzira na to da li su slane ili slatke. Uvek su poželjne, bilo da ih pripremate za doručak, užinu ili neku specijalnu priliku.
Beli tartuf težak skoro kilogram prodat za 140.000 evra
13.11.2024.•
0
U Albi, u dvorcu Grincane Kavour, održana je 25. svetska aukcija belih tartufa.
Da li ste probali hačapuri: Tradicionalni gruzijski hleb sa sirom
12.11.2024.•
2
Hačapuri je tradicionalno gruzijsko jelo koje se sastoji od hleba punjenog sirom, a često uključuje i jaje i puter.
Spisak 10 najboljih peciva na svetu prema Taste Atlasu: Od mantija do kroasana
12.11.2024.•
0
Gastro vodič Taste Atlas objavio je snimak koji predstavlja listu od 10 najboljih peciva sveta, a zanimljivo je da je bosanski burek na 10. mestu, dok su prvu poziciju zauzele novopazarske mantije.
VIDEO Volite soja sos? Evo kako se on zapravo pravi - proces podrazumeva i buđ
12.11.2024.•
1
Azijska hrana sve je popularnija i kod nas i sve više ljudi priprema azijska jela kod kuće, a neizostavan dodatak mnogim takvim jelima je soja sos.
VIDEO: Ljudi putuju hiljadama kilometara kako bi probali ovu viralnu hranu
10.11.2024.•
0
Nije neuobičajeno da na osnovu hrane biramo koji ćemo grad ili državu posetiti.
Pogledajte kojih pet neobičnih dodataka širom sveta stavljaju na picu: Od banane do ribe
08.11.2024.•
0
Pica u drugim zemljama može izgledati sasvim drugačije nego u vašoj lokalnoj piceriji. Sir, feferoni i masline su među standardnim dodacima za picu širom sveta.
"Chef" Milica iz Novog Sada: Medeno kestenje za bolje varenje i bolji rad srca
07.11.2024.•
0
"Chef" Milica Petrušić radila je po vrhunskim restoranima u Srbiji i Evropi, uključujući i one s čuvenim Mišelinovim zvezdicama, a sada za 021.rs predstavlja ukusne i zdrave recepte.
Japanska pića sake i šoču Unesko će uvrstiti na listu svetske kulturne baštine
05.11.2024.•
0
Savetodavni odbor Uneska preporučio je da se japanska tradicionalna veština pravljenja alkoholnih pića sake i šoču uvrste na listu nematerijalne kulturne svetske baštine.
Komentari 4
Dule
Joja
Joka
Turska nikada neće u EU, ali niko im to neće zvanično ni saopštiti. Ok za neki wurst, ali doner nikako…
Pozdrav svim dobrim ljudima.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar