Ugrožena proizvodnja čuvene pršute: Svinjska kuga zahvatila sever Italije

Svinjska kuga zahvatila je sever Italije, ugrožavajući proizvodnju svinjskog mesa i delikatesa, kao i prihode za mnoge uzgajivače.
Ugrožena proizvodnja čuvene pršute: Svinjska kuga zahvatila sever Italije
Foto: Pixabay (ilustracija)
Otkako se svinjska kuga pojavila na poluostrvu u januaru 2022. godine, da bi se zaustavila bolest koja preti italijanskoj industriji pršuta, kobasica i svinjskog mesa vrednoj dve milijarde evra godišnje, ubijeno je oko 120.000 svinja, od toga tri četvrtine samo u poslednja dva meseca, od kako se epidemija pojačala.
 
Bolest se rapidno proširila početkom septembra, većinom u Lombardiji. Oblast najveće pogođenosti, prostire se na 4.500 kvadratnih kilometara i obuhvata Pijemont i Emiliju Romanju. 
Svinjska kuga, koja se ne prenosi na ljude, ali je skoro uvek fatalna za ove životinje, prvo je zarazila divlje svinje, da bi se zatim brzo proširila na domaće svinje.
 
Koldireti, moćna italijanska poljoprivredna lobistička grupa, procenjuje štetu za industriju do sada na 500 miliona evra, delom zbog zabrane uvoza, i upozorava da neki farmeri rizikuju da izgube sredstva za život.
 
Vlada je imenovala novog specijalnog komesara za borbu protiv epidemije tokom leta, Đovanija Filipinija, školovanog veterinara i dugogodišnjeg direktora italijanske uprave za zdravlje životinja koji je iskorenio svinjsku kugu sa ostrva Sardinija.
Dva prethodna komesara usredsredila su napore na upućivanje vojske u lov na divlje svinje, nailazeći na otpor sportskih lovaca i Evropske unije, koja je istakla da lov rizikuje bežanje zaraženih životinja u druga područja.
 
Umesto toga, Filipini je uveo nova ograničenja za pristup farmama i prenošenje životinja, i proširio tampon zone, mere koje izgleda da imaju efekta. U Lombardiji je prijavljena samo jedna nova epidemija tokom poslednje nedelje septembra.
 
"To je pozitivan znak, ali još nije pobeda. Moramo održavati sanitarne uslove na visokom nivou i to će pomoći zdravlju životinja uz bolje stope rasta za farmere i manje antibiotika za potrošače u budućnosti", rekao je Đovani Loris Alborali, direktor instituta za zdravlje životinja za Lombardiju i Emiliju Romanju.
 
Čim je svinjska kuga potvrđena u Italiji, 12 zemalja, uključujući Kinu, Tajvan i Meksiko, odmah je zabranilo uvoz italijanskih svinjskih delikatesa, bez obzira da li su proizvedeni u području gde je svinjska kuga otkrivena ili ne. Japan, Južna Koreja i još četiri zemlje ograničile su uvoz.
To je donelo gubitak od 20 miliona evra mesečno u izvozu sektoru koji je prošle godine zabeležio prodaju od 2,1 milijardu evra, prema udruženju italijanske mesne industrije Asika.
 
SAD i Kanada nisu zaustavile uvoz proizvoda od svinjskog mesa, sve dok dolaze iz područja koja nisu pogođena svinjskom kugom.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Pojeo 44 sendviča za deset minuta

Džesi Esper pobedio je na takmičenju gutača sendviča u Nju Džersiju, tako što ih je pojeo 44 za deset minuta, i time osvojio nagradu od 2.000 dolara.

Sočna pasta od samo nekoliko sastojaka

Leonardo da Vinči je još govorio kako je "jednostavnost krajnje savršenstvo", a Italijani su prvaci u pripremi slasnih i jednostavnih jela bez previše sastojaka.