Naučnici napravili "zlatnu" salatu: Rešava problem nedostatka jednog vitamina

Španski genetičari petostruko povećali količinu vitamina A i konstruisali specijalnu "zlatnu" salatu koja je neophodna za funkcionisanje imunog sistema, vid, pravilan rast i razvoj.
Naučnici napravili "zlatnu" salatu: Rešava problem nedostatka jednog vitamina
Foto: Pixabay (ilustracija)
Ista metoda mogla bi da se koristi da se u budućnosti i druge namirnice obogate svojstvima koja unapređuju zdravlje.
 
Nakon što je petostruko povećao količinu vitamina A u biljci Nicotiana benthamiana, koja je bliska rođaka duvana, tim predvođen naučnicima sa Politehničkog univerziteta u Valensiji u Španiji, prilagodio je genetski sastav zelene salate (Lactuca sativa), prenosi rts.rs.
 
Postupkom je uvećan nivo beta-karotena - jedinjenja crveno-narandžaste boje koje se u našem telu pretvara u vitamin A.
Beta-karoren obično je uskladišten u malim zelenim "solarnim panelima" koji pokreću fotosintezu, poznatim kao hloroplasti. Povećanje zaliha beta-karotena bi smetalo biljkama pri razvoju.
 
Da bi se izbeglo ometanje prirodnih procesa fotosinteze koji su zelenoj salati neophodni za život i rast, istraživači su morali da razmišljaju izvan ustaljenih okvira.
 
"Listovima su potrebni karotenoidi, kao što je beta-karoten, za pravilno funkcionisanje fotosintetskih kompleksa hloroplasta. Kada se previše ili premalo beta-karotena proizvodi u hloroplastima, oni prestaju da funkcionišu, a listovi na kraju umiru", objašnjava Manuel Rodrigez Konsepsion, molekularni biolog Politehničkog univerziteta u Valensiji.
 
Prema njegovim rečima, metoda koju su razvili uspešno je proizvela i akumulirala beta-karoten u ćelijskim delovima gde se obično ne nalazi i to kombinovanjem biotehnoloških tehnika i tretmana sa visokim intenzitetom svetlosti.
Zelena salata postaje zlatna uz veći nivo beta-karotena
 
Deo dodatnog beta-karotena je uskladišten u citosolu, tečnom delu ćelija lista. Više jedinjenja je proizvedeno pretvaranjem nekih hloroplasta u hromoplaste (pigmentne jame) - uvođenjem gena za bakterijski enzim crtB - sposobnog da skladišti još više beta-karotena.
 
Pored genetskih modifikacija, biljke su takođe bile podvrgnute tretmanima svetlosti visokog intenziteta, što je dovelo do stvaranja više masnih jedinica za skladištenje poznatih kao plastoglobule koje se razvijaju unutar zelene salate.
 
"Stimulisanje formiranja i razvoja plastoglobula molekularnim tehnikama i intenzivnim svetlosnim tretmanima ne samo da povećava akumulaciju beta-karotena već i njegovu biodostupnost", naglašava molekularni biolog Luka Moreli sa Politehničkog univerziteta u Valensiji.
 
Poboljšanje biodostupnosti beta-karotena u zelenoj salati povećava njegovu dostupnost u crevima, gde se pretvara u vitamin A.
Sav ovaj dodatni beta-karoten, koji se nalazi u izobilju u šargarepi, bundevi i drugim narandžastim plodovima, čini zelenu salatu žutom, i otuda potiče naziv "zlatna" koji su istraživači dali salati.
 
Nedostatak vitamina A ugrožava zdravlje miliona ljudi, posebno dece
 
Studija iz 2023. godine pokazala je da nedostatak vitamina A utiče na stotine miliona osoba u razvoju širom sveta.
 
Pronalaženje novih načina da se ishrani većeg broja ljudi pruži preko potrebna nadogradnja je ključna za ograničavanje posledica loše ishrane.
 
"Nedostatak mikronutrijenata, poznat i kao skrivena glad, i dalje je veliki problem u mnogim zemljama. Konkretno, nedostatak vitamina A izaziva kseroftalmiju i može dovesti do drugih zdravstvenih problema, pa čak i smrti. To naročito pogađa decu u populacijama širom sveta koje imaju siromašnu ishranu", navode istraživači u radu objavljenom u stručnom časopisu "Plant Journal".
  • T.

    08.10.2024 12:01
    ?
    A šta fali šargarepi?
  • Србин пише ћирилицом

    08.10.2024 11:25
    Значи,-генетски модификована? Па зар нисмо рекли да нећемо то. Као ни копање литијума на западу, ни копање злата у Хомољу!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Da li biste probali pomfrit sa Nutelom?

Footy food ime je stranice koja na Fejsbuku ima 118.000 pratilaca, a na kojoj ljubitelji mahom fudbala i hrane iz celog sveta šalju fotografije onog što su kupili na stadionu dok gledaju utakmicu.

Pojeo 44 sendviča za deset minuta

Džesi Esper pobedio je na takmičenju gutača sendviča u Nju Džersiju, tako što ih je pojeo 44 za deset minuta, i time osvojio nagradu od 2.000 dolara.

Sočna pasta od samo nekoliko sastojaka

Leonardo da Vinči je još govorio kako je "jednostavnost krajnje savršenstvo", a Italijani su prvaci u pripremi slasnih i jednostavnih jela bez previše sastojaka.