Da li ste znali: Prava bečka šnicla pravi se samo od jedne vrste mesa

Bečka šnicla omiljeno je austrijsko jelo koje često pripremamo, posebno za nedeljni ručak, ali ne ispadne uvek onako dobro kako smo to zamislili.
Da li ste znali: Prava bečka šnicla pravi se samo od jedne vrste mesa
Foto: Pixabay
Iako naizgled jednostavna, priprema bečke šnicle zahteva nešto znanja i pripreme, a prvi korak je odabir mesa.
 
Važno je da meso bude mekano, ali to ne bude uvek slučaj kada se koristi svinjetina. 
Bečka šnicla ili Wienerschnitzel je vrsta šnicle od tankog, pohovanog i u tiganju pečenog telećeg kotleta. Njena definicija žestoko je zaštićena austrijskim zakonom. Bečka šnicla mora biti od teletine, a kada se pravi s bilo kojom drugom vrstom mesa tehnički se ne može zvati bečkom šniclom.
 
"Prvo morate znati razliku između bečke šnicle i šnicle na bečki način. Bečka šnicla je isključivo teletina i ni jedno drugo meso. Na bečki način može biti bilo koje meso", napisala je jedna korisnica interneta, prenosi Index.hr.
 
Dodala je da, kako bi meso omekšalo, šnicle treba iseći nekoliko sati pre pripreme, dobro ih izlupati i umočiti u vodu sa kukuruznim skrobom na barem četiri sata (150 ml vode i jedna kašičica skroba).
Ipak, teletina koja se koristi za pripremu bečke šnicle sama po sebi je vrlo mekana, a kako bi još omekšala, važno je dobro izlupati meso pre pohovanja. Sledeći korak je priprema poha i začini - meso je dovoljno malo posoliti i pobiberiti, a zatim se uvaljaju u brašno, u umućena jaja i na kraju u prezle.
 
Šnicle pripremljene za pohovanje pržite u tiganju na dobro zagrejanom ulju oko tri minuta sa svake strane. Ulju dajte vremena da se dobro zagreje, ali temperatura ulja neka bude srednja.
 
Bečku šniclu možete poslužiti s kuvanim krompirom i graškom kao prilogom, a tradicionalno se poslužuje s pečenim krompirom, džemom od brusnica i zelenom salatom. Meso možete i prelit limunovim sokom.
  • njam

    30.09.2024 09:16
    Ne moram ni da citam, svako zna da je prava becka od teletine. Sad sam gladan :)
  • Marta

    30.09.2024 09:10
    Rupa na saksiji
    Bilo kog Lalu da pitate reci ce vam ovo. Ali pravi se od svinjetine jer je JEFTINIJA!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Sočna pasta od samo nekoliko sastojaka

Leonardo da Vinči je još govorio kako je "jednostavnost krajnje savršenstvo", a Italijani su prvaci u pripremi slasnih i jednostavnih jela bez previše sastojaka.