Udvostručen izvoz rakije u poslednjih pet godina

U Srbiji ima oko 1.100 destilerija, neke od njih su u svetskom vrhu u proizvodnji rakije, a za proteklih pet godina vrednost izvoza tog alkoholnog pića više je nego udvostručen.
Udvostručen izvoz rakije u poslednjih pet godina
Foto: Pixabay
U 2023. godine izvoz je dostigao 13,3 miliona evra, piše Politika.
Tome doprinosi i sve bolji glas koji se o rakijama iz Srbije prenosi, pa su na prestižnom međunarodnom ocenjivanju jakih alkoholnih pića CMB Spirits selection, održanom u Kini u septembru, osvojile čak 18 medalja.
Na tom međunarodnom takmičenju, koje se već 30 godina održava u raznim zemljama sveta, učestvovale su 22 destilerije iz Srbije.
 
U ocenjivanju u kom su 154 sudije iz 38 zemalja vrednovale 2.754 uzorka alkoholnih pića iz 62 zemlje, rakije iz Srbije osvojile su dva velika zlata, šest zlatnih i deset srebrnih priznanja. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Da li biste probali pomfrit sa Nutelom?

Footy food ime je stranice koja na Fejsbuku ima 118.000 pratilaca, a na kojoj ljubitelji mahom fudbala i hrane iz celog sveta šalju fotografije onog što su kupili na stadionu dok gledaju utakmicu.

Pojeo 44 sendviča za deset minuta

Džesi Esper pobedio je na takmičenju gutača sendviča u Nju Džersiju, tako što ih je pojeo 44 za deset minuta, i time osvojio nagradu od 2.000 dolara.

Sočna pasta od samo nekoliko sastojaka

Leonardo da Vinči je još govorio kako je "jednostavnost krajnje savršenstvo", a Italijani su prvaci u pripremi slasnih i jednostavnih jela bez previše sastojaka.