Doner kebab: Zašto se Turska i Nemačka spore oko njega i mogu li da nađu kompromis

Nemačka i Turska se spore zbog doner kebaba, a Berlin apeluje na pokušaj Ankare da popularna ulična hrana dobije isti zaštićeni status u EU kao španska šunka i napuljska pica.
Doner kebab: Zašto se Turska i Nemačka spore oko njega i mogu li da nađu kompromis
Foto: Pixabay
Diskusija oko kebaba počela je u aprilu kada je Turska podnela zahtev da širom Evrope registruje naziv doner kao svoj "zagarantovani tradicionalni specijalitet", što znači da bi etiketu za ovo jelo mogli da koriste samo oni koji su u skladu sa određenim proizvodnim metodama i specifikacijama za meso, piše Radio slobodna Evropa.
 
Industrija doner kebaba generiše godišnje oko 2,3 milijarde evra samo u Nemačkoj, a 3,5 milijardi širom Evrope, kako navodi Udruženje turskih proizvođača donera iz Berlina.
U slučaju da Evropska unija odobri zahtev Turske za regulaciju šta po zakonu može da nosi naziv jela, status doner kebaba u Nemačkoj bio bi ugrožen.
 
Zašto?
Oko dva miliona doner kebaba, mesa umotanog u hleb, prelivenog sosovima i povrćem, konzumira se dnevno u Nemačkoj, napisao je Politiko, što je mnogo za zemlju od 83 miliona stanovnika. Doner kebab je čak istisnuo stari nemački specijalitet, karivurst, prženu teleću kobasicu prelivenu kečapom i karijem, kao najpopularnije jelo brze hrane u zemlji, prema istraživanju iz 2022.
 
Reč "doner" potiče od turskog glagola "donmek", što znači "okrenuti se". Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo i reš. U Turskoj je jelo prvobitno bilo od jagnjetine i služilo se samo na tanjiru. Ali 1970-ih, turski imigranti u Berlinu odlučili su da ga služe u lepinji i prilagodili su recept kako bi se mogao služiti kao ulična hrana u porcijama zamoranim u papir.
 
"Shvatili su da Nemci vole sve što je u hlebu", rekao je Denis Buchholz, vlasnik prodavnice kebaba u Berlinu za Associated Press.
 
I tako je došlo do služenja doner kebaba u berlinskom stilu.
 
"Od političara do prolaznika na ulici, svi jedu doner kebab", rekao je on.
 
Međunarodno udruženje za doner kebab, sa sedištem u Istanbulu, podnelo je 2022. godine zahtev za uvrštavanje doner kebaba na EU listu "zagarantovanih tradicionalnih specijaliteta", što znači da bi meso trebalo da bude pripremljeno po jedinstvenoj proceduri da bi se moglo nazvati doner kebabom.
 
Ako zahtev Ankare bude uspešan, samo goveđe i jagnjeće meso "horizontalno isečeno na kotlete debljine tri do pet milimetara" moglo bi da se prodaje kao doner. Pileći kotleti bi mogli da budu deblji, dok bi mleveno meso bilo zabranjeno.
 
Cene brze hrane dostigle su nove nivoe, dok se snek barovi i restorani bore pod rastućom inflacijom.
 
Kako se priprema meso za doner?
 
Ako se koristi goveđe meso, ono mora biti od goveda starih najmanje 16 meseci, a jagnjeće od ovaca koje imaju najmanje šest meseci; pileći doner mora biti napravljen od prsa i/ili batka.
 
Ova odluka nije naišla na odobravanje Nemačke, koja voli da radi stvari na svoj način, napisao je portal The Berliner.
 
EU sud u Briselu trenutno je u procesu i sluša primedbe Nemačke, koja želi da u doner kebabu može da koristi teletinu, mladu junetinu, pa čak i ćureće meso.
 
Nemačka tvrdi da bi regulacije koje traži Turska kreirale velike birokratske prepreke i podigle cenu najpopularnije brze hrane u ovoj zemlji.
 
Čini se da povrće, ćuretina i neki teleći kebabi, koji su popularni u Nemačkoj, više ne bi bili dozvoljeni prema zahtevu Turske u kojem se ne pominju izričito, što je izazvalo zabunu u nemačkoj prehrambenoj industriji.
 
Nova pravila koje traži Turska imala bi "katastrofalne posledice za gastronomsku industriju kao i za potrošače", rekla je Ingrid Hartges, šefica Udruženja njemačkih hotela i restorana.
 
Ona je dodala da nije bilo potrebe da se EU upliće u industriju doner kebaba, koja je već "potpuno i jasno regulisana" nemačkim nacionalnum standardima 1992. godine.
 
Uz takozvanu inflaciju donera, piše Guardijan, i zbog već eksplozivnog pitanja troškova života uoči ključnih državnih izbora u septembru, Berlin je neposredno pre evropskog roka koji je bio 24. septembar za donošenje odluke o regulaciji, uložio veto.
 
Inflacija donera se odnosi na rast cene ovog jela u Nemačkoj za 75 odsto od 2016. godine, u poređenju sa porastom ukupne inflacije od 24 odsto, prema jednoj studiji zasnovanoj na Google recenzijama kebab restorana. Povećanje je bilo posebno oštro u poslednje dve godine, sa prosečnom cenom koja je porasla sa pet evra u 2022. na sedam evra u 2024.
 
Evropska komisija treba da donese odluku da li 11 primedbi koje je uložila Nemačka na zahtev Turske, imaju pokriće.
Ako to urade, Nemačka i Turska će imati do šest meseci da pronađu kompromisno rešenje. Konačnu reč ima Evropska komisija.
 
"Sa izvesnim čuđenjem smo primili k znanju zahtev Turske", navelo je nemačko savezno ministarstvo za hranu i poljoprivredu u izjavi za AP.
 
"Kebab je deo Nemačke, a raznovrsnost načina pripreme odražava raznolikost naše zemlje, to se mora sačuvati. U interesu brojnih ljubitelja u Nemačkoj, posvećeni smo tome da doner kebab ostane takav kakav se ovde priprema i jede", saopštilo je ministarstvo.
 
I Turska i Nemačka, koja ima jaku tursku dijasporu od oko 2,7 miliona ljudi, tvrde da su rodno mesto doner kebaba kakav se danas masovno konzumira širom sveta.
  • Joka

    28.09.2024 14:18
    Doner, čisto nemačko…?
    Turska nikada neće u EU, ali niko im to neće zvanično ni saopštiti. Ok za neki wurst, ali doner nikako…
    Pozdrav svim dobrim ljudima.
  • dz0

    28.09.2024 14:08
    Poenta nije u imenu nego u vrsti mesa. Nemci namirisali profit pa bi da kvalitetan vec prepoznat proizvod pod istim imenom prodaju ali sa jeftinijim sastojcima. A posto Turska nije u EU to ce im i proci ali samo na papiru. Zna se sta je doner i koje meso se koristi a sve ostalo se zove drehspeiss.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Sočna pasta od samo nekoliko sastojaka

Leonardo da Vinči je još govorio kako je "jednostavnost krajnje savršenstvo", a Italijani su prvaci u pripremi slasnih i jednostavnih jela bez previše sastojaka.